Helyi közélet

2017.01.25. 12:54

Amikor támad a szmog…

fenyvesi

Ahogy leesett a tél első nagy hava január elején, Salgótarjánban szmogriadót rendeltek el. Ekkor sokaknak korlátozniuk kellett a szabad levegőn való tartózkodást: az óvodákban például elmaradt a várva várt első havas, kinti játék. Azóta rendszeresen visszatér a sokak hétköznapjait megnehezítő helyzet: a keringési vagy légúti megbetegedésben szenvedők, a csecsemők és az idősek rosszul reagálhatnak a magas szállópor-koncentrátumú levegőre. Utánajártunk, mi okozza megyénk székhelyén a téli szmog gyakori megjelenését, mivel jár ez és hogyan védekezhetünk ellene. Mindebben Varga Tamás biológia-földrajz-környezettan szakos tanár, környezetmérnök volt a segítségünkre.

[caption id="" align="aligncenter" width="1679"] Salgótarjánban a kedvezőtlen domborzati tényezők is közrejátszanak a téli szmog kialakulásában[/caption]

Salgótarján. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari Informatikai és Építőipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziumának tanára örömmel állt rendelkezésemre, amikor arra kértem, segítsen kibogozni a salgótarjáni szmoghelyzet részleteit. Azon kívül ugyanis, hogy a híradó rendre bemondja a szmogriadós városok között Salgótarjánt, s hogy felfigyelünk olyan kérésekre, hogy „próbáljunk kevesebbet fűteni fával”, „hagyjuk otthon az autónkat”, nem szólnak arról információk, hogy mi okozza ebben a múlthoz képest szinte már iparmentes városban a szmogot és annak milyen egészségügyi következményei lehetnek.

Az embereknek kevés ismerete van ezekről. Varga Tamás minden kérdésemre világos választ adott: a „smoke” (füst) és a „fog” (köd) angol szavak összevonásából keletkezett a smog kifejezés, amelyet mi szmogként magyarosítottunk. Több tényező játszik szerepet a téli szmog kialakulásában – ez az, amely most kínoz minket.

[box type="custom" color="#212121" bg="#bfbfbf" border="#eded00">

Volt, amikor gyilkolt Az ipari forradalom előtt ismeretlen volt a szmog jelensége, a gyárak és gőzmozdonyok megjelenésével azonban hirtelen eluralkodott Anglia egyes területein. Birmingham és környékét el is nevezték Black Countrynak (Fekete Ország). A legnagyobb szmog 1952-ben jelentkezett London felett, ahol közvetve vagy közvetlenül 12000 halálos áldozatot vett. Erről kapta a téli szmog a London típusú szmog nevet, a nyári szmognak pedig Los Angeles-i szmog a neve. [/box>

– Ezek sorában első a szennyező anyag-kibocsátás, amely szerves anyag égetéséből jut a felszín közelébe, ez általában szén és fa. Másik tényező a szélcsend, harmadik pedig az inverzió, ami azt jelenti, hogy az atmoszféra magasabb rétegeiben lévő hideg levegő nem engedi felszállni a földfelszínhez közeli szennyezett, füstös, meleg levegőréteget. Így az lent ragad. Mindehhez társul még a magas, nyolcvan százalék feletti páratartalom. Salgótarjánban a kedvezőtlen domborzati tényezők is közrejátszanak a téli szmog kialakulásában. A város nem tudott széltében terjeszkedni, az összes lakóépület be van nyomva egy hosszú, keskeny völgybe. Alapvető probléma a szmog tekintetében, hogy a lakosság és a közlekedés teljes egészében ebben a hosszú sávban helyezkedik el. Gyakorlatilag minden e mentén koncentrálódik, a szmog ezen a keskeny sávon figyelhető meg – fejtette ki Varga Tamás:

– Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezt a sávot hegyek határolják körbe és még ha „kintről” érkezne is szél, az nem jut be városba, így nem is tudja kipucolni a völgyből a szállóport. Hozzátenném azt is, hogy a lakosságszámhoz mérten aránytalanul sok autó jár ezeken a szűk völgyet átszelő utakon, érdemes lenne többeknek használni a tömegközlekedést. Fontos lenne, hogy minél többen tudjanak fűtést korszerűsíteni, a társasházak is, mert a távhő ugyanúgy juttat szennyezőanyagot a levegőbe, mint a fa- vagy a szénüzemű kazánok, csak kevesebbet.  A távhőközpont korszerűsítése és egy füstgáz-elszívó vagy -tisztító berendezés felszerelése környezeti szempontból elsődlegesen fontos lenne a megyeszékhely számára – fűzte hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="1342"] Fontos lenne, hogy minél többen tudjanak fűtést korszerűsíteni, a társasházak is, mert a távhő ugyanúgy juttat szennyezőanyagot a levegőbe, mint a fa- vagy a szénüzemű kazánok, csak kevesebbet – hangsúlyozta Varga Tamás (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Az egészségünkre ártalmas légszennyezettség tehát a fent bemutatott tényezők együttes meglétekor jelentkezik. A széntartalmú anyagok égetése során kerülnek a légtérbe olyan anyagok, amelyek a szmog kialakulásában szerepet játszanak: a széndioxid, a kéndioxid, a por, a szénmonoxid és a korom. A szállópor olyan por, amely nem ül ki a felszíni tárgyakra, hanem benne marad a levegőben és akadály nélkül a légzőszervekbe jut.

Varga Tamás ismertette, hogy a szerves anyagok égetése során kéndioxid is kerül a levegőbe, amely azért veszélyes, mert ilyenkor, párás időben ez reakcióba lép a levegőben lévő vízgőzzel, s így kénsav és kénessav keletkezik. Gyakorlatilag ez okozza a savas esőket is, de jelen esetben a levegőben meglévő savgőz a fontos, amely a nyálkahártyát, a szemet és a bőrt irritálja. A napszakos tényezők is szerepet játszanak a levegő szennyezettsége szempontjából, ugyanis főként reggel és koraeste emelkedik meg a szállópor mennyisége, amikor az emberek befűtenek. S hogy milyen betegségeket okozhat a szmog?

– Légzőszervi betegségeket, irritálhatja a nyálkahártyákat, könnyezést, váladékozást, tüsszögést, torokkaparást okozhat. Súlyos esetben a tüdőn olyan elváltozásokat hozhat létre, amely ödémához vezethet, a legextrémebb esetekben akár halált is okozhat – mondta Varga Tamás, majd arra figyelmeztetett, hogy kik vannak leginkább kitéve a szmog káros hatásainak. – A csecsemők, az idősek és olyanok, akik légzőszervi vagy keringési betegségekben szenvednek. Súlyosbíthatja az asztmát, a keringési betegségeknél pedig nő a vérnyomás, a szívinfarktus kockázata. Javaslom, hogy ezek a személyek használjanak arcmaszkot, amikor szmogos időben levegőre mennek!

[box type="custom" color="#212121" bg="#bfbfbf" border="#eded00">

Az óvodák vigyáznak A Salgótarjáni Összevont Óvoda elvei között szerepel a szabad levegős foglalkozások sokasága, de a szmog ezt idén már sokszor korlátozta. Az intézmény vezetője, Andóné Angyal Mária megkeresésünkre elmondta, hogy nagy segítség számukra, hogy a városi önkormányzattól megkapják a szmogjelentést és az abban foglaltaknak megfelelően járnak el a napi programok szervezésekor. A gyermekek egészségügyi állapotával minden esetben tisztában vannak, a sajátosságokat már az intézményrendszerbe történő belépésükkor feltérképezik és óvodás éveik alatt ezt végig figyelembe is veszik. Így aki például asztmás vagy allergiás, arra mindig – nemcsak szmog idején – kiemelten odafigyelnek. Szmogriadó esetén a tagintézmények kihagyják az udvari mozgásos fejlesztést és játékot, azt bent helyettesítik a sportszobákban, tornatermekben. – Az első havas élményt idén úgy pótoltuk, hogy nagy tálakban bevittük a csoportokba a havat és azzal ismerkedhettek a gyerekek – számolt be leleményes megoldásukról Andóné Angyal Mária és hozzátette: a szülők nagy többsége hálás azért, hogy a szmoghelyzetet szem előtt tartva gondoskodnak az óvodásokról, de sajnos vannak olyanok is, akik nem veszik figyelembe a levegő-szennyezettséget és otthon kiengedik a gyermekeket akkor is, ha az nem ajánlott. [/box>

Magyarországon az uniós határértéket veszik figyelembe a levegő szállópor-koncentrációja tekintetében, amelynek mértéke az elővigyázatosságra, az egészség- és környezetvédelemre törekszik. Így ha azt halljuk, hogy szmogriadó van, nem valami nagyon rettegett dologra kell gondolni. A fent leírtak azonban fontosak, hiszen mindannyiunknak lehet olyan személy a környezetében, aki rosszul reagál hatásaira.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában