Helyi közélet

2016.12.16. 07:26

Versek a költő tiszteletére

fenyvesi

„Olyan fiatalember volt, aki szerette az életet. Olyan fiatalember volt, aki korát meghazudtoló mélységű gondolatokat vetett papírra versformában. Olyan fiatalember volt, aki nemzeti költőé válhatott volna”.

NMH-információ. A fenti gondolatokkal Szluka Pálné, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium igazgatónője emlékezett Ravasz Istvánra, a gimnázium egykori diákjára, akinek életét a 60 évvel ezelőtt, december 8-án eldördült sortűz oltotta ki.

A dr. Csongrády Bála elnökletével működő Madách-hagyomány Ápoló Egyesület és a Madách Gimnázium szervezésében minden évben az emléknapon kerül megrendezésre a Ravasz István versmondó verseny.

Többéves hagyomány, hogy a program rendhagyó órával indul, amelyen történészek, irodalomtörténészek tartanak lebilincselő előadásokat, túlélők elevenítik fel a „szükségtelen és embertelen sortűz” gyászos eseményeit vagy épp fiatal, kortárs költőkkel beszélgethetnek az érdeklődők egy író-olvasó találkozó keretében. Az idén dr. Gréczy-Zsoldos Enikő, a Palócföld folyóirat főszerkesztője mutatta be a megújult lapot az ifjúságnak. Bevezetőjében elmondta, hogy – lévén egykori tanára – személyes kötődése van a gimnáziumhoz, és mindig szívesen tér vissza az ismerős falak közé,vendégként és előadóként egyaránt. Előadásában külön kiemelte, hogy a folyóirat új törekvése megjelenési lehetőséget biztosítani olyan ifjú alkotók számára, akik még nem részei az irodalmi kánonnak, egyben felhívta a jelenlévők figyelmét a lap internetes elérhetőségeire.

A program a versmondó versennyel folytatódott. Szluka Pálné megnyitó szavai után Somodiné Gubányi Gabriella, a rendezvény szervezője is köszöntötte a megjelenteket, köztük Vajvoda Istvánt és Keresztényi Emilt, Ravasz István gimnáziumi osztálytársait. Elmondta, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan a versenyzőknek egy kötelező Ravasz István-verset és egy 20-21. századi költő alkotását kell bemutatniuk. Mindezek után természetesen köszöntötte és bemutatta a zsűri tagjait: Básti Istvánné és Pauman Mária magyar nyelv és irodalom szakos tanárokat, akik az elmúlt ciklusokban mindketten vezetői voltak a gimnáziumnak, valamint ifj. Ravasz István hadtörténészt –aki évről évre a család képviseletében tiszteli meg a rendezvényt – és Rátfai Emese Judit előadóművészt. A megmérettetésen a házigazdákon kívül a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, a Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma,Szakközépiskolája és Szakiskolája és a SSZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája képviseltette magát. Külön öröm, hogy sok volt közöttük a visszatérő versenyző. Básti Istvánné, a zsűri elnöke záró értékelésében magas színvonalúnak ítélte a versenyt: kiemelte az igényes költő- és versválasztást, ugyanakkor felhívta a figyelmet a pontos szövegtudás, a helyes értelmezés vagy a testbeszéd fontosságára is.

Az eredményhirdetés előtt Vajvoda István, Ravasz István gimnáziumi osztálytársa elevenítette fel emlékeit a költőről, majd sor került a díjak átadására.

Az első helyezést Turcsányi Ágoston, a második díjat Torják Kitti nyerte, mindketten a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói. A harmadik helyezett megosztva Papp Dorina és Lipták Nikoletta lett, ők a házigazda Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium diákjai. Utóbbiak mindketten megkapták a Pauman Mária által minden évben a legsikeresebb madáchosnak felajánlott különdíjat is. Rátfai Emese Judit különdíját Gebur Balázs, a Salgótarjáni SZCKereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma,Szakközépiskolája és Szakiskolája tanulója,a Ravasz-család díját Papp Dorina, a Hadtörténeti Múzeum által felajánlott jutalmat Turcsányi Ágoston vihette haza. A helyezetteknek átadott könyveket a rendező intézmény és Fenyvesi Gábor, a Nógrád Hírlap főmunkatársa biztosította, aki egyébként évek óta figyelemmel kíséri és támogatja a versenyt.

„Nietsche szerint: A művészet nem az, hogy meg tudunk-e rendezni egy ünnepet, hanem, hogy találunk-e olyanokat, akik örülnek neki.” – zárta az eseményt Szluka Pálné igazgató asszony, majd folytatta: Bízom abban, hogy a jelenlévők élményeket kaptak, s örömet okoztunk számukra azzal, hogy másképp ünnepeljük a mai napot. Nem pusztán a tragédiára emlékezünk, hanem megleljük a lehetőségét annak, hogy a múlt borzalmából okulva élhetőbb világot építsünk.

A végszó a szokásokhoz híven ifj. Ravasz Istváné volt, aki a család nevében szólt a jelenlévőkhöz. Az esemény a köztemetőben zárult, Ravasz István sírjának megkoszorúzásával.

 

Radnai Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában