Helyi közélet

2016.12.05. 10:11

Táncgála „kisfarsang” idején

fenyvesi

Mulassunk még egyet Szent András havában – hirdette a rétsági művelődési központ ajtaján a méretes plakát, a helyi Kereplő néptáncegyüttes serény tagjai így is tettek nemrég: pergő lábú dáridóval zárták a Szent Mihálytól Katalin-napjáig tartó népi „kisfarsangot”, hogy aztán átadják magukat az advent meghitt magasztosságának.

H. H.

Rétság. Hagyomány már ez az esemény a nyugat-nógrádi kisvárosban. Ilyenkor általában megtelik a kulturális intézmény színházterme, szülők, barátok, ismerősök, családtagok kíváncsiak arra, hogy az apróbb és nagyobbacska diákok, néhány felnőttel karöltve, miket is sajátítottak el a néptánc mesterségéből, ebben az esztendőben mivel is bővül a különböző korosztályos társaságok koreográfiai palettája.

Simon Katalin, a Kereplő művészeti vezetője, „agya” és mindenese, az egyes kompozíciók lelkes betanítója köszöntötte először a megjelenteket, majd az óvodásoktól az általános iskolásokon át a gimnazistákig és a felnőtt „tagozatig egymás után léptek színre a csoportok: A Zúgófa, a Csillagvirág nevét viselő alakulat, illetve az Ékes Énekegyüttes tagjai.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Minden résztvevőt a színpadra szólítottak[/caption]

Megszokott ezen az András havát lezáró eseményen, hogy vendégek is részt vesznek a Kereplő-mulatságon. Így volt ez idén is: tiszteletét tette és muzsikált a művelődési központban a Kóborzengő zenekar, valamint a Pest megyei Kerepesről érkezett Kisvirág táncegyüttes, akikhez régi kapcsolat fűzi a rétságiakat, míg Grenács Fanni és Irk Bence, illetve Reszneki Virág és Lóránt Gábor páros táncukkal emelték a délután színvonalát. Ráadásul a végén mindenkit a pódiumra szólítottak, és a fellépők bizony alig fértek el a viszonylag tágas térben – minden egyes színpadon szereplő ember kis ajándékot is kapott: népi motívumokkal díszített kézműves készítésű mézeskalácsot. Természetesen a tanítványok Simon Katalinnak is méltó módon megköszönték az éves közös munkát, az elmaradhatatlan névnapi üdvözléssel együtt.

A gála befejeztével az intézmény aulájába tódultak a házigazdák és vendégeik, ahol a terített asztalokon sok-sok finomság várta a mozgásban kifáradt gyerekeket, majd egy kurjantó jelszóra elindult a spontán táncház végeláthatatlannak tűnő folyama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában