Helyi közélet

2016.12.19. 11:23

„Szomszédok közt megértést, szeretetet és békét”

fenyvesi

Múlt héten rendezte meg immár ötödik alkalommal a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre az utóbbi években hagyománnyá vált vetélkedőjét Szlovákiáról, illetve a magyarországi szlovákságról. A versengés után „Szomszédok közt megértést” címmel folytatódott a szlovák virtustól fűtött rendezvény, amelyen a lucfalvai Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola növendékei, majd a szlovák származású „Pajtások” zenekar is mulatatták a közönséget.

Salgótarján. A Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítvány anyagi támogatásának köszönhetően idén is megvalósulhatott a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre hagyománnyá vált vetélkedője a szlovákságról. A verseny előtt Homoga Józseffel, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesületének elnökével, valamint e vetélkedő főszervezőjével és ötletgazdájával beszélgettünk. – Salgótarján régen a szlovákságnak egyik reprezentáns helye volt, hiszen egykor rengeteg szlovák élt a területen. A salgótarjáni telefonkönyvben sem véletlenül találkozunk annyi szlovák jellegű névvel. Vetélkedőnk célja pedig az, hogy megismertessük Szlovákiát, illetve a magyarországi szlovákságot azoknak a civilszervezeteknek a tagjaival, akik elfogadták meghívásunkat a rendezvényre – nyilatkozta lapunknak a szervező.

[caption id="" align="aligncenter" width="1098"] A „Pajtások” fellépése (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A versengés a könyvtár földszintjén vette kezdetét, amelyen Homoga József köszöntötte a megjelenteket. A vetélkedőn összesen négy háromfős csapat, a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) Salgótarjáni Egyesülete, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesülete, valamint a Magyar-Finn Baráti Kör mérte össze tudását Szlovákiához, illetve a szlováksághoz kapcsolódó kérdéskörökben. A jó hangulatú verseny egyik játékvezetője Czene Gyula volt, aki aktív tagja a salgótarjáni Szlovák Kisebbségi Önkormányzatnak és munkájával nagymértékben hozzájárult a magyar-szlovák határmenti kapcsolatok kiterjesztéséhez is. Az önkormányzati tag olvasta fel a kérdéseket, míg Homoga József a helyes válaszokért járó pontokat vezette a versenytáblán. A csapatok fej-fej mellett haladtak, szinte remekeltek valamennyi feladatban. Többek között olyan kérdéseken kellett elmélkedniük a versenyzőknek, mint: hány négyzetkilométer Szlovákia területe, avagy milyen hosszú a szlovák-magyar határ. A versenyzők kacagása megtöltötte a könyvtár egész épületét, s végül számtalan új információval gazdagodtak a megmérettetés alatt a lelkes csapattagok.

[caption id="" align="aligncenter" width="581"] dr. Egyedné Baránek Ruzsenka (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A vetélkedőt követően a „Szomszédok közt megértést” névvel elkeresztelt – a szlovákság jegyében megrendezett – program vette kezdetét. Az eseményt a szlovák nemzetiségi Himnusz dallamai nyitották meg, majd Nagy Mónika, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese üdvözölte a vendégeket.

Nagy Mónika meghitt szavai után dr. Egyedné BaránekRuzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke lépett a mikrofon mögé, hogy megköszönje a könyvtár munkáját. – Nem tudnám elképzelni a karácsonyi időszakot e könyvtári ünnepség nélkül. Óriási köszönet illeti az itt dolgozókat, akik olyanok számomra, mint egy család. Ittlétemkor mindig úgy érzem, hogy egy kicsit haza is érkezem – zárta gondolatait az elnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Adventi hangulatban (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A nyitóbeszédek után a lucfalvai Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak szlovák nyelvű előadása következett, majd a Magasmajtényből (Hrušov) származó „Pajtások” zenekar énekesei fokozták végsőkig a hangulatot. Ujjongás, füttyszó és mulatós hangulatú nóták jellemezték a szlovák csapat produkcióját olyannyira, hogy az embernek szinte kedve támadt volna felállni, s az előadókkal együtt táncolni.

A vendégek vérének felpezsdítése után Homoga József lépett a közönség elé, hogy felfedje a vetélkedőn elért eredmények pontszámait, valamint azt, hogy melyik csapat állhat a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.  Az élen a Magyar-Finn Baráti Kör csapata végzett, de szomorkodásra senkinek sem volt oka, hiszen minden csapat a maximumot nyújtotta a versenyen.

A rendezvény pedig egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy a programon megjelentek nemcsak mondják, de tesznek is azért, hogy szomszédok közt megértés, szeretet és béke legyen.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában