Helyi közélet

2016.12.06. 07:37

Székely gépészek Palócföldön

fenyvesi

E hangulatos, egyszersmind kifejező című, a Bethlen Gábor Alap által a külhoni magyar szakképzés támogatására kiírt pályázaton vett részt a Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A célokról és a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolából érkezett diákcsoport által a közelmúltban teljesített programról Bozó János, a fogadó intézmény igazgatója tájékoztatta lapunkat.

NMH-információ. Elmondta, hogy a kéthetes időtartamú gyakorlat alatt az öt tizedikes tanuló mindenekelőtt betekintést nyerhetett a magyarországi középfokú gépészképzésbe. A látogatás elsődleges helyszíne a salgótarjáni iskola korszerű, ideális szakmai feltételeket biztosító gépterem- és tanműhelyparkja volt. A vendégek a helyi szaktanárok irányításával aktívan részt vettek a folyamatokban, egy komplex munkadarab megalkotásában a tervezéstől a megvalósulásig.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A vendégdiákok megismerkedtek a salgótarjáni a tarjáni „gépipari” korszerű technikai felszereltségével[/caption]

Ismerkedtek a CAD- és a CAM-rajzolással, a programozást a legkorszerűbb csúcstechnológiai gépeken végezhették s nem maradhatott ki a gépi forgácsolás, megmunkálás és hegesztés sem. Több gyárlátogatás is szerepelt napirendjükön. Voltak például a Salgglas Zrt.-ben, jártak a karancslapujtői Siroj illetve a balassagyarmati Compressors Hungary Kft.-nél is. Rendeztek fórumot is, amelyen a tanulók – oda-vissza – bepillantást nyerhettek a vendégek illetve a házigazdák diákéletbe, hogy ily módon is megismerjék egymást.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Emlékezetes élmény marad számukra a budapesti, parlamenti látogatás is[/caption]

Bozó János hangsúlyozta: a szabadidőben igyekeztek bemutatni a székely fiataloknak a palóc táj és Észak-Magyarország szépségeit, néhány kulturális értékét is. E törekvés jegyében látogattak el például Salgó környékére, a somoskői várhoz, a bazaltömléshez, Rónafaluba, Szentkútra s a megyeszékhelyi bányamúzeumba is. Voltak Egerben és a demjéni barlangfürdőben is. A szlovákiai kirándulás során eljutottak a füleki várba is. Ugyancsak nagy élményt okozott számukra Budapesten, az országházban tett látogatás.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy nemcsak szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak az erdélyi diákok, de erősíthették az anyaországhoz fűződő  érzelmi szálakat is – emelte ki a  „gépipari” igazgatója s kifejezte abbéli reményét, hogy e projekttel megalapozódott egy hosszabb távú, kölcsönösen hasznos együttműködés, szakmai és baráti, emberi kapcsolat is.

Cs. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában