Helyi közélet

2016.12.31. 08:48

„Szécsény karnagya” a zene és a munka megszállottja

fenyvesi

Balassagyarmat/Szécsény. A balassagyarmati Lévárdi Beátát nyugodtan nevezhetjük a zenei élet több dimenziós személyének: tanít a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában, annak kihelyezett tagozatában, Szécsényben, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban. Énekkarok karnagya, zenei együttesek művészeti vezetője, mindezek mellett benne van a zeneiskolákat minősítő tanfelügyeleti rendszerben.

Az elméletileg, szakmailag jól felkészült szakember elmondhatja magáról, hogy egy életen át tartó tanulás híve. A miskolci Zeneművészeti Főiskolán zongora-szolfézs és ének szakon diplomázott. Később a budapesti Zeneművészeti Egyetemen közép- iskolai énektanári, karvezetői és zeneelméleti szakán megkapta újabb diplomáját. 2007-ben Egerben a főiskolán vezetéselméletből tett pedagógiai szakvizsgát. Meg van a tanügyi igazgatási szakértői vizsgája is. 2014-ben mestertanári szakvizsgát tett.

Szécsényben a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett tagozatában 1992 óta tanít. Még abban az évben elvállalta az Erkel Ferenc Vegyes Kar zenei kíséretét. Borda István karnagy halála után, 1994-től, a helyi Erkel Ferenc Vegyes Kar vezetője. Nem csak a kezével, a lelkével is vezényel, látni a szemében a csillogást, magával ragadja a kórus tagjait, akik az éneklés közben együtt élnek vele.

Szakmai irányítása alatt az Erkel Ferenc Vegyes Kar hét alkalommal kapott arany minősítést, magukénak tudhatják a gála kórusminősítést, amely a kórus történetében a legnagyobb szakmai elismerés. 1995-ben és 1996-ban a Magyar Rádió felvételt készített a kórussal. 2006-ban megkapták a Szécsény Városáért Kitüntetést. Több hazai és nemzetközi kórusfesztiválon vettek részt. Rendszeres szereplői a város különböző rendezvényeinek. Megkapták az ÁFÉSZ Országos Szövetségének Nívódíját. Nevéhez, Szécsényben több rangos zenei esemény szervezése is fűződik, például, Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett regionális kórustalálkozó.

1994-ben alapítója volt, azóta is vezetője a szécsényi Városi Gyermekkarnak. Munkáját kezdetben Várkonyi Balázsné, majd Sebestyénné Csabai Ildikó segítette, jelenleg a gyermekkórussal Kissné Csépe Évával dolgozik együtt. A gyermekkórus – a felnőttekhez hasonlóan – a szécsényi és megyei programok állandó résztvevője. Rendszeresen fellépnek a magyar gyermekkari találkozókon. A kórus háromszor kapott ezüstminősítést, és ugyanannyi alkalommal arany diplomát. Azt is mondhatjuk, hogy Lévárdi Beáta „Szécsény város karnagya”.

Volt tanítványával, Jambrik Zsolttal és Varga Ivettel megalakították Vissi d’ Arte nevű művészeti együttest. A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium énekkarának is karnagya, művészeti vezetője, Pásztor Sándornéval dolgozik együtt a kórus sikerein.

A balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola Gimnázium és Szakközépiskola – ahol korábban tanított – a Balassa Bálint Gimnázium, valamint Ipolybalog, Érsekvadkert és Rétság ifjúsági kórusaiból megalakította a Száz Tagú, Százszorszép, Palóc Gyermekdalkört, amelynek több száz tagja van. Első bemutatkozásuk 2015 februárjában volt Balassagyarmaton. Azóta számos helyen felléptek. Tanítványait lelkiismeretesen felkészíti a különböző versenyekre. Az elmúlt húsz év alatt a megyei és országos zongora- és énekversenyeken diákjai több mint negyven alkalommal kaptak nívódíjat, vagy értek el dobogós helyezést. Számos növendéke választotta a zenei pályát, és járt országos zenei szakközépiskolába, főiskolára. Munkáját több rangos szakmai díjjal ismerték el.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában