Helyi közélet

2016.12.13. 07:23

Segítség az építőipari tartozások rendezéséhez

fenyvesi

Tegnap Csermely Gábor, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) vezető-helyettese tartott előadást a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Az igazságügyi szakértő prezentációjával felvilágosította az érdeklődőket – többek között – a szerv céljairól, feladatairól, valamint arról, hogy szervezetük milyen problémákra kínálhat megoldást.

Salgótarján. Az építőiparban tapasztalható lánctartozások mértéke 2013-ra több százmilliárdos nagyságrendet ért el. Az építőipari cégek nagyjából 80 százalékának késedelmes volt a kifizetése, 25 százalék öt éven túli kifizetetlen számlával rendelkezett, illetve a cégek felénél öt esztendőn belül megtörtént, hogy adót, munkabért, illetve beszállítót nem tudtak fizetni, mert nekik is késedelmesen folyósítottak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1591"] Csermely Gábor előadás közben (Fotó: NBA)[/caption]

Évente közel 400 milliárdos veszteséget okoz az építőipari alvállalkozóknak, hogy a beruházók nem, vagy csak óriási késedelemmel fizetik ki az elvégzett munkáért járó díjakat. Az ilyen, valamint az ehhez hasonló problémák felszámolására hozták létre három évvel ezelőtt a Teljesítési Szakértői Szervet.

Csermely Gábor, a szerv vezetőhelyettese általános tájékoztató jellegű előadásában kitért a szerv működésére, feladataira, majd beszélt a TSZSZ által kiadott szakvélemény jellemzőiről. – A TSZSZ szakvéleménye ugyanolyan bizonyítási eszköznek számít, mintha a szakvéleményt a perben kirendelt igazságügyi szakértő terjesztette volna elő – hangsúlyozta a szakember. Ezt követően felvázolta az érdeklődőknek, hogy a szerv hatásköre megalakulásuk óta csak bővült, majd kivetítette az építőipari ügyek megoszlását szakterületenként, s hogy ezekben az ügyekben mennyire sikerült megvalósítaniuk a szerv által kitűzött célokat.

– Célunk nem más, mint a permegelőzés, valamint a peres eljárások számának csökkenése – mondta a vezető-helyettes. Beszámolt arról is, hogy mire vezethetőek vissza a felek közötti viták, illetve a szakértői eljárás menetéről is ejtett néhány szót. Beavatta közönségét a teljesítésigazolás és a mellék-kötelezettség érvényesítésének vizsgálatába is.

Bárki a szervhez fordulhat, aki nem kapott teljesítésigazolást pedig a munkát elvégezte, akinek van teljesítésigazolása, de a megrendelő nem fizet, illetve aki szeretné mindezt a bírósági eljárást elkerülve rendezni vagy a peres ügymenetet gyorsítani. A szerv összességében tehát hatékony segítséget nyújt az építőipari tartozások rendezéséhez – derült ki a szakmai prezentációból.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában