Helyi közélet

2016.12.19. 11:27

Roma napot tartottak a Mátraalján

fenyvesi

Egész napos program várta a városi roma napra érkezőket nemrégiben: a rendezvénysorozat délelőtt tíz órakor két művész – a harmadik, a budapesti Oláh Norbert később érkezett – a helyi Oláh Ferenc és a salgótarjáni Oláh Jolán a városi könyvtár II. emeleti nagytermében, képzőművészeti alkotásait bemutató kiállítás megnyitójával vette kezdetét. Bottyán Katalin a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Ház megbízott helyettes vezetője, művelődésszervező által tartott bevezetőben többek között azt is megemlítette: a három roma származású művész csak névrokoni kapcsolatban áll egymással.

Pásztó. A művelődésszervező szavai után Farkas Attila, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd ismét Bottyán Katalin vette át a szót, aki elsőként Oláh Ferenc kiállított képeit mutatta be a megjelenteknek, miközben felkérte a pásztói festőt arra, hogy kortársként ő emlékezzen meg a tarjáni festőművészről és méltassa annak alkotásait.

[caption id="" align="aligncenter" width="1396"] Oláh Ferenc nemcsak a képeit állította ki, hanem néhai kortársa Oláh Jolán életútját is ő elevenítette fel, méltatta alkotásait[/caption]

Három nagyméretű vászonképpel érkezett Oláh Norbert és a fővárosi Rombusz Műhely, egy verssel is kedveskedtek a vendégeknek, majd a művész a három alkotás történetével ismertette meg a jelenlévőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="911"] A kiállításon ismerősként futott össze a Jobbágyiban élő Nógrády Andor nyugdíjas középiskolai rajztanár (kép bal szélén) és Oláh Norbert festőművész (jobbra)[/caption]

Koradélután a Deák Ferenc utcai művelődési ház színháztermében, a roma művészet köréből a pásztói gyermekek vers-próza és énekmondó versenyére, majd 14 órától az általános iskolások részére Oláh Norbert, Gruber Béla-díjas festő, Solymosi Mór tervező grafikus és Szegedi Tamás színész, rendező, drámainstruktor közreműködésével egy összművészeti játszóházi találkozóra kerül sor. A roma napi eseményre ellátogatók ezúttal a roma szótanulással is megismerkedhetnek, miközben magukra ölthették az indiai női viseletet, a szárit, ami tulajdonképpen csak egy a testen sokszor körülcsavart hat méter hosszú, pamut vagy selyemanyagból készült hagyományos földműves ruhadarab. A művelődési ház nagytermének színpadán a hazai kortárs képző és iparművészet, valamint az irodalom fiatal képviselőit összefogó fővárosi Rombusz Műhely előadásával folytatódott a nap programsorozata, melyet a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulóinak, valamint a helyi Muzsla néptáncegyüttes roma tánc koreográfia műsora követet. A pásztói roma nap a Dorco Band együttes élőtánccal is kísért műsorával ért véget.

[caption id="" align="aligncenter" width="823"] Roma táncot mutatott be a Muzsla néptáncegyüttes[/caption]

Bottyán Katalin az egész napos rendezvény végén elmondta:

– A idei pásztói roma nap sokszoros együttműködésben valósult meg a Pásztó Városi Önkormányzat, a Pásztói Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a tari Kodály Zoltán Általános Iskola, a pásztói Muzsla néptáncegyüttes és a budapesti Rombusz Műhely között.

A városi könyvtárban kiállított három művész képei az év végéig a könyvtár nyitva tartási idejében megtekinthetőek.

Cz. Zentai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában