Helyi közélet

2016.12.22. 07:02

Prémium élelmiszerek világszerte

fenyvesi

Magyarország több mint ezer éves gasztro-, bor- és zenei kultúrával rendelkezik. A magyar nemzet karakterét alapvetően határozzák meg a jellegzetes magyar ételek és borok, illetve a magyar zenei világ is, amelyek a magyar kultúra legfontosabb ékkövei is egyben. A magyar ételkülönlegességek, valamint hungarikumok ma szerte a világban keresettek és a nemzetközi gasztronómiai életben egyre fontosabb szerepet tölt be Magyarország, amely már öt Michelin-csillagos étteremmel, illetve számos nemzetközi gasztronómiai elismeréssel büszkélkedhet.

A nemzetközi gasztronómiai sikerek nem véletlenek. A Magyar Kormány kiemelt hangsúlyt helyez a GMO-mentes élelmiszertermelés ösztönzésére, amelyet Magyarország Alaptörvényében is rögzített. A magyar termelőknek pedig kiváló minőségű termőföldek, kedvező földrajzi adottság és magas hozzáadott értéket képviselő mezőgazdasági technológiák állnak rendelkezésükre a kiváló minőségű alapanyagok, illetve a magas feldolgozottságú, prémium kategóriás élelmiszerek előállításához. Mindezeknek köszönhetően a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek iránt folyamatos és jelentős kereslet mutatkozik a nemzetközi piacokon.

Megkezdődött az Áldomás nemzetközi piaci bevezetése

A Magyar Nemzeti Kereskedőház állami exportfejlesztő intézményként arra törekszik, hogy lehetőséget teremtsen többek között a magas minőségű élelmiszereket előállító magyar termelőknek, élelmiszeripari vállalkozásoknak exportsikerek elérésére, így pozícionálva a magyar gasztronómiát és növelve annak népszerűségét a nemzetközi fogyasztók körében.

Ennek érdekében hozta létre az Áldomás elnevezésű közösségi ernyőmárkát, amelynek célja a GMO-mentes, kíméletes eljárásokkal előállított, magas beltartalmi értékkel rendelkező, az életminőségre pozitív hatást gyakorló, ízfokozóktól, mesterséges színezékektől mentes, prémium kategóriás élelmiszerek exkluzív, egységes arculattal történő eljuttatása a bel- és a külpiacokra egyaránt.

[caption id="" align="aligncenter" width="631"] A Taste of Londonon a prémium kategóriás Áldomás élelmiszerek[/caption]

Az Áldomás termékek prémium minőségét Fogyasztóbarát Védjegy garantálja, amelynek megszerzéséhez szigorúfeltételeknek kell megfelelniük a magyar termelőknek. A tanúsítás során alapfeltétel a GMO-mentesség, illetve, hogy a termék tulajdonságai minél jobban közelítsenek a természetes, hagyományos, környezetkímélő, a fenntarthatóságot biztosító, a vegyi-anyagokat minél inkább nélkülöző állapotokhoz. Ugyancsak feltétel a teljes termelési láncra kiterjedő átláthatóság, illetve a nyomon követhetőség biztosítása, fenntartása.

Az Áldomás termékek első tesztértékesítésére az Egyesült Királyságban került sor 2016 utolsónegyedévében a „Taste of London” elnevezésű, több ezer érdeklődőt vonzó, London legnagyobb gasztronómiai fesztiváljaként számon tartott rendezvényen.

Az Áldomás termékek a közeljövőben az Egyesült Királyság mellett Japánban, Skandináviában és az Arab-öböl országaiban kerülhetnek fel a boltok polcaira, ám a kiváló minőségű magyar élelmiszerek fontos piaca Oroszország is.

Áldomás kiállítások belföldön

Az Áldomás termékek tesztértékesítése december elején kezdődött meg nyolc Príma üzletbenhárom hónapon át. Az értékesítési pontokon a fogyasztók megismerhetik, megkóstolhatják, és megvásárolhatják az Áldomás élelmiszereket. A Magyar nemzeti Kereskedőház folyamatosan gyűjti a fogyasztói visszajelzéseket a termékportfólióval kapcsolatban, mert eddig a kiállítások és szakmai rendezvények közönsége nagyon pozitívan fogadta a márkát. Az igazi megmérettetést azonban a közvetlen értékesítés jelenti. Az Áldomás márkanév alatta kézműves és tradicionális élelmiszerek mellett igazi gourmet finomságokat, különleges és funkcionális magyar élelmiszereket, gyógynövényeket és gyermekek számára kifejlesztett prémium termékeket is találunk. Hamarosan pedig webshopon keresztül is megrendelhetők lesznek a termékek az aldomas.hu weboldalon keresztül.

Nemzetközi kiállításokon az Áldomás

2016-ban csaknem húsz külföldi kiállításon vett részt az Áldomás márka, úgy mint Berlin, Nürnberg, Tokió, Adu Dhabi, Dubai, Madrid, Kortrijk, Budva, London, Rio de Janeiro, Szabadka, Gornja Radgona, Topolya, Riga, Kuba, London, Helsinki,Washington, Los Angeles, valamint New York.

[caption id="" align="aligncenter" width="915"] Taste of London[/caption]

A „Taste of London”elnevezésű eseményen a válogatott londoni éttermek, világszínvonalú szakácsok és ínyenc termelők között az Áldomás jelentős szakmai és közönségsikert aratott. A látogatók az Áldomás termékek mellett kiváló magyar borokat is kóstolhattak, közelebb kerülve ezáltal a magyar gasztronómiához és kultúrához, valamint a magyar értékekhez.

November végén a Food Matters Live-on is találkozhattak a londoniak az Áldomással. Ez a szakkiállítás teret ad az élelmiszeripari gyártóknak, kiskereskedőknek, a vendéglátóipari vállalkozóknak és a kormányzati szereplőknek egyaránt, elsősorban a fenntartható fejlődés és innováció jegyében. A kiállítás célja bemutatni azokat az új élelmiszeripari trendeket, amelyek az élelmiszerek egészségben betöltött fontos szerepét és a fenntartható táplálkozás fontosságát hangsúlyozza. A 600 kiállító között megjelent az Áldomás is. A prémium magyar termékeket összefogó közösségi márka az eseményen annak a több ezer egészségtudatos látogatónak kívánt megoldást nyújtani, akiknek fontos a teljes termelési láncban nyomon követett minőség, illetve a pozitív életminőséghez hozzájáruló ételek fogyasztása. A látogatók körében nagy sikert aratott többek között a szőlőmag-lenmagolaj, a tökmag-lenmagolaj, a különleges őrlemények – mint a bio mesterkeverék, a perfekt mix – és a lenmagliszt is.

Magyar élelmiszerek Tokióban, Washingtonban és Moszkvában

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) „Taste of Hungary” néven szervezett az Áldomás élelmiszereket bemutató nemzetközi üzleti eseménysorozatot idén október-november folyamán. A háromállomásos „road show” keretében Washingtonban, Tokióban és Moszkvában mutatták be a közösségi márka termékeit kóstoltatással egybekötve. A „Taste of Hungary” eseményeken a Magyar Nemzeti Kereskedőház bepillantást engedett az érdeklődőknek, illetve üzletembereknek a prémium kategóriát képviselő, jellegzetes kárpát-medencei ízvilágba. Az események kiemelt célja az volt, hogy támogató partnereket, disztribútorokat találjanak az adott országban, az Áldomás termékek értékesítéséhez.

*** Terjeszkedik az Áldomás

Mi az Áldomás?

Az Áldomás széleskörű termelői és állami együttműködéssel létrehozott, prémium élelmiszereket összefogó közösségi márka, melyhez szigorú minőségbiztosítási rendszer kapcsolódik. A kezdeményezés célja, hogy a magas beltartalmi értékekkel rendelkező termékek előállításánakösztönzésével és minél szélesebb körben történő terjesztésével elősegítse a környezet- ésegészségtudatos fogyasztók széleskörű hozzájutását a prémium termékekhez.Az Áldomás termékek export értékesítését a Magyar Nemzeti Kereskedőház végzi, amely nemcsak folyamatosan részt vesz a program megvalósításában, hanem annak élére is állt.

A védjegy

A márkához kapcsolódik egy Fogyasztóbarát Védjegy is, melynek szigorú követelményrendszere biztosítja az Áldomás élelmiszerek kiváló minőségét.A tanúsítás során alapfeltétel, hogy a termék tulajdonságai minél jobban közelítsenek atermészetes, hagyományos, környezetkímélő, a fenntarthatóságot biztosító, a vegyi-anyagokatminél inkább nélkülöző állapothoz. Ugyancsak feltétel a teljes termelési láncra kiterjedőátláthatóság, nyomon követhetőség biztosításaés fenntartása.A védjeggyel ellátott termékek egységes, exkluzív arculattal kerülnek piacra.

Magas tápértékű, pozitív élettani hatású élelmiszerek

Fogyasztóbarát élelmiszer vagy élelmiszerösszetevő az, amely a szokásos tápértékjellemzők mellett, a fogyasztó- és környezettudatos, értékközpontú, komplex szemléleteredményeként, a teljes termelési, feldolgozási és értékesítési láncon átvonuló, a pozitívéletminőség elérését támogató hozzáadott értékkel rendelkezik. Hozzáadott értéket jelenthetnek az egészségtudatos, környezettudatos, a tájjelleget fenntartóhagyományos, a táplálkozástudományi eredményekkel alátámasztott termékjellemzők.

Csatlakozás az Áldomáshoz

Pályázó lehet bármely Magyarországon, vagy kárpát-medencei országban bejegyzett magyar termelő cég, amelyprémium minőségű, természetes, hazai alapanyagú élelmiszert állít elő, és a „Pályázat” benyújtásával a Védjegy Szervezetnél kezdeményezi az „Áldomásmegjelölés” használati jog megszerzését.

A Védjegy Bizottság támogató javaslatát követően a pályázó megkezdheti a termék arculati tervezését, amely az almárkába sorolással kezdődik. Ezután a Márkakönyv – amelyeta Védjegy Titkárság elektronikus formában a pályázó rendelkezésére bocsát – megfelelő szakmai segítséget, támpontot nyújt ahhoz, hogy az Áldomáshozcsatlakozni kívánó termelők kidolgozhassák a márka tervezői által elvárt színvonalú arculatot a sajáttermékükre adaptálva. Az új arculat elfogadásáról a Márka Bizottság dönt.

Mit kap a termelő az Áldomással?

A márkanév használati jogával párhuzamosan számos szolgáltatást kapnak a termelők. Többek között élvezhetik egy nemzetközileg piacképes, szakmailag tökéletesen felépített márka portfóliójában való értékesítés előnyeit, valamint kapcsolati hálójukat is bővíthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában