Helyi közélet

2016.12.13. 07:08

Péntekig még kérhető az ingyen védőoltás

fenyvesi

Immár harmadik éve kaphatják meg Magyarországon a 7. osztályos leányok térítésmentesen a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. Nógrád megyében, ebben a tanévben eddig az oltásra jogosultak 75 százaléka jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. Aki még nem döntött, az december 16-ig még nyilatkozhat.

NMH-információ. A 2014/2015. tanévtől a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek iskolai kampányoltás keretében, térítésmentesen kaphatják meg. Nógrád megyében az oltásra jogosult 875 diáknak a 75,31 százaléka kérte az oltást és az igénylők több mint fele még az őszi szünet kezdete előtt meg is kapta azt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1362"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

A HPV a humán papilloma vírus nevének rövidítése. Több mint 100 típusa ismert, és ezek közül legalább tizenhárom okozhat méhnyakrákot, közülük két típus, a 16-os és a 18-as felelős a rákos megbetegedések 70 százalékáért. A méhnyakrák-szűrés lehetőséget biztosít arra, hogy korán felfedezésre kerüljön a rákmegelőző vagy rákos elváltozás, viszont a HPV elleni védőoltással már a betegség kialakulásának veszélyét tudjuk jelentősen csökkenteni azzal, hogy kivédjük a két erősen rákkeltő vírus okozta fertőzést. A kormány ezért bevezette a magyar oltási rendbe a HPV két fenti típusa elleni védőoltást, mely 93százalék  feletti védettséget nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen, az azt okozó HPV típusoktól függetlenül is. A fiatalon felvett védőoltással és 25 év felett a rendszeres szűrés igénybevételével együttesen a méhnyakrák megelőzhető.

A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek. Súlyos oltást követő esemény a Magyarországon eddig beadott százezer oltás után nem fordult elő. Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan elmúlnak.

Azoknak a szülőknek, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak eddig nyilatkozni, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat lehetőséget biztosít a pótlásra, valamint lehetőség van a korábban oltást nem kérőknek is átgondolni döntésüket. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy ha valakinek kétségei vannak, akkor beszélgessen el a HPV-ről és a méhnyakrákról az iskolavédőnővel, iskolaorvossal vagy a népegészségügyi osztályok szakembereivel. Az oltásról szóló nyilatkozatokat az iskolavédőnőknek kell leadni december 16-ig. További információ: Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály; Tel: 06-32-521-701

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában