Helyi közélet

2016.12.21. 11:46

Nagy értékű adomány érkezett a lovagrendhez

fenyvesi

A Szent Lázár Lovagrend fennállása során számtalan adományt kapott már. Ebben az évben pedig óriási dolog történt a szervezettel, amely a huszonöt éves jubileum csúcspontja volt. Néhány napja ugyanis egy kétszázezer euró értékű „segélycsomag” érkezett hozzájuk Ausztriából, amely teljes egészében kórházi-, valamint egészségügyi és szociális eszközöket, felszereléseket tartalmaz.

Salgótarján. Sipos Ákosné, a lovagrend elnöke lapunknak elmondta: a nagy értékű szállítmányban érkezett hozzájuk gyógyszer, lepedő, cumisüveg, tápszer, kórházi ágy, valamint ultrahangos gép is.

[caption id="" align="aligncenter" width="2859"] Dr. Szabó Géza, a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet főigazgatója elmondta: első alkalommal kedvezményezettjei a Szent Lázár Lovagrendnek, aminek ők rendkívül örülnek. Nagyon sok, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszközt kaptak, amelyeket csak drága pénzért tudnának beszerezni (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A szervezet tagjai úgy vélték – mivel eddig szinte csak a helyi Szent Lázár Megyei Kórházat támogatták –, hogy most Nógrád megye többi egészségügyi intézményét is próbálják segíteni. Nagyobb részt a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetére gondoltak, de természetesen a pásztói Margit Kórházzal is felveszik majd a kapcsolatot. A védőnői hálózaton kívül a tápszerek, továbbá a cumisüvegek kapcsán a gyermekkörzeteket is megkeresik majd. Ezeken az intézményeken keresztül próbálják az adományokat eljuttatni a rászorulóknak, a betegeknek, illetve azoknak az embereknek, akiknek szüksége van a segédeszközökre.

[caption id="" align="aligncenter" width="2541"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Sipos Ákosné kifejtette: az ausztriai testvérszervezetükön keresztül érkezett minden támogatás, amellyel rendkívül jó viszonyban van a lovagrend. Minden, amit kaptak vadonatúj, nem használt, nem is bontott, tehát teljesen originál és steril. A segélyszervezetek évek óta begyűjtik a felajánlásokat és oda viszik, ahol arra a legnagyobb szükség van. Tudják, hogy sajnos kis hazánkban nagy a szegénység, illetve sok a nélkülöző. Idén úgy gondolta az ausztriai partnerszervezet, hogy a Szent Lázár Lovagrendet lepik meg adományukkal. Az utóbbi egyesület elmondta, mi mindenre lenne szükségük, valamint miből van hiányuk és ezt kicsit próbálták ellensúlyozni a külföldi szállítmánnyal – zárta szavait az elnök.

Helyszínre érkezésünkkor – az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, amelyet a lovagrend most raktárként használ – dr. Szabó Géza, a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet főigazgatója is jelen volt, aki éppen gyógyszereket, valamint segédeszközöket válogatott az intézmény részére. A nagy munka közepette váltottunk vele is néhány szót, valamint a balassagyarmati intézmény helyzetéről is kérdeztük őt.

[caption id="" align="aligncenter" width="2867"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Tudomásunkra hozta: első alkalommal kedvezményezettjei a Szent Lázár Lovagrendnek, aminek ők rendkívül örülnek. Nagyon sok, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszközt kaptak, amelyeket csak drága pénzért tudnának beszerezni. Közölte továbbá, a finanszírozásuk a magyarországi, illetve az észak-magyarországi kórházakéhoz hasonlóan meglehetősen szűkös, tehát minden olyan adományt szeretettel fogadnak, amelyek a betegek gyógyítását segítik elő, valamint az intézmény működési nehézségeit is megkönnyíti.

Köszönetét fejezte, mert ez a nagy támogatás az intézménynek, illetve a betegeknek is szép karácsonyi ajándék.

A főigazgató végezetül elmondta: a lovagrendnek köszönhetően három kiváló minőségű felnőtt ágyat is kaptak, amelyet a belgyógyászati osztályukon tudnak majd elhelyezni. A súlyos betegeknek nagyon sokat számít, hogy milyen ágyon fekszenek, valamint ezáltal az ápolásuk is könnyebb – zárta gondolatit dr. Szabó Géza.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában