Helyi közélet

2016.12.02. 06:33

Mesemondók, illusztrátorok, népzenészek találkoztak

fenyvesi

A „Flóra” Fogyatékos Gyermekek és Nevelőik Természetbarát és Tájvédelmi Egyesülete csaknem 20 éve rendezi meg – hagyományőrző módon – a fogyatékkal, illetve értelmi sérüléssel élő tehetséges gyermekek és fiatalok művészeti találkozóját.

Salgótarján. Az idén november 28-án volt a soron következő „Flóra” rendezvény, ahol közel 71 produkciót értékelt a szakmai zsűri. Előzetesen pedig a Meseillusztrációs pályázatra beékezett alkotásokat díjazta Földi Péter Munkácsy-díjas festőművész vezetésével a szakmai team, melynek ünnepélyes átadására szintén e napon került sor.

A találkozó méltó megemlékezés Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra születésnapjára. Hiszen ő nemcsak a salgótarjáni Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola névadója, hanem a „Flóra” Egyesületé is.

Az egyesület őrizve „Flóra néni” szellemi hagyatékát, gyógypedagógiai tanításait 1995. óta tevékenységében arra fókuszál, hogy az Illyés Gyuláné Intézményben – mely Salgótarján, Acélgyári út 3/a. szám alatt található, s e rendezvény színhelye – tanuló sérült, fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok élettere, lehetőségei ne sérüljenek, mindennapi életük megegyezzen ép társaikéval. Civil szervezetünk különböző fórumokon véleményt mond, hogy az élhetőbb életükhöz szükséges feltételeik megteremtődjenek és az, akadályok kiküszöbölhetőek legyenek.

E találkozó lehetőséget és jó alkalmat teremtett a többségi iskolák integrált, sajátos nevelési igényű tanulói és a szegregáltan nevelkedő oktatási intézmények gyermekeinek találkozására, egészséges versenyszellem kialakítására.

Az egész napos programon ott volt Horváth Péter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szaktanára, Murányi Sándor gyógypedagógus, címzetes igazgató, a KLIK salgótarjáni tankerület nevében Adorján Attila köznevelési referens, a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálattól Mákosné Rácz Ella, Hermanné Gregán Ildikó, Nagyné Maruzs Ildikó, a salgótarjáni városi zeneiskola művésztanára, Nagy Marianna, az „Adj Esélyt!” Szülői Klub képviseletében Mikuska Zoltánné szülő.

A verseny rendkívül színvonalas és lélekemelő volt. A boldog, csillogó gyermekszempárok, az átszellemült művész arcocskák, az izgalommal teli percek áthatották a produkciók hangulatát. Itt mindannyian tudták, hogy e percben „valakinek ők jelentették a világot”. A mesék, mesejátékok, a csodálatos énekszólók, a furulya, hegedű, cselló, tekerő, zongora hangjai a szereplőket átrepítették a mesék birodalmába, ahol ők királyfiak, hercegkisasszonyok lehettek, s nem a kidőlni készülő fa, vagy borús égbolt. Mindezt csak akkor érthetjük meg, s érezhetjük át, ha ezt a szolgálatot választjuk.

Mint Márai Sándor mondta: „A szolgálat egy életre szóló hivatás.”

A délutáni szakmai fórumon – melyet Horváth Péter tartott – a fogyatékossággal élők jövőjéről, a sérült tanulók mindennapi küzdelmeiről beszélt, elsősorban érintve a fejlesztő iskolában és a készségfejlesztő iskolában tanulókról.

Varga Ágnes

a Flóra Egyesület elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában