Helyi közélet

2016.12.02. 06:24

Megszépülő feszületek

fenyvesi

Cserháthaláp. Megszépült út menti feszületek fogadják már ezekben a napokban a faluba érkezőket a falu Mohora felőli bejáratnál, illetve a Cserhátsurány-terényi elágazónál is. A korszerűsítés ötlete a helyi képviselő-testület tagjától, Antalicz Lászlótól és a település polgármesterétől, Dócs Dávidtól származik. A község vezetője kérdésünkre elmondta, hogy Bagdal József kőműves mestert kérték fel a több mint másfél évszázada felállított feszületek megtisztítására és felújítására, a munkák során a közfoglalkoztatottak segédkeztek. Rendkívül kis összeget, tíz-húszezer forintot fordított az önkormányzat erre a célra. A tervek szerint a tavasz folyamán folytatják a keresztek korszerűsítését – még jelképes kerítéssel is övezik ezeket a szakrális emlékműveket. Egyelőre két helyen fejeződött be a felújítás.

Dócs Dávid hozzátette: nem a pénz számít, hanem a tisztelet a néhai falulakók előtt, akik a 19-20. században nem kevés energiát és anyagi forrást szántak arra, hogy Isten dicsőségét ekképpen is hirdessék. Az utókornak kötelessége, hogy alkalomadtán megszépítsék, karban tartsák azokat! Képünkön: munka közben a kőműves.

H. H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában