Helyi közélet

2016.12.21. 11:53

Meghitt karácsonyi készülődés Érsekvadkerten

fenyvesi

Advent a várakozás, a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Sok szép programmal készültek Érsekvadkerten az évnek erre az időszakára.

Érsekvadkert. Az elmúlt évek gyakorlatát követve Érsekvadkert Község Önkormányzata a Hősök terén felállított adventi koszorú köré hívta a falu lakóit közös gyertyagyújtásra. A templomi adventi koszorú lángját hozták a község főterére, hogy arról gyújtsák meg a soron következő gyertyát. Az idei gyertyagyújtásnak hétről- hétre más felelőse volt. November 26-án, szombaton este Lukács András a község plébánosa megszentelte az advent jelképeként felállított koszorút, majd a Szentírásból felolvasta Jézus születésének hírüladását és meggyújtotta az első gyertyát. December 3-án a község képviselő-testülete nevében dr. Kovácsné Nagy Mária polgármester a várakozás jegyében szólt az egybegyűltekhez. Aranyosi Ervin Adventi második gyertya című versével és közös énekléssel került sor az adventi koszorú újabb gyertyájának meggyújtására. Az örömvasárnap előtti szombat estén az Ary Erzsébet Óvoda munkatársai és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai készültek irodalmi műsorral és énekekkel az örvendezést jelképező rózsaszín gyertya meggyújtására.

[caption id="" align="aligncenter" width="1351"] Az érsekvadkerti templom védőszentje, Szent András apostol ünnepén[/caption]

A negyedik gyertya meggyújtására december 18-án vasárnap délelőtt került sor. A civil szervezetek nevében a gitáros énekkar több helyi kórussal és a jelenlévők bekapcsolásával az ünnepre való ráhangolódásként karácsonyi dalokat énekelt. Az adventi várakozás jegyében telt az érsekvadkerti templom búcsúünnepe is. Az építmény védőszentjének, Szent András apostolnak ünnepén megtöltötték a templomot az este 6 órai szentmisére, amelyet a nemrégiben kinevezett balassagyarmati új plébános, Turai János mutatott be a környék papságával. A szentmise végén a hívek köszöntötték névnapját ünneplő plébánosukat, aki tíz éve végez lelkipásztori szolgálatot a településen.

[caption id="" align="aligncenter" width="1591"] A karácsonyi hangverseny[/caption]

A második adventi vasárnapon karácsonyi vásár várta a település lakóit a Hősök terén. Több helyi intézmény, civil és egyházi szervezet által készített díszekből, ajándékokból választhatták ki a számukra legkedvesebbet az érdeklődők.

A harmadik vasárnapra közös hálaadó szentmisére hívták az idei évben jubiláló házaspárokat, hogy köszönetet mondjanak Istennek az együtt eltöltött évekért és házassági ígéretüket megújítva továbbra is az Úr bőséges áldását kérjék magukra.

Aznap délután került sor a már hagyományos karácsonyi hangversenyre is. A fellépők között köszönthettük a helyi Göncöl citerazenekart, a Petőfi Sándor Általános Iskola énekkarát, az Érsekvadkerti Népdalkört, a helyi pedagóguskórust, a vadkertiekből és nagyorosziakból álló gitáros énekkart és a Balassagyarmati Dalegyletet, valamint a hangszeres fellépőket. A közel kétórás koncert igazi karácsonyi ráhangolódás volt a résztvevők számára.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Az adventi vásár forgataga[/caption]

Már hagyomány, hogy a karácsony előtti napokban községünk önkormányzata a falu szépkorúit idősek napi rendezvényre hívja. December 12-én, hétfőn délután megtöltötték a Közösségi Házat. Az ünnepség kezdetén Dr. Kovácsné Nagy Mária, a település polgármestere a köszöntés és a köszönet szavaival szólt az ősz hajú hallgatósághoz.  Párizs Judit helyi énekes és néhány tanítványa szívet melengető dalokkal örvendeztette meg a közönséget. A helyi népdalkör az ünnepvárás jegyében egy karácsonyi dalcsokrot hozott a jelenlévők számára. A helyi fellépők után a felvidékről Bősi Szabó László és Dóka Zsuzsa jól ismert dalokkal, duettekkel, csárdacsokorral örvendeztette a lelkes hallgatóságot, akik közül néhányan a fellépőkkel együtt dalra fakadtak.

Az ünnepség végén a polgármester köszönetet mondott minden fellépőnek és a közönség soraiban ülőknek is, hogy a meghívást elfogadva, egy szép délutánnak lehettek részesei. Az ünnepségről mindenki egy kis ajándékcsomaggal távozhatott.

A két legnagyobb ünnepre háromestés lelkigyakorlattal és szentgyónással készülnek a vadkerti hívek. Az idei év adventi lelkigyakorlatára december 14-én,15-én és 16-án került sor a község templomában. Az elmélkedéseket a nyáron felszentelt Ecseri Pál atya, Balassagyarmat káplánja tartotta. Az utolsó estén a szentmisét is a lelkigyakorlatot tartó atya mutatta be, aki újmisés áldását adta a nagy számban résztvevő hívekre.

Vitéz Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában