Helyi közélet

2016.12.14. 07:39

Magaslatokba repít a zene

fenyvesi

A Karancs Kincse Közhasznú Egyesület immár második alkalommal szervezte meg a „Zene szárnyán” elnevezésű hangversenyét. A rendezvény célja, hogy a település, valamint a környék zenei tehetségei lehetőséget, továbbá teret kapjanak a bemutatkozásra.

Karancslapujtő. A hangversenyen a fiatalok ízelítőt adtak abból, amit mostanában csinálnak, valamint azt is megmutatták, hogy hol tartanak. Sokan ugyanis el sem tudják képzelni, milyen hatalmas áldozatos, rendszeres, szorgalmas munkát végeznek és mennyit gyakorolnak a fiatalok nap, mint nap annak érdekében, hogy minél felkészültebben lépjenek a közönség elé. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Karancs völgyéről számos kiváló zenész került már ki.

A műsort felvezetésképpen a falu jelenlegi zeneiskolás növendéke indította. Elsőként Lakatos Ábel másodéves zongoristát hallhatták a jelenlévők, aki a tavalyi évben képviselte az iskolát a Nógrád megyei zongorista növendékek nyolcadik találkozóján, Salgótarjánban és a zsűri dicséretben részesítette. Beethoven egyik darabjával, az Orosz tánccal szórakoztatta a közönséget. Felkészítő tanára Gúthy Éva.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A település, valamint a környék zenei tehetségei kaptak lehetőséget, továbbá teret a bemutatkozásra[/caption]

A folytatásban egy fuvoladuó következett, amelyet Horváth Hanga és Horváth Pilár Tekla adtak elő. Hanga jelenleg a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 10. C osztályos tanulója, két év furulyázás után az idén tízedik éve fuvolázik. 2012-ben Balassagyarmaton, a Nógrád megyei zeneiskolások fuvolás versenyén harmadik helyezést ért el. Pilár három évet hegedült, most második esztendeje fuvolázik. Mindkettejük tanára: Kmetty Józsefné. Műsoruk Devienn Allegretto című műve volt.

Ezek után Deák-Volom Dávid lépett színpadra, aki a karancslapujtői zeneiskola növendékeként végezte alapfokú zenei tanulmányait klarinéton, Becze Lajos növendékeként. Ezt követően a váczi Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, főtárgy tanára Csongár Péter volt, az operaház klarinétosa. Dávid rendkívül aktív zenész, számos települési, környékbeli, országos és országon kívüli rendezvény, ünnepély, találkozó rendszeres fellépője szólóban, valamint különböző formációkban egyaránt. A klarinét mellett tárogatózik és harmonikán is játszik, továbbá a Dobroda zenekar tagja. A Zeneakadémián első éves népi klarinét-tárogató, valamint népzeneelmélet szakon. Tanára Csávás Attila. Deák-Volom Dávid pedig tárogatón adott elő népies dallamokat improvizatív jelleggel.

Mindezek után a nagyérdemű Rozgonyi Marcell előadását hallhatta, aki a karancslapujtői zeneiskolában Horváth Istvánnénál és Matúz Csillánál kezdett, majd a salgótarjáni zeneiskolában Kovács László növendéke volt. Számos rangos elismerésben részesült: nívódíjak, dicséretek, megyei és országos zongoraversenyeken elért dobogós helyezések. A IV. Bartók Béla zeneiskolai zongoraversenyen a Bartók-mű legjobb előadásáért járó díjat is megkapta. Egyenes út vezetett a Zeneakadémiáig, ahol jelenleg másodéves hallgató, Gulyás István, valamint Falvai Katalin növendékeként. A rendezvényen négy darabot is hallhattak tőle a jelenlévők. Ezt követően egy közös produkcióval is előrukkoltak, amely az alábbi volt: Schumanntól a Három románc I. Tárogatón játszott Deák-Volom Dávid, zongorán pedig Rozgonyi Marcell.

A továbbiakhoz mindkét akadémistának sok sikert, szép zenei élményeket kívántak, továbbá elhangzott a hangversenyen az is, hogy szeretettel hívják és várják őket – amennyiben itthon lesznek és rá tudnak szánni egy kis időt – a jövő márciusban tartandó tavaszi hangversenyükre is egy-egy produkció erejéig. Hiszen ők a jövő generációinak a példaképei és nagyon fontos megmutatni, hogy milyen magaslatokig el lehet jutni a zenében egy ilyen kis településről is, mint Karancslapujtő.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában