Helyi közélet

2016.12.13. 07:17

Luca-napi babonaságok

fenyvesi

Luca-napja van ma. Egyfajta adventi, ünnepváró népszokássá szelídült napjainkra a Luca-nap megtartása, ami régen, a Julián-naptár idejében, 1582 előtt, még az év legrövidebb napja volt. Már csak emiatt is számtalan, boszorkánysághoz is köthető babonaság fűződik hozzá. A legismertebb a főleg lassan készülő munkára használatos, „úgy készül, mint a Luca széke” közmondás, de emellett is még számos hagyomány kapcsolódik hozzá.

NMH-Információ. A mai napig él a virágcserépbe ültetett Luca-napi búza szokása: leggyakrabban a római katolikus betlehemi figurái körül láthatók ilyenek, díszítő elemként. Eredetileg a következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búza keltetésével, ha karácsonyra szépen zöldellt, akkor jó termést várhattak. Az elvetett búzaszemek persze könnyen kicsíráznak meleg helyen, karácsonyra már zöldellnek is.

Főleg óvodások, iskolások elevenítik fel a Luca-nap megünneplésének szokását, sok intézmény hangzik fel ez idő tájt a „Luca, Luca, kitty-kotty” kezdetű dal.

Ami a régi korokat illeti, a Luca székét is ezen a napon kezdték el készíteni. A babona értelmében 13 alkatrészből kell állnia, 13 fafajt kell felhasználni hozzá, minden nap csak egy munkadarabot szabad elkészíteni. Így lesz készen éppen szentestére. A néprajz több változatot is ismer, ahhoz, hogy a 13 fafaj meglegyen, elegendő egy-egy ék használata is.

A babona szerint az éjféli misén, aki ráállt, meglátta, hogy ki a boszorkány. A Luca széke használatának eredményességéről sehol sem számol be a szakirodalom

A másik, ma már aligha gyakorolt szokás szerint a lányok ezen a napon 12 papírcetlire felírtak egy-egy férfinevet, majd gombócba rejtették. Amelyik főzéskor elsőnek jött fel a víz felszínére, megjósolta, hogy ki lesz a férje.

A legények inkább vaskos tréfákkal okoztak bosszúságot a falubelieknek, például alkatrészeire szedték a szekeret és a padláson rakták össze, vagy kapukat akasztottak le és vittek el.

Szintén jellegzetes, hogy a Luca-nap tiltja a házimunkákat, régen tilos volt mosni, fonni, kenyeret sütni. Ugyancsak igyekeztek védekezni a boszorkányok ellen is: fokhagymával dörzsölték be lakóházak és az istállók küszöbét, keresztet rajzoltak fokhagymával az ajtókra, hogy a szaggal is elriasszák az ártó szellemeket.

Amint cikkünk elején említettük, Luca-nap a Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-a az év legrövidebb napja volt. Ma már a téli napforduló 21-ére esik.

A római katolikus naptárban ma Szent Lúciát ünnepeljük, aki a szicíliai Siracusában született, nemesi családban. Legendája szerint édesanyja csodás gyógyulása után szüzességet fogadott, ezért vőlegénye, egy pogány ifjú bíróság elé hurcolta bosszúból, mert elesett a házasságtól és a hozománytól. A bíró parancsot adott, hogy nyilvánosházban gyalázzák meg Lúciát, hogy kiűzze a lányból az állítólag benne lakó Szentlelket. Teste azonban olyan nehézzé vált, hogy nem tudták elmozdítani helyéből. Ezután a legkülönfélébb kínzásokon esett át, de Lúcia imádságának köszönhetően egyik sem okozott fájdalmat. Végül a bíró parancsára karddal döfték át a torkát. Ekkor még nem halt meg, csak az után, hogy odasiető paptól megkapta az utolsó kenetet.

A hagyomány szerint a Diocletianus-féle üldözés – Krisztus után 303-313 – idején szenvedett vértanúságot. Tisztelete már az ötödik századtól kimutatható. A középkorban Lúcia a legkedveltebb szentek közé tartozott, a néphitben élő boszorkánysághoz semmilyen formában ne köthető.

Faragó Z.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában