Helyi közélet

2016.12.03. 08:42

Leomlott a műemlék híd mellvédje

fenyvesi

Nógrád megyei egyik különleges, országszerte ismert és páratlan, védett műemléke a háromnyílású kőhíd Héhalom mellett. Nem csak egykori, a közlekedésben betöltött szerepe, a kőépítészet különleges műszaki megoldásai és szépsége miatt jelentős azonban, hanem Héhalom község jelképe is. Az évtizedek óta elmaradó felújítások miatt ez év februárjában egy nagy áradás következtében leomlott a középső boltív felett a melléd. További halogatásra már nincs lehetőség, de – még leírni is szörnyűség! – a híd teljes elbontásának eshetősége is felmerült, mint legolcsóbb megoldás

Héhalom. Az 1833-ra megépített, klasszicista kőhíd tulajdonosa az állam, kezelője a Magyar Közút Zrt., az összes jogelődjével együtt – ez a közeljövőben változhat, de ne vágjunk a dolgok elé.

A gond azzal kezdődött annak idején, hogy a régi híd mellé a Bér-patak felett megépült az új, az állagmegóvás pedig, műemlék ide, vagy oda, elmaradt a régi esetében, a jelkép állapota ezért folyamatosan romlott. Évtizedeken keresztül. A felújítására, hajlandóság még csak lett volna, de pénz sosem jutott, – persze a közútnak nem is feladata a műemlékvédelem, – legfeljebb némi állagmegóvás történt olyankor, amikor valamit már nagyon muszáj volt megcsinálni. A kezelő szabadult volna a tehertől, az önkormányzat szívesen át is vette volna a hidat, felújítás nélkül azonban nem vehette nyakába a terhet, hiszen a község a költségekbe belerokkant volna.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Bakos József a műemlék kőhíd leomlott mellvédjét mutatja[/caption]

Bakos József, Héhalom polgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy ez év februárjában, egy nagyobb áradás idején dőlt le a mindeddig bizonytalan sorsú híd közepe táján a kőből épült korlát egy szakasza.

– Az idők során kimosta a víz és a fagy együttes munkája a kötőanyagot az alapzatnál a boltíveket tartó pillérek kövei közül, ez okozta a bajt – mondta a polgármester. – Egyeztettünk az illetékes hatóságokkal, a vízüggyel, a katasztrófavédelemmel, a kezelő Magyar Közút Zrt.-vel, az örökségvédelemmel – a válságstáb végül azt a döntést hozta, hogy a tulajdonos Magyar Államot kötelezni kell a helyreállításra. A kezelő közútnak azonban nincs rá pénze

Különösen sok köszönettel tartozunk a híd megmentése során nyújtott segítségért Berecz Györgynek, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének, aki az ügy mellé állt! Kellett is a támogatás, mert felmerült annak a lehetősége, hogy a híd teljes elbontásra kerül, mert az csak húszmillió forintos tétel lett volna, lényegesen kevesebb, mint a megmentése

– Mibe kerül a felújítás?

– A teljes helyreállítás az eredeti állapotok szerint, úgy, hogy a híd környezetében kialakításra kerülő pihenőpark is megvalósuljon, 164 millió forint lett volna a régi terv szerint. Ehelyett készült egy újabb és lényegesen olcsóbb, 50 milliós változat is, ami nem csak a sérült középső ív, hanem a két szélső felújítását is tartalmazza. Egyébként egy olyan tervet szeretnénk megvalósítani, hogy legalább öt-tíz évig a községnek, mint új tulajdonosnak és kezelőnek, ne kelljen hozzányúlni. A legutóbbi egyeztetés szerint jövő tavasszal megkezdődik a helyreállítás, nyárra pedig be is fejeződik.

– A lényegesen olcsóbb változat jelent valamilyen kompromisszumot?

– A terv még azt is előírja, hogy melyik kőbányából kell a híd felújításához szükséges anyagot Héhalomba szállítani! Úgyhogy a híd az eredeti állapotok szerint és a megfelelő anyagok felhasználásával újul meg. Egyébként a bánya Bujákon van, az elporladt kő pótlására innen kerül sor. Az is a munkához hozzátartozik, hogy amit csak lehet, a leomlott falazatból vissza kell építeni.

A nagy tapasztalatokkal rendelkező Speciálterv Építőmérnöki Kft. készítette a terveket, a cég munkái között szerepel például a híres hortobágyi kilenclyukú híd felújítása is. A kivitelezési munkálatok egyik legfontosabb része lesz a híd alapjainak megerősítése. A munkálatok során kibontják egy korábbi állagmegóvás miatt az egyik mellékboltív alatt a híd stílusához nem illő betonozást is.

– Mik a tervek a továbbiakban a műemlék híddal?

– Megállapodás született arról is, hogy a helyreállás után a híd az önkormányzat tulajdonába kerül. Az állagmegóvás feladatai ezzel ránk maradnak, de, ha a híd a miénk, akkor a pályázati lehetőségeket is ki tudjuk használni a híd további megóvására. Másrészt a terület idegenforgalmi célú hasznosításában is gondolkodunk, aminek a bevételeit szintén a fenntartás költségeire fordíthatjuk. Amennyiben a híd a község tulajdonába kerül, hídi rendezvényeket szeretnénk itt tartani.

***

Mindesetre a híd elbontása, lévén szó jelképről, elképzelhetetlen lett volna Héhalom lakossága számára. További abszurd, hogy le kellett omlania egy részének ahhoz, hogy a felújítás, több évtizedes vajúdás után, végre megkezdődhessen, de innen talán már nem lesz gond

Faragó Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában