Helyi közélet

2016.12.17. 09:00

Legyen mindenkinek meghitt karácsonya!

fenyvesi

Az adventi idő vége felé járunk, de még mindig készülünk szent karácsonyra. Mi történt az elmúlt négy hétben, a várakozás ideje alatt? Hogyan „hangolódtunk” a meghitt ünnepen? Sokszor felteszik ezeket a kérdéseket a lelkipásztoroknak, valamint ők is kérdőre vonják önmagunkat, amikor a lelki életükkel foglalkoznak. Ezekre, továbbá hasonló felvetésekre is választ kapunk Gyönyör László ipolyhídvégi plébánostól, akinek megyénkhez nem kis kötődése van. Rengeteg hívőben hagyott mély nyomokat nógrádi munkássága során, ezért úgy döntöttünk advent utolsó vasárnapja előtt felkeressük őt, hogy üzenjen olvasóinknak, valamint volt „nyájának”.

Gerhát Karina

NMH-információ. Gyönyör László 2004-ben került Salgótarjánba, mint káplán, mellette pedig a környező falvakat is ellátta. Ezt követően 2005-től, több mint négy éven keresztül Etes, Karancsság, Piliny, Ságújfalu, valamint Szalmatercs lelkipásztora volt. A hívek, valamint az atya rendkívül jó kapcsolatot ápoltak, a gyerekek örömmel mentek a hittanórákra, továbbá a vasárnapi szentmisékre is. 2009 nyarán azonban mégis úgy döntött, elhagyja az országot, és tevékenységét szülőhazájában, azaz Szlovákiában folytatja.

Megkeresésünknek elmondhatatlanul örült, beszélgetésünk elején rögtön felidézett bennem egy nagyon szép emléket. Mint már említettem, a fiatalok rendkívül szívesen jártak a Laci atya által tartott hittanórákra. Ott pedig az első, és elhagyhatatlan kérdése minden egyes alkalommal ugyanaz volt, amit most is elmondott, vagy inkább fogalmazzunk úgy feltett. Hallgassuk meg tehát az ő üzenetét!

Kifejtette: a sok kérdés közül talán a legfontosabb, miért is élünk a világon? Azért, hogy Isten szeretetét megismerjük, azt viszonozzuk és eljussunk az örök életre. Ezen felvetés után, határozottan látjuk az egész életünk egy keresés, továbbá válogatás. Válogatás az értékek között, hogy kiválasszuk azt, ami számunkra a legértékesebb, valamint ahhoz ragaszkodva éljük életünket.

Hozzátette, advent a várakozás ideje, ezen tájt észre kell vennünk, hogy nem a másik ember megváltoztatásával kell foglalkoznunk, hanem az önmagunkéval.

Hangsúlyozta: nekem kell előbbre lépni, nekem kell megtanulni, uralkodni önmagam felett, és ez a legnehezebb.

Emberi nagy hibáink közé tartozik, hogy saját magunkat nem látjuk sokszor olyanak, amilyenek valójában vagyunk. A legnagyobb bajok, valamint bűnök közepette is tökéletesnek hisszük magunkat.

Esetleg, ha valami sérelem, vagy fájdalom van az életünkben, akkor a másik ember az, aki felelős, hibás érte. Sokszor ezen a ponton omlanak össze, továbbá törnek szét házasságok, kapcsolatok, barátságok, és saját életünk is.

Fontosnak tartotta elmondani: aki sért, az maga is sérül. A szentek nagy mondásai közé tartozik az „alázat”. Ez szükséges ahhoz, hogy előre lépjünk, emberek legyünk, illetve elinduljunk az emberibb élet felé.

Az adventi időben, a készület idején is azon fáradoztunk, hogy tudjunk dönteni a szebb élet mellett. Sajnos sokszor azért szeretünk, hogy bennünket is szeressenek, vagy közkedveltek legyünk, és eközben észre sem vesszük, hogy birtokolni akarjuk a személyt, továbbá megmondani mi számára a legjobb. Elindulunk azon az úton, amelyen a gőg vezet bennünket, ami pusztít és tönkretesz.

Az atya szinte sugárzott, amikor arról beszélt, hogy karácsony szent öröme az Úr Jézus megszületése, a szeretet ünnepe. Krisztus szavai között szerepel: „azt akarom, hogy, életetek legyen és bőségben”. Akkor, amikor elindultunk, hogy Jézus iskolájába járjunk, eldöntöttük, hogy az ő lelkülete szerint akarunk élni.

Felhívta a figyelmet arra is, ha Isten fiának lelkületét meg akarjuk ismerni, menjünk a kereszt tövéhez. A kereszten láthatták akkor is, amikor a legnagyobb fájdalmakat, kínokat szenvedte el. A nép nehéz helyzetében kicsúfolta, de Ő ennek ellenére még akkor is imádkozott értük ezekkel a szavakkal: „Atyám bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekednek”.

Kitért arra is, a mi életünkben a karácsony, Jézus lelkületével kezdődik, amikor a világot az Ő szemüvegén keresztül szemléljük, valamint az Ő lelkületével válaszolunk életünk nagy kérdéseire.

„Ezen gondolatok jegyében kívánom minden kedves olvasónak, legyen karácsony életükben, valamint tudjanak a szebb jövő mellett dönteni, ami számukra egyben az emberibb sorsot is jelentheti” – zárta szavait Gyönyör László ipolyhídvégi plébános.

Címkék#Etes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában