Helyi közélet

2016.12.05. 09:47

Kormányhivatali egészségnap

fenyvesi

Az embereket megkérdezve, szinte mindenki az első három legfontosabb dolog között sorolja az egészséget, de mennyit teszünk érte a hétköznapokban? A Nógrád Megyei Kormányhivatal példaértékű munkáltatóként immár 4. alkalommal támogatta egészségnap szervezését dolgozói részére, amely december másodikán lehetővé tette számukra, hogy kis sorban állás mellett, ingyenes szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

Salgótarján. A Nógrád Megyei Kormányhivatal prevencióra irányuló egészségnapjának jelentőségéről Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos adott tájékoztatást. Elmondása szerint egészségünk megőrzése, az egészségben eltöltött életéveink növelése érdekében több módon is tehetünk. Elsősorban mindenki szeretné megelőzni a betegségeket. Ennek kulcsa az egészséges életmód – egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, sport, védőoltások felvétele, dohányzás mellőzése. Azonban ez nem minden esetben elegendő. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok, amelyek olyan vizsgálatok, melyek már nagyon korán – még panaszmentes stádiumban – a betegség kialakulásának kezdetén figyelmeztetnek minket, hogy valami nincs rendben. Ma már számtalan olyan kezelés áll rendelkezésre, amivel az ilyen korai stádiumban felismert betegségek szövődményei, vagy akár a végzetes következmények elkerülhetők.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Hangsúlyozta azt is, hogy napjainkban a munkavállalóknak egyre nagyobb kihívásokkal, egyre gyorsabban változó környezetben kell helyt állniuk. Multikulturális környezetben, a személyes kapcsolat hiányából adódóan sokszor virtuális ügyfelekkel dolgoznak, határidőről határidőre élnek, a magánélet és munka között egyensúlyoznak, mindemellett sokszor hiányzik a tudatosság, az egymásra és az önmagukra való figyelés.

Kiemelte: probléma az időhiány, az állandó rohanás, aminek következtében hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani saját egészségünk védelmét. Ennek azonban hosszútávon számos negatív következménye lehet. Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos szerint valamennyi munkáltató feladata és felelőssége, hogy lehetőség szerint minden egészségügyi kockázattól megóvja a munkavállalót a munkavégzés során. Tehet ennél többet? – merül föl a kérdés. A válasz: Igen. Egyrészt jogszabály szerint kötelessége biztosítani a foglalkozás-egészségügyi ellátást, másrészt lehetőséget teremthet a munkahelyi egészségfejlesztés megvalósítására – fejtette ki a tisztifőorvos, s hozzátette:

– A foglalkozás-egészségügyi ellátás és a munkahelyi egészségfejlesztés nem ugyanaz, de a kettő jól kiegészítheti egymást. A foglalkozás egészségügyi ellátás feladata egyrészt a munkahelyi megterhelés (fizikai, szellemi, lelki) és a munkakörnyezeti kóroki tényezők (fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális, ergonómiai) felkutatása, folyamatos ellenőrzése, másrészt hogy javaslatot tegyen arra, milyen módszerekkel lehet ezeket olyan szinten tartani, ami nem károsítja az egészséget. A munkahelyi egészségfejlesztés a dolgozók általános egészségi állapotának fejlesztését és a dolgozók saját egészségük feletti kontrolljának növelését helyezi előtérbe, a dolgozót a tudatosságra, a saját állapotáért való felelősség felvállalására ösztönzi.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Ha ehhez még lehetőséget is biztosít a dolgozónak, például azzal, hogy a szűrővizsgálatokon való megjelenésre munkaidő kedvezményt ad, vagy maga szervezi meg ezeket a vizsgálatokat, az, az egyén és a munkahely szempontjából is kedvező hatású. Az egészségtudatos gondolkodás és életmód nemcsak a dolgozókra hat pozitívan, hanem családjaikra és barátaikra is, és végső soron egy jobb egészségi állapotú, elégedettebb munkaerő áll a munkáltató rendelkezésére.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal példaértékű munkáltatóként immár 4. alkalommal támogatta egészségnap szervezését dolgozói részére, mely lehetővé tette számukra, hogy szűrővizsgálatokon vegyenek részt. A szervező Népegészségügyi Főosztály figyelembe vette az elmúlt években megrendezett egészségnapok tapasztalatát, valamint azt is, hogy milyen igények fogalmazódtak meg a munkatársak részéről.

A Szent Lázár Megyei Kórház vezetése és dolgozói minden évben segítséget nyújtottak a kormányhivatal számára abban, hogy az egészségügyi személyzet, és a helyszín is rendelkezésre álljon. Köszönet illeti őket minden kormányhivatali dolgozó nevében.

S hogy milyen vizsgálatokon lehetett részt venni? Hölgyeknek mammogáfiára, nőgyógyászati szűrővizsgálatra, az uraknak urológiai szűrővizsgálatra volt lehetőségük. Mindenki részt vehetett EKG vizsgálaton, bőrgyógyászati és szemészeti vizsgálaton, a 40 év felettiek tüdőszűrésen. A főosztály dietetikus szakembere és táplálkozás-egészségügyi munkatársa pedig finom kóstolókkal, receptekkel készült. A közelgő ünnepekre tekintettel könnyen elkészíthető, egészséges vendégváró falatokat ajánlottak, hogy a pihenésre, feltöltődésre is maradjon idő. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének munkatársai az önvizsgálat fontosságára hívták fel a résztvevők figyelmét és segítséget nyújtottak annak elsajátításában.

[caption id="" align="aligncenter" width="1369"] Fotó: Niederland Dávid[/caption]

Aki rászánta a péntek délutánját, és részt vett a szűréseken, nagy lépést tett egészsége megőrzése érdekében, mert a bizonyos időközönként elvégzett szűrővizsgálatok a betegségek korai felismerését teszik lehetővé, és így a szövődmények, vagy a végzetes következmények elkerülhetők. - Az egészségnapon közel 200 fő vett rész. A korábbi  évek tapasztalatának megfelelően a legnépszerűbb vizsgálat a kardiológia, szemészet és a  csontsűrűség-mérés volt, de a többi szűrésen is a várakozáson felül alakult a megjelenési arány – közölte lapunkkal Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Főosztályvezető helyettese. Egy résztvevő így nyilatkozott az egészségnapról:

– Nagyon jó ez a szervezés, különösen azért, mert egyszerre több vizsgálaton is részt lehet venni. Igaz az, amit meghirdettek, hogy kis sorban állással lehetőségünk van különféle szűrések lebonyolítására.

[images type="carousel" cols="three" auto_duration="5000" auto_slide="true" lightbox="true"> [image link="14686" image="14686"> [image link="14687" image="14687"> [image link="14688" image="14688"> [image link="14689" image="14689"> [image link="14690" image="14690"> [image link="14691" image="14691"> [image link="14692" image="14692"> [image link="14693" image="14693"> [/images>

Én magam bőrgyógyászati szűrésen, szemvizsgálaton és EKG-n veszek részt és megkaptam az influenza elleni védőoltást is. Hasznosnak tartom, hogy ismerjem saját szervezetem állapotát és úgy gondolom, hogy a megelőzés, a prevenció hozzájárulhat ahhoz, hogy megőrizzem egészségemet.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában