Helyi közélet

2016.12.09. 06:55

„Két tűz között”

fenyvesi

Idén, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának jegyében különös figyelemmel tisztelegnek a történelem sorsfordító eseményei előtt. A salgótarjáni polgárok a megemlékezések sorában felidézik a legtragikusabb napot a város történetében. Így volt ezzel Páles Lajos – a helyi kortárs körökben ismert lokálpatrióta – is, aki a „Két tűz között” című, önéletrajzi elemekkel fűszerezett, visszaemlékező kötetében szemtanúként eleveníti fel a december 8-án eldördült sortűz általa látott, közvetlenül megélt történetét.

Salgótarján. Nemrégiben mutatták be a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Páles Lajos legújabb, a sortűz eseményeihez kapcsolódó könyvét. A beszélgetést Bódi Györgyné dr., nyugalmazott könyvtárigazgató vezette.

[caption id="" align="aligncenter" width="1667"] Páles Lajos kötetében szemtanúként eleveníti fel az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz történetét - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A szerkesztői előszó elolvasását követően megtudhatjuk, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben megjelent helytörténeti munkái után, immár a kilencvenedik életévébe lépve egy régi-új visszaemlékező írással rukkolt elő a szerző. A sortűz kapcsán felmerülő egyes részletek felderítésében, valamint megítélésében nem minden esetben jutottak közös nevezőre, de főleg nem „közmegegyezésre”. Így, például az áldozatok száma, továbbá kiléte sem ismert még teljes pontossággal és bizonyossággal. Többek között a számszerű adatok, valamint a különböző más dokumentumokban esetenként egymásnak is ellentmondó információk inspirálták Páles Lajost visszaemlékezése megírására.

Mindezeken túlmenően motiválta még igazságérzete, tárgyilagosságra törekvő mentalitása, továbbá ismerősei és barátai is biztatták a mű elkészítésére. Így született meg az a kis memoár, amelyben a szerző elsősorban emlékezetére hagyatkozik, elemzésében saját katonai, haditechnikai szakismereteire támaszkodik. Ezáltal kísérli meg rekonstruálni a sok ártatlan áldozatot követelő tragédia eseménysorát, körülményeit, összetevőit, valamint egyes részleteit. A poéta nem tudományos megalapozottságú történelmi elemzést írt, nem is kifejezetten „csak” egy emlékiratot, inkább a két műfaj szálaiból szőtt, múltról szóló elbeszélését vetette papírra – derül ki mindez a szerkesztői előszóból.

Maga a könyv 93 oldalból, valamint az élet- és írástörténeti előzményeken túlmenően öt főbb fejezetből áll.  A szerző a bevezető gondolatok elhangzása után rátér a valótlan állításokra, valamint az ésszerű cáfolatokra. Ezt követően „elmeséli” a megrázó események előtörténeteit, majd részletezi a december 8-i eseményeket is, valamint azok utórezgéseit. Mindezek után találunk egy olyan részt is, amelyben a dokumentumokról, továbbá azok elemzéséről is szót ejt. Végezetül az áldozatok kilétéről és számáról is beszámol a mű írója.

Végezetül Páles Lajos a szerzői utószóban kifejti: reméli, hogy személyes visszaemlékezése inspirálni fogja a további helytörténeti kutatásokat, valamint hasznosítani tudják majd a régi és az új információkat az ’56-os salgótarjáni események kapcsán.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában