Helyi közélet

2016.12.14. 07:27

Irány a Parlament!

fenyvesi

Hétfő délután 1956-os szellemi vetélkedőt rendeztek a Stécé Kávéházban, amelyen Salgótarján hat középiskolájának hét – négy-négy tanulóból álló – csapata mérte össze tudását. Ugyanebben az időspontban Mosonmagyaróváron, az ottani öt középfokú intézmény diákjai is versenybe szálltak egymással. Városunkból az első három helyezett – a Bolyai János Gimnázium lány-, valamint fiú csapata, illetve a Táncsics Mihály csoportja – jutott tovább az országos döntőbe, amelyet 2017. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak majd a Parlamentben.

Salgótarján. A rendezvény elején az ötlet kitalálójával, Sulyok Lászlóval, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének alelnökével beszélgettünk. Tudomást szereztünk arról, hogy a szervezetük pályázaton nyert a helyi, illetve a mosonmagyaróvári középiskolások szellemi vetélkedőjének lebonyolítására. Ennek a városi döntőjét rendezték meg hétfő délután.

Kifejtette továbbá, azért fontolgatta, majd valósította is meg ezt az „összecsapást”, hogy a két sortüzet átélt település – amelyek annyit szenvedtek ’56 miatt, továbbá bűnös városnak voltak kikiáltva – találkozzon, valamint megismerje egymás történetét. Mosonmagyaróváron október 26-án volt az a tragikus esemény, amely nálunk több mint egy hónappal később, azaz december 8-án történt meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="1949"] Bérczesi Mihályné emléklapot, valamint plakettet adott át a vetélkedő zsűrielnökének, dr. Bablena Ferencnek (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Az alelnök hozzátette, mindkét helyen azt mondják, úgy él a köztudatban, hogy száznál több halott volt, azonban sehol sem tudják ezt papírokkal alátámasztani. A sortűznek „köszönhetően” az előbb említett városban ötvenöt halott, megyeszékhelyünkön pedig negyvenhat haláleset van anyakönyvezve. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok is megismerjék egymást, illetve a városok történelmét, továbbá kapcsolat, együttműködés, valamint barátság szülessen a két város között.

Miután megtudtuk ezeket az információkat, kezdetét is vette a közel két órán keresztül tartó verseny, amelyet Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezetett.

A nagy összecsapást megelőzően Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, illetve néhány hasznos gondolatot, tanácsot intézett a versenyzők felé.

Hangsúlyozta, hogy a szervezet, illetve az ’56-osok, továbbá a salgótarjániak számára nagyon fontos esemény ez a vetélkedő. Megköszönte a diákok felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját is.

Mindezek után emléklapot, valamint plakettet adott át a zsűri elnökének, azaz dr. Bablena Ferencnek, a megyei közgyűlés alelnökének az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a salgótarjáni sortűz 60. évfordulójának emlékére.

[caption id="" align="aligncenter" width="2547"] A tanulók szellemileg ugyan elfáradtak, de egy feledhetetlen élménnyel gazdagodtak (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

A pontozók között szerepelt még Miklós Frigyesné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, valamint Sulyok László ötletgazda is.

Ezt követően pedig elkezdődött az izgalmas összecsapás, amelynek feladatai természetesen ’56-ról szóltak. A szervezők próbálták úgy összeállítani a játéktípusokat, hogy ne legyenek unalmasak, továbbá kicsit szórakoztassa is a résztvevőket, illetve méltó legyen a forradalomhoz és szabadságharchoz is. A kilenc feladattípus között szerepelt villám-, illetve tesztkérdés, arcképek-, továbbá események felismerése, valamint rövidítések, fogalmak magyarázata.

Az összecsapás középpontjában Salgótarján, valamint Mosonmagyaróvár, a két sortűz által sújtott város állt. Előzetes feladatként volt meghirdetve egy 1956-os, A/3-as méretű plakát készítése, amely a forradalom szellemiségét, továbbá az erre való buzdítást fogalmazta meg.

A verseny végén a tanulók szellemileg elfáradva, azonban egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva várták az eredményhirdetést. Pár perc izgalmas várakozás után kiderült, mely három csapat képviselheti Salgótarjánt a Parlamentben megrendezendő döntőn.

Elsőként jutott tovább a Bolyai János Gimnázium II. számú csapata, azaz a fiúk. A képzeletbeli dobogó második fokára ugyanezen intézmény lánycsoportja állhatott. A harmadik helyet pedig a Táncsics Mihály tanulói „nyerték meg”.

Az eredményhirdetést követően dr. Bablena Ferenc összegezte a versenyt, illetve szólt néhány kedves gondolatot a jelenlévőkhöz.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában