Helyi közélet

2016.12.31. 09:01

Így várták a Megváltót

fenyvesi

Idén is megrendezték a már hagyományosnak tekinthető adventi gyertyagyújtásokat a község központjában kialakított ünnepi téren Karancslapujtőn, ezt követően pedig valamennyi hétvégén különféle programokat is szerveztek a Park Művelődési Házban.

Karancslapujtő. Advent első vasárnapján Baksa Sándor,polgármester köszöntőjével vette kezdetét a gyertyagyújtás a falu központjában lévő téren. Az érdeklődőket ott már a feldíszített karácsonyfa, valamint az új bábukkal, illetve a megszokottnál eltérőbb kialakítással rendelkező Betlehem várta, hogy még meghittebbé tegye a falu lakóinak karácsonyát. Az ünnepi szavak elhangzása után Krizsán Zoltán, plébános megáldotta az adventi koszorút, majd a polgármesterrel közösen meggyújtották annak első gyertyáját. Ezt követően pedig a Karancs Kincse Vegyeskórus ünnepi műsorral kedveskedett a résztvevőknek. Mindezek után a Park Művelődési Házban megtartották az „Idősek napja” elnevezésű rendezvényt is, amelyen színes műsorokkal, egy tál étellel, itallal, süteménnyel, illetve ajándékkal is kedveskedtek a 70. életévüket már betöltött szépkorúaknak. Baksa Sándor itt is ünnepi gondolatokkal köszöntötte a korosabb nemzedéket, továbbá külön kiemelte a falu legidősebb női, illetve férfi lakóját.

[caption id="" align="aligncenter" width="989"] Fotó: Lantos Tibor[/caption]

A második adventi hétvége a Karancs Völgyi Jótevők adományosztásával kezdődött. A rászorulók a helyi művelődési házban válogathattak az ajándékok közül. Vasárnap délután, a gyertyagyújtáson pedig egy új kezdeményezés indult. Kis fenyőfákat állítottak fel a Betlehem köré, minden iskolai osztály és óvodai csoport kapott egyet, amelyet közösen díszítettek fel azokkal az elemekkel, amelyeket saját kezűleg készítettek el. Azon a napon a falu „legkisebbjei” adták a műsort a megjelent vendégeknek, valamint a szülőknek. Ennek végén a mikulás szaloncukorral köszönte meg fáradozásukat. Később a Park Művelődési Házban kézműves foglalkozásokon vehettek részt a kicsik, valamint a nagyok egyaránt. Főként karácsonyi díszeket készíthettek, akik pedig megéheztek a Karancsvölgyi Jótevőknek köszönhetően óriás palacsintával lakhattak jól. A harmadik gyertyagyújtás utánmeg rendezték a „Hétköznapi hőseink” című Roma kulturális napot, amelyen a megjelentek betekintést nyerhettek egy hagyományos roma étel, azaz a bodak elkészítésének folyamatába, amit ezután meg is kóstolhattak.

[caption id="" align="aligncenter" width="989"] Fotó: Lantos Tibor[/caption]

Ezt követően az érdeklődők Balogh Balázs András, roma festő kiállítását is megtekinthették a galériában. Mindezek után különféle kézműves mesterségekkel is megismerkedhettek a helyszínre látogatók – kosár- illetve kötélfonással, valamint a seprűkészítéssel. A gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők, így nekik is kedveskedtek programokkal. A lurkók a délután egyik felében kreatív foglalkozáson vehettek részt, a másik részében pedig kulturális műsort tekinthettek meg. Ezen az eseményen a Kastélykert Óvoda gyermekei, a Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskola tagozatának hangszeres növendékei, valamint a helyi és a környékbeli roma és nem roma fellépők is szerepeltek. Zárásként pedig a falu szülötte,Oláh Gergő is színpadra lépett, ahol elmesélte, mik motiválták őt céljai elérésében. Ezzel próbált a fiatalság számára szebb jövőképet nyújtani, majd végezetül dalaival is elkáprázatta a közönséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="988"] Fotó: Lantos Tibor[/caption]

A karácsony előtti utolsó hétvégén a Mocsáry Antal Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hittanos gyerekeinek műsorát tekinthették meg a falu lakói, valamint meghallgathatták a Művészeti Iskola Szolfézs Kórusát, amely a helyi pedagógus kórussal egészült ki. A Karancs Völgyi Jótevők –a helyi önkormányzat által biztosított alapanyagokból – forralt bort, illetve meleg teát készítettek, az iskolások mézes kalácsot sütöttek,amelyet a falu lakói nagy örömmel fogyasztottak el.

[caption id="" align="aligncenter" width="988"] Fotó: Lantos Tibor[/caption]

Mindezek alapján bátran állíthatjuk, hogy gazdag programokkal fűszerezve várták Karancslapujtőn a Megváltó érkezését.

G. K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában