Helyi közélet

2016.12.15. 08:21

Három alkotó, egy kiállítás

fenyvesi

A Mednyánszky Társaság (Kortárs Művészeti Csoport) szűkebb hazánkhoz kötődő három művésze – a budapesti Benkő Cs.Gyula, a balassagyarmati Nagy Márta és a szécsényi Sz.Végh Erzsébet – festményeiből nyílt kiállítás a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár Galériájában.

Balassagyarmat. Az igen szépszámú közönséget Raksányi Mariann, a könyvtár szervezője köszöntötte. Megtisztelte jelenlétével a kiállítás-megnyitót, Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere is.

Az alkotókat és az alkotásokat Csach Gábor művészettörténész, a város alpolgármestere mutatta be. Előbb arról szólt, hogy mindhárom alkotó kötődik „Palócország fővárosához”: Benkő Cs.Gyula és Sz.Végh Erzsébet ott érettségiztek, Nagy Márta pedig a helyi gimnáziumban tanított. Mindhármuknak több alkalommal is volt önálló kiállítása az Ipoly-parti városban.

[caption id="" align="aligncenter" width="1257"] Pillanatkép a megnyitóról[/caption]

Ezt követően Csach Gábor rövid áttekintést adott a Mednyánszky Társaságról, amely hozzávetőleg hatvan művészt foglal magába. A közösség tagjait főleg az a Mednyánszky-gondolat köti össze, miszerint az embert és a világot ábrázolják. A kiállítás anyagához kapcsolódva többek között azt mondta, Nagy Márta alkotásai, munkái könnyedek, légiesek. Sz.Végh Erzsébet tájképei a természet szépségére, az élet örömére hívják fel a tárlatlátogatók figyelmét. E két művészt az is összeköti, hogy tagjai a salgótarjáni tűzzománc alkotótábornak, s mindketten kiállítottak tűzzománc képeket is. Elmondta, hogy az élet más területén, például művészetszervezésben is tevékenykednek.

Benkő Cs.Gyula életében nagyobb kanyarok voltak, nehéz időben végezte a művészeti tanulmányait. 1990-ig belső emigrációba vonult. Képein jelen van a titokzatosság, nem másolja a világot, hanem művészi gondolatain keresztül megszűri és úgy ábrázolja azt. Portréképein érződik a személy egyénisége. Csach Gábor végezetül annak a reményének adott hangot, hogy a képek megtekintése megszépítik a tárlatlátogatók életét.

A megnyitón közreműködtek a helyi Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Palánki Éva fuvolán, Koplányi-Bárány Tímea pedig gitáron.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában