Helyi közélet

2016.12.15. 08:19

Előadás speciális mentésekről

fenyvesi

Manga Mihály, aki többek között a Központi Különleges Mentőszolgálat alapítója, valamint mentési vezetője, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat alapítója, és technikai vezetője, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának oktatója, illetve romok és roncsok szakellenőre tartott előadást tegnap a Dornyay Béla Múzeumban „Speciális mentések, katasztrófák, apokalipszisek, illetve nemzetközi mentőexpedíciók” címmel. A prezentáció alatt, a mentési szakember sokrétű munkájából villantott fel részleteket, s mesélt történeteket különböző baleseti szituációkról az érdeklődőknek.

Salgótarján. Manga Mihály a „Speciális mentések, katasztrófák, apokalipszisek, illetve nemzetközi mentőexpedíciók” című előadásán a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói vettek részt.  Az előadó emberbarát módon közelítette meg témáját, és kijelentette: bárki bármit kérdezhet az elhangzottakkal kapcsolatban.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Ebben a hivatásban nincs olyan szó, hogy félelem – hangsúlyozta Manga Mihály (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Manga Mihály bevezetésképpen elmesélte a jelenlévőknek, hogy ő és csapata foglalkozik mindenekelőtt hegyi,- barlangi,- magas,- mély- és vízi mentéssel, valamint légi balesetekhez és közúti szerencsétlenséghez is sokszor hívják őket. Ezen felül áldozatok felkutatása – akár mentőhelikopterrel is – is az ő hatáskörük alá tartozik. A bemutatkozás után a tanulókat is bevonta előadásába, s olyan kérdéseket tett fel számukra, mint például: mennyi ideig tud az ember 10 Celsius-fokos vízben úszni? A válaszadók között volt, aki tíz percet mondott, amelyhez a szakember csak annyit fűzött hozzá: „Pánikhelyzetben az ember egyébként sokkal erősebb, mint gondolnátok!”

A bevezető kérdések után egy közel félórás filmet vetített le a nebulóknak – amelyet a szakember maga vágott össze – különböző NATO gyakorlatokról, valamint nem mindennapi baleseti helyzetekről. Részletesen mesélt a mentés körülményeiről, illetve hogy mi a teendőjük a szakembereknek az efféle éles helyzetekben. A legfontosabb – hangsúlyozta a szakember –, hogy a riasztást fogadó kollégájuk mindig pontos felvilágosítást kapjon a balesetek konkrét részleteiről: milyen helyzetben vannak az emberek, hányan sérültek meg, szállít-e valamit a karambolozott jármű, illetve hogy mi is történt pontosan. A videóban többek között láthattak a megjelentek nemzetközi mentőgyakorlatokat, bányamentést, mérgezőanyag kiemelését kútból, valamint árvízkárosultak mentését is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1341"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Helyi vonatkozásként egy Salgótarjánban – a Karancs Szállóban – játszódó NATO-gyakorlatot is bemutatott a prezentáló. A gyakorlat alatt a szálloda egyik emeletén robbanás történt, s az ottani sebesülteket kellett kimenteni és ellátni. A gyakorlaton jelen voltak mentőhelikopteresek, a határőrség, az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, a vöröskereszt, illetve a szlovák tűzoltóság is – mondta Manga Mihály.

Az előadás végén mindenki megbizonyosodott róla, hogy az előadó nem viccelt, amikor azt mondta, hogy az ő szakmájában az ember nem félhet semmitől. – Ebben a hivatásban nincs olyan szó, hogy félelem. Az ember nem félhet a repüléstől, a szűk helyektől, az árvíztől, a tűztől, a robbanástól, a fertőzéstől, a harapós kutyától, de a megbolondult emberektől sem – erősítette meg mondatával is a látottakat a szakember.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában