Helyi közélet

2016.12.13. 07:33

Ékes anyanyelvünk ifjú mestere

fenyvesi

Ül velem szemben a Balassi Bálint Gimnázium földszinti társalgójában egy értelmes arcú, kíváncsi szemű diáklány. Eleinte feszeng, két kézfejét izgatottan kulcsolja össze a térdén, de néhány elejtett tréfás megjegyzés elég, hogy oldódjon a hangulat, elinduljon a társalgás, sőt, a nagy költőt idézve: „Megered lassanként s valamint a patak,/Mennél messzebbre foly, annál inkább dagad”.

Balassagyarmat. Nem véletlenül hozakodtam elő Arany Jánossal, hiszen a beszélgetőpartner, a tizenegyedik osztályos Radványi Bíborka igen képzett mestere, vagy inkább ifjú művésze ékes anyanyelvünknek – mint amilyen maga, Petőfi jóbarátja is volt. De milyen apropó is vezetett ehhez a tereferéhez? Nos, Bíborka a közelmúltban két országos megmérettetésen is kiemelkedő eredményt ért el. Először az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny döntőjében lett második a gimnáziumi kategóriában, majd a Kossuth Lajos nevét viselő szónokversenyen érdemelte ki a legszínesebb szókincsű résztvevő különdíját. Nem véletlen tehát a sajtó érdeklődése.

– Egész kiskoromra vezethető vissza az irodalom iránti figyelem. Édesanyám sokat olvasott nekem meséket, és én is próbáltam „gyártani” hasonló történeteket. Harmadikos koromban írtam az első fogalmazásomat, már akkor is sajátos módon: egy kisfiúról kellett írni, aki segít az apukájának fát vágni, és én onnan közelítettem meg a témát, hogy a gyermeknek mennyire fáj ez a tett, hiszen a kedvenc fáját kell kinyesni, mert beteg volt szegény. Később persze, ahogy idősödtem és tanultabb lettem, már komolyabb, mélyebb gondolatok kezdtek érdekelni, figyeltem például arra, a mondatszerkezetek és a szókapcsolatok miként hatnak az adott szövegre, hogyan befolyásolják a ritmust, járulnak hozzá az egyes szereplők jellemének megformálásához. Ez oda vezetett, hogy én magam is egyre több novellát írtam, persze többnyire csak az asztalfiók számára – idézi fel az irodalommal és a magyar nyelvvel való ismerkedésének folyamatát a kamaszlány.

Vajon hogyan is lepleződött le ez a mélyben megbúvó kiemelt tehetség – vetődik fel automatikusan az emberben a következő kérdés. A válasz sem sokat késik:

– Először kilencedikes koromban jelentkeztem nyelvtani versenyre, az írásbeli forduló elég tűrhetően sikerült, de bizony a szóbelin, be kell vallanom, igencsak felsültem. Egész egyszerűen megijedtem attól, hogy nekem ott, komoly felnőtt emberek előtt kell szerepelnem, és izgalmamban kirohantam a teremből. Rájöttem arra, ha az ilyen helyzeteket nem kezelem megfelelően, aligha juthatok előbbre a „pályán”. Kifejezettem kerestem a stresszes pillanatokat, eleinte ez nehezen ment, de aztán belejöttem. Legközelebb, amikor eljutottam a megyei versenyre, már nem volt elszaladás. Meg is jegyezte az egyik tanár: „idén nagyon jó volt, és ki se rohant”. Nagyon sokat köszönhetek az osztályfőnökömnek, Ádám Klárának, aki rengeteget biztat, támogat, segít abban, hogy minél tökéletesebb legyek immár szóban is, fejlesztem tovább a szókincsemet, és erősebb vagyok már lelkileg. Ezek nagyon fontos tényezők, biztonságot adnak az egyes szereplésekhez. De akad még sok javítanivalóm minden területen – mondja Radványi Bíborka, majd hozzábiggyeszti, az írásbeli fogalmazások során szereti az átvittebb értelmű összetett mondatok használatát, de vigyáz arra, hogy azért ne csapongjon át „barokkos” módozatba, míg a szónoklat esetében arra ügyel, kerülje a szóismétléseket, érthetően, logikusan, de azért egyszerűen beszéljen.

Lassan eljön a búcsúzás pillanata, amikor Bíborka előrukkol még egy meglepetéssel: az előzményekből azt gondolná az egyszerű ész, hogy a pályaválasztás során az irodalomtanári, vagy nyelvészettel kapcsolatos ív rajzolódik ki. De nem: az ifjú hölgy tolmács szeretne lenni, vagy akár műfordító, esetleg könyvkiadó. Hiszen az idegen nyelvek is érdeklik. Angol, francia, német, sőt, az oroszt is szívesen megtanulná – de ez már a távolabbi jövő képe.

Hegedűs Henrik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában