Helyi közélet

2016.12.09. 07:11

Éhen halt áldozatok emléktáblája

fenyvesi

Hetvenkét évvel ezelőtt, épp ebben a december eleji hideg télben szörnyű napokat éltek át a balassagyarmatiak. A kivonuló németeket üldözve szovjet csapatok nyomultak be a városba, és érkezésük egyáltalán nem volt felszabadítás. Sőt, ők okolhatóak hétszáz pszichiátriai beteg rettenetes éhhaláláért. Az elhunyt ártatlan áldozatok tiszteletére csütörtökön emléktáblát avattak a dr. Kenessey Albert Kórházban.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmat. Csípős, hideg, de azért szélcsendes időben várakoztak az emberek a kórház legdélebbi pavilonja, a pszichiátriai osztály épülete előtt. Az egyelőre lepellel fedett emléktábla két oldalán katonai díszőrség sorakozott fel. Hamarosan megérkeztek s díszvendégek is, élükön dr. Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, akit dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, Balla Mihály parlamenti képviselő, Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester és dr. Szabó Géza kórházigazgató kísért, dr. Csekey László pszichiátriai osztályvezető főorvos társaságában.

[caption id="" align="aligncenter" width="3813"] Medvácz Lajos polgármester, Balla Mihály országgyűlési képviselő és dr. Kövér László házelnök (balról jobbra) leleplezi a mementótMTI Fotó: Komka Péter[/caption]

A megszólalók közül elsőként dr. Szabó Géza lépett a mikrofonhoz. Mindszenty József hercegprímás „devictus vincit” híres latin kifejezését idézte, mondván hazánk lakossága a történelem folyamán több alkalommal élte át a „legyőzetve győzők” érzését, akár az ’56-os eseményekről, akár a második világháború utáni szovjet megszállás következményeiről beszélünk. De az életvágy minden nehézségen átküzdötte magát az emberekben, és szintén a bíboros hangján szólva hozzátette: ne a bosszú és az elkeseredettség irányítsa az utókor nemzedékeit.

Kövér László beszédében azt fejtegette, hogy a harmincas években az akkor Mária Valéria nevét viselő közkórház a második legnagyobb vidéki egészségügyi intézmény volt az országban. Itt a napi munkában nagyszerűen együttműködtek a vincés rendi apácák, a zsidó és keresztény orvosok. Ám a második világháborút követően a felszerelések nyolcvan százalékát elvitték innen, a kitűnő, szakmailag magas színvonalon képzett orvosokat meghurcolták, a betegek ellátását jelentősen megnehezítették. A házelnök elmondta, tiszteletet érdemelnek mindazok, akik a vészterhes korszakokban is hivatásuk magaslatán állva elkötelezetten ápolták a betegeket. Két orvos nevét külön megemlítette: dr. Kenessey Albertet és idősebb dr. Csekey Lászlót példaként állította a mai kortársak elé, mint azokat, akik gyógyító tevékenységüket igazi szolgálatnak tekintették.

[caption id="" align="aligncenter" width="2464"] Tiszteletet érdemelnek mindazok, akik a vészterhes korszakokban is hivatásuk magaslatán állva elkötelezetten ápolták a betegeket – mondta dr. Kövér László[/caption]

A továbbiakban ifj. dr. Csekey László idézte az 1944-45-ös szovjet megszállás első heteit. A benyomuló hadsereg első cselekedetei közé tartozott, hogy felkutassa az élelmiszer-raktárakat. Mivel a kórházban a sebesültek ellátása miatt jelentős mennyiségű készlet halmozódott fel, azonnal megjelentek itt a katonák és kifosztották az állományt. Az elhurcolt javak miatt egyre nehezebb lett a helyzet, és tetézte a bajokat, hogy a környező falvakban korábban családi ápolásban részesülő ideg- és elmebetegeket visszaszállították a kórházba, és a pszichiátriai osztály épületébe ezerötszáz ember zsúfolódott össze. Amíg – 1945 tavasz elejéig – Balassagyarmat frontvárosnak minősült, napi tizenöt-húsz ápolt halt meg az apácák és a személyzet karjai közt, és az éhínség miatt elhunytak száma a világháború végéig elérte a hétszázat. Dr. Csekey László hangsúlyozta, minderről a hivatalos politika évtizedekig mélyen hallgatott, ráadásul a kivonuló németeket vádolta a halottakért.

A leleplezést követően dr. Beer Miklós szentelte meg az új emléktáblát, majd dr. Kövér László helyezett el koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában