Helyi közélet

2016.12.16. 06:41

„Együttműködés reményében, nemzetünk javára!”

fenyvesi

Tegnap tartotta soron következő ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése a megyeházán, ahol egyhangúlag elfogadták a Hargita Megye Tanácsa és Nógrád Megye Önkormányzata közötti testvérmegyei kapcsolatok kialakítására vonatkozó együttműködési szándéknyilatkozatot, valamint megállapodást. Ezt követően a szóban forgó üggyel kapcsolatban Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke sajtótájékoztatón nyilatkozott a testvérmegyei megállapodás céljairól, és jelentőségéről. 

Salgótarján. A sajtótájékoztatón Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, dr. Szabó József megyei jegyző, Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Stayer László, Szécsény város polgármestere, valamint Báró Lipthay Anta,l Szécsény város díszpolgára is jelen volt.

Bíró Barna Botond szólalt fel először az eseményen, s kifejtette, hogy Hargita megye számára miért fontos a Nógrád megyével történő testvérmegyei megállapodás. Kiemelte, hogy e testvérmegyei szándéknyilatkozatot Báró Lipthay Antalnak köszönhetik elsősorban. A bárót idén Hargita megye-díjjal is kitüntették, mivel önzetlenségéről, odaadásáról tett tanúbizonyságot a román megye közösségét érintően. Ugyanis Báró Lipthay Antal dédnagyanyja többségi tulajdonosa volt az Erdélyben található gyergyószárhegyi Lázár-kastélynak, s így a báró a kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta annak érdekében, hogy ezután a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, s ezáltal újra szolgálhassa a szárhegyi közösséget, valamint Székelyföld történetét és hagyományait.

[caption id="" align="aligncenter" width="2534"] Skuczi Nándor és Bíró Barna Botond (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezen előzmény alapozta meg Hargita Megye Tanácsának kezdeményezését, hogy a testvérmegyei szándéknyilatkozatot, majd a későbbiekben a megállapodást is megkössék Nógrád megyével. – Számunkra ez a nyilatkozat nemcsak gyakorlati, és nemcsak egy közigazgatási jogi aktus.  Ez sokkal több, ez egy nemzeti ügy is.  Jelenleg tíz magyarországi megyével ápolunk testvérmegyei kapcsolatot, jelenleg Vas megyével és Nógrád megyével van folyamatban a kapcsolat létesítése – hangsúlyozta Bíró Barna Botond. A román megye a mezőgazdasági, valamint agrárágazatban – fém, textil, fa – jelentős eredményeket tud felmutatni. – A testvér kapcsolatban fontos, hogy a két megyének közös az identitása, közös  tradíciója van, valamint ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenünk. Az egyik ilyen probléma a szakoktatásban leledzik, hiszen fontos lenne, hogy lehetőséget teremtsünk fiataljainknak arra, hogy megfelelő szakképesítésekben részesülhessenek szülőföldjükön, illetve hogy a jövőben elhelyezkedési lehetőségük is adott legyen hazájukban. Az üzleti kapcsolatok fejlesztése pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy mindkét megye számára gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok jöhessenek létre – fejtette ki az alelnök a kapcsolat célját.

Dr. Szabó József megyei jegyző is azért látja a két megye összefogásában a lehetőséget, mert hasonló adottságokkal rendelkeznek. Hangsúlyozta: – Nógrád megye nem bővelkedik testvérmegyei kapcsolatokban, mindössze egy ilyen van: Kínában. Ebből a szempontból is nagy hiátust fog kitölteni Nógrád megye életében ez a testvérmegyei megállapodás, s reméljük mindkét megyének eredményeket fog hozni a jövőben ez a kapcsolat – zárta szavait.

Ezt követően Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke is elmondta gondolatait a témában. – Bízunk a gazdasági kapcsolatok sikeres kialakításában, az oktatás területén történő előrelépésben. Az együttműködési megállapodás többek között érinti a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a szociális ágazat, a sport, a környezetvédelem valamint az egészségügy területét. Az együttműködés reményeim szerint mindkét megyének gyümölcsöző lesz valamennyi területen.

Bíró Barna Botond alelnök elmondta, hogy miután Romániában a bürokratikus akadályok elhárulnak, ott is megtárgyalják a megállapodást, majd kifejtette, hogy: – Úgy gondolom, ahol akarat van az együttműködésre, a közösen gondolkodásra, az már önmagában is garanciát teremt arra, hogy jó dolgok „sülhessenek” ki ebből a kapcsolatból. Végül Skuczi Nándor szavai zárták a sajtótájékoztatót: – Számunkra ez a nemzeti elkötelezettség egyik kifejezése is, és egyben valóságosan tárgyiasult kapcsolat, amiben gazdasági, kulturális együttműködést tudunk létesíteni testvérmegyei kapcsolat formájában Hargita megyével. A törekvést pedig ma  a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése egyhangúlag támogatta.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában