Helyi közélet

2016.12.20. 07:50

Aranyszombati hangverseny

fenyvesi

Etes községben a tavalyi ezüstvasárnapi hangversennyel hagyományt szerettek volna teremteni, ennek kapcsán tehát idén is „életre hívták” ezt a rendezvényt a múlt hét szombaton. A helyi Szent József római katolikus templomban már ezzel is megalapozták a karácsonyi hangulatot. A koncerten az ünnephez kapcsolódóan szebbnél szebb dalokat, furulyajátékokat, valamint verseket is hallhattak a résztvevők.

Gerhát Karina

Etes. A hangverseny elején Kapás Attila plébános egy Szepes Mária „Kértem Istent” című versével köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően pedig Kémeri Judit, a helyi közösségi ház intézményvezetője szólt néhány gondolatot az advent, továbbá a szeretet fontosságáról. Megköszönte a résztvevőknek, hogy együtt ünnepelhet velük, hiszen közeleg az év egyik legboldogabb napja, amelynek kapcsán megrendezték a hangversenyt.

[caption id="" align="aligncenter" width="503"] A Petőfi Sándor tagiskola kórusának ifjú tehetségei (Fotó: Mede Ákos)[/caption]

Kifejtette továbbá: a keresztény világban a karácsony Jézus Krisztus születésének, Isten egyszülött fiának, a Megváltónak az ünnepe. Kétezer év óta milliárdnyian így élik ezt meg, erőt merítve, tovább adva embertársaiknak. Melegség tölti el szívünket karácsony közeledtével, egy-egy pillanatra megállunk a rohanó világban, és számvetést készítünk az elmúlt évről.

Az ünnep hangulatában a másik emberre figyelünk, valamint arra gondolunk, hogy mit nyújthatnánk szeretteinknek, azoknak, akik fontosak számunkra. Megállunk, és a karácsonyi fények tükrében magunk mögött hagyjuk a rémisztő árnyakat. Őrizzünk meg minél többet az ünnepből! Vigyük magunkkal a karácsony fényeit, építkezzünk évezredes értékeinkből a hétköznapokban is! – ezekkel a kívánságokkal zárta szavait az intézményvezető.

Mindezek után pedig kezdetét vette az ünnepi hangverseny. Elsőként az etesi óvódások műsorát tekinthették meg az érdeklődők, majd a „Hajnali hangok” nevezetű lánykoszorú kápráztatta el csodálatos dalaival a közönséget. Ezt követően pedig Nagy Gyönyvér tolmácsolásában több verset is hallhattak a jelenlévők. A folytatásban a helyi, valamint a ságújfalui lányok furulyajátékokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a falu templomában bemutatkozott a Karancsaljáról érkező Rozmaring Népdalkör is. A szünet előtt pedig egy leírhatatlan élményben volt része a közönségnek. A Petőfi Sándor tagiskola kórusa mutatta meg tehetségét. Az előadás közben – amikor végignéztem a szinte zsúfolásig megtelt templomon –, nem sok szemet láttam könnycsepp nélkül

Engem személy szerint magával ragadott a gyermekek, valamint a tanáruk produkciója, és abban a pillanatban éreztem, hogy „elkapott” az ünnep hangulata. Engedtessék meg, hogy röviden bemutassam az énekkart, amelynek vezetője Oláhné Franczúz Erika.

[caption id="" align="aligncenter" width="1184"] A karancskeszi, valamint a karancslapujtői tagokból álló dalkör is nagy sikert aratott (Fotó: Mede Ákos)[/caption]

2015 októberében alakultak, a modern szellemiség, valamint az újszerű hangzás jegyében. Sok lelkes diák jelentkezett, akik közül – zenei válogatás után – a legjobb hangúak kerültek be a csapatba. Jelenleg 25 tanuló alkotja a kórust. A sikerek hamar igazolták őket, ugyanis már számos fellépésen vannak túl. Csak ebben a hónapban több mint hat felkérésnek tettek eleget. December 20-án, ma pedig egy nagy „kihívás” vár rájuk, ugyanis az iskolájukban „Léleksimogató dallamok" címmel nagyszabású jótékonysági gálát rendeznek.

A szünetben a templom udvarán – a polgármesteri hivatal dolgozóinak, a támogatóknak, valamint az önkéntes segítőknek köszönhetően – mindenkit szeretettel vártak egy pohár forralt borra, forró teára, valamint egy szelet zsíros kenyérre is.

A koncert folytatásában Schneiker Lilla énekes, gitáros műsorát tekinthették meg a résztvevők. A rendezvény zárásaként a karancskeszi, valamint a karancslapujtői tagokból álló dalkör szórakoztatta a közönséget, akiket Deák Béla kísért tárogatón.

A hangverseny végén pedig kihirdették a süteménysütő verseny díjazottait is a legszebb, a legkreatívabb, a legfinomabb, a leghagyományosabb, illetve a legmutatósabb kategóriákban. Végezetül Kémeri Judit az alábbi szavakkal köszönt el attól a nagyérdeműtől, akik majdnem két órát fagyoskodtak azért, hogy egy felejthetetlen aranyszombati hangversenyben legyen részük: „a karácsony az öröm, a békesség, a szeretet, valamint a család ünnepe. A karácsonyfa, a fenyőgyanta illata, a szikrázó csillagszóró sercegése, illetve a tündöklő gyertyafény elkápráztat bennünket. A közös éneklés, az ünnepi asztal, az ajándékozás, továbbá az együttlét öröme boldogságot varázsol körénk. Kívánjuk, hogy minden családban így legyen!”

Címkék#Etes#Megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában