Helyi közélet

2016.12.30. 12:07

Amikor a célok és az érdekek a „piramis csúcsán” találkoznak

fenyvesi

A közelmúltban Sándor Ildikónál, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. képviselőjénél jártunk, aki elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a foglalkoztatási paktumok (partnerségek) létrehozásával 2017-től lehetőség nyílik humán erőforrás fejlesztésekre Nógrád megyében is. A program legfontosabb célja, hogy minél több olyan személyt kapcsoljanak be a munka világába, akik eddig nem jutottak álláshelyhez, például hátrányos helyzetük vagy épp alacsony iskolai végzettségük miatt.

Salgótarján.  A TOP keretében Nógrád megyében, illetve Salgótarján Megyei Jogú Városban megyei és területi foglalkoztatás paktumok létrehozásával lehetőség nyílik humán erőforrás fejlesztésekre. A 2017-ben induló foglalkoztatási partnerségek a lehető leghatékonyabb eredményeket biztosító helyi szinten létrejött többszereplős együttműködések. Elsődleges céljuk az adott térség gazdaságának fellendítése, foglalkoztatási szintjének növelése, és a lakosság életszínvonalának javítása- mondta el lapunknak Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="286"] Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. képviselője (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

– Fontosnak tartjuk, hogy a nógrádi paktumokban érdekelt szereplők – vállalkozások, képző intézmények, szociális partnerek, munkaügyi szervezetek, önkormányzatok és civil szervezetek – egymással információkat osszanak meg, felhívják a figyelmet lehetőségekre, megoldásokra, valamint jó gyakorlatokra a térség foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében. E mellett biztos vagyok abban, hogy tevékenységükkel pozitívan hozzájárulnak majd a megye gazdasági növekedéséhez, a munkahelyteremtéshez, az uniós fejlesztések megvalósításához és a népesség helyben tartásához. Megyei-és területi szinten konzorciumok létrehozásával foglalkoztatási stratégiát, akciótervet dolgozunk ki, amit a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, illetve a paktumot aláíró szervezetek bevonásával valósítunk meg.

– Kifejtené bővebben, hogy mit is jelent a foglalkoztatási paktum?

– Ez egy olyan szervezeti keret, amelynek segítségével egy asztalhoz lehet ültetni a térségben élő lakosság foglalkoztatásának érdekében tenni tudó feleket, és segítségével a humánerőforrás fejlesztés céljait összhangba lehet hozni a térség gazdaságfejlesztésének elképzeléseivel. Tulajdonképpen a megyei paktum egyfajta ernyőt jelent a területi paktumoknak.

–A felmérések alapján hogy alakul megyénkben a munkaerő hiány?

– Egyértelműen látszik, mindegy hogy a megyének melyik részébe vagyunk, jelen van a strukturális munkaerőhiány. Ezért a megyein túl két területi foglalkoztatási paktum került kialakításra: a Nógrádi Szabad Vállalkozási Zóna paktum a Bátonyterenyei, Pásztói, Szécsényi és Salgótarjáni járást foglalja magába, az M2-es vonzástérség paktum a Balassagyarmati és Rétsági járást, de negyedikként meg kell még említeni a salgótarjáni paktumot. A térségi paktumokban az alulról jövő kezdeményezéseket próbáljuk meg felkarolni, a mikro-, kis- és középvállalkozások igényeit kielégíteni. A megyei paktum a stratégiai partnerekre, a nagyfoglalkoztatókra koncentrál. A megyeibe szeretnénk a felülről vezérelt célokat is betenni, amelyek a területfejlesztési programban meghatározott stratégiai célok elérését segítik, pl. hogy több olyan vállalkozás legyen a megyében, ahol nagyobb a szellemi hozzáadott érték. Ilyen a kutatásfejlesztés vagy az informatikai vállalkozások.

– Ön szerint mi lehet az oka a munkaerőhiánynak?

–Az, hogy a munkaerőpiaci kínálat és az igények nem találkoznak. Fizikai és szellemi munkavállalók egyaránt hiányoznak a munkaerőpiacról. Nagy számban vannak jelen ugyanakkor azok a rétegek, amelyeknek a munkaerőpiacra segítése egy átlagos tanácsadásnál sokkal mélyebb foglalkozást igényel. Ebben a rétegben érezhető leginkább, hogy a pillanatnyi szükségleteik a legfontosabbak, olykor rossz döntéseket hoznak rövid távú érdekeik, vagy a gyors pénzhez jutás érdekében.  E mellett azt is feltártuk, hogy vannak tartalékok a megyében, akik a magasabb bér érdekében ingáznak. Azt is tudjuk, hogy a feketepiacon sok képzett szakember van jelen, akikben azt kell tudatosítani, hogy mennyire fontos az öngondoskodás. Én azt gondolom, hogy talán most a minimálbéremelés is abba az irányba fog hatni, hogy érdemes a fehér gazdaságban dolgozni megfelelő körülmények között.

Zárásként Sándor Ildikó elmondta, hogy ezek az együttműködések keretet teremtenek a munkaerőpiaci szereplők hatékony együttműködésének.

Tamási Ildikót, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály vezetőjét kérdeztük az együttműködéssel kapcsolatban.

A foglalkoztatás helyzetének a javítását célul kitűző paktumra Nógrád megye 5 éven keresztül 3,4 milliárd forintot használhat fel. A legfőbb cél, hogy a foglalkoztatás bővüljön, méghozzá oly módon, hogy a hátrányos helyzetűeket, így például az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőket, a fiatalokat és az ötven éven felülieket, a megváltozott munkaképességűeket, a GYED-ről és GYES-ről visszatérőket, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetetteket, a roma nemzetiséghez tartozókat és az inaktívakat segítsék abban, hogy munkát találjanak. Tamási Ildikó elmondta, a megyei paktum egy országos hálózat része, hiszen a megyei jogú városok, a megyei önkormányzat és az egyes térségek külön-külön hoznak létre foglalkoztatásai paktumokat, melyek munkáját is összehangolják megyén belül. Megjegyezte, a paktumot aláírni szándékozók magas száma is jelzi, hogy mennyire fontosnak tartják a szereplők a foglalkoztatottság növelését, akár a képzés, akár az állampolgárok elhelyezkedése szempontjából.

(NBA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában