Helyi közélet

2016.12.07. 07:37

„A sport mentette meg az életemet!”

fenyvesi

A salgótarjáni Kodály Zoltán Tagiskolában a közelmúltban tartott előadást Kanyó Zsolt, kerekesszékes paralimpikon. Prezentációja előtt lapunkkal is megosztott néhány gondolatot, majd a gyerekeknek mesélte el történetét és bevezette őket a paralimpia világába is. Az előadás megvalósulása egyébként teljesen egyedinek számít, ugyanis egy nyertes pályázatnak köszönhetően – amelyet egy édesapa írt annak érdekében, hogy a nebulóknak lehetőségük legyen az efféle találkozásokra és beszélgetésekre – valósulhatott meg a szóban forgó program. Ezen nyertes pályázat pedig a „Balesetből példaképpé!” címet viseli.

Salgótarján. Kanyó Zsolttal előadásának kezdete előtt egy gyerekzsivajtól mentes osztályteremben is sikerült beszélgetnünk. Elmondta többek között azt, hogy sok idejét tölti Vácon, bár családjával jelenleg a Nógrád megyei Taron él. Vác vált a második otthonává, mert kerekesszékesként megyénkben nem tudott elhelyezkedni, valamint sportolni sincs lehetősége a hozzáhasonlóaknak. A már kétszer a „sportok városának” választott településen pedig a mozgássérült sportolóknak is biztosítva van az edzési lehetőség. Kiemelte, külön öröm számára, hogy már nemcsak sportolóként járhat Vácra, hanem edzőként is. Három évvel ezelőtt ugyanis egyetlen tolószékesként elvégzett egy edzői képzést, s ennek köszönhetően ma már nem csak űzi, hanem tanítja is a sportot. Edzői képesítésével pedig mozgássérült, értelmi fogyatékos, illetve látássérült sportolókat készíthet fel versenyekre, és a mindennapi életre egyaránt. Az ehhez hasonló előadásoknak – mint a jelenlegi is – mindig szívesen tesz eleget. Örömmel beszél minden alkalommal a gyerekeknek a mozgássérült életről, a sportról, valamint e kettőt összekapcsolva a parasportról is. „Mindig pozitív visszacsatolás számomra az, hogy a diákokat érdekli, amit mesélek, és rengeteg kérdésük van” – zárta szavait a paralimpikon, kedves mosollyal az arcán.

[caption id="" align="aligncenter" width="821"] Kanyó Zsolt verseny közben[/caption]

Beszélgetésünk után Kanyó Zsolttal megérkeztünk az osztályterembe, ahol a diákok már tülkön ülve várták, hogy a sportoló neki kezdjen prezentációjának. Előadása alatt meglepő őszinteséggel és nyíltsággal vallott elmúlt 39 évének legnehezebb időszakáról is. Elmondta, hogy élete legnagyobb hibáját követte el 12 évvel ezelőtt, amikor is ittas állapotban – meggondolatlanul – ült a volán mögé. Akkor egy barátját elveszítette, ő pedig tolószékbe kényszerült. A baleset után több hónapot töltött kórházban, és deréktól lefelé teljesen érzéketlenné vált a teste. „Mély depresszióba zuhantam, úgy éreztem nem élek, pusztán csak létezem.” – fogalmazta meg gondolatait legsötétebb korszakáról. A szerencsétlenséget követően közel másfél év telt el, amikor az interneten olvasott egy cikket, hogy a Hátrányok Dacára Alapítvány minden évben Zánkán úgynevezett életmódtábort rendez. Itt az idősebb és rutinosabb kerekesszékesek megtanítják a frissen tolószékbe kényszerülteket arra, hogyan lehet négy keréken is teljes az ember élete. A tábornak köszönhetően rengeteg trükköt megtanult, és újra önálló életet kezdett élni – osztotta meg a gyerekekkel történetének kezdetét a sportoló.

Ezt követően Vácon felkereste Szikora Gyula edzőt, hogy mozogni járhasson. A táborban ajánlották neki a trénert, aki tanított már sportolni hátrányos helyzetű személyeket is. Kanyó Zsolt ekkor határozta el, hogy kitartóan és rendszeresen elkezd majd edzeni, hogy kiváló dobóatléta válhasson belőle. Így is történt. Első versenyén, 14, 55 méterrel, új országos mozgássérült csúcsot állított fel, és ezzel megszerezte első aranyérmét is. A siker egy visszajelzés volt számára, hogy nem adhatja fel. Ezt követően élete első nemzetközi versenyére jutott ki 2007-ben Csehországba, majd 2011-ben a világjátékokon negyedik helyezést ért el, illetve az Európa-bajnokságon az ötödik helyet szerezte meg. Kitartásának köszönhetően pedig 2012-ben részt vehetett a londoni paralimpián is, mint első és egyetlen kerekesszékes gerelyhajító – mesélte alázattal a diákoknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2304"] Kanyó Zsolt elődást tartott a tanulóknak - Fotó: Némediné Bartanusz Andrea[/caption]

A sportoló – élettörténetének rövid bevezetése után – beszélt a tanulóknak a paralimpiáról, a gerelyhajításról, valamint vetített ábrákon mutatott be minden elismerést megérdemlő parasportolókat, illetve azok versenyszámait. Egy videóval felvillantotta a teremben ülőknek azt is, hogyan készül fel egy-egy versenyére. A gyerekek meglepetten sóhajtottak fel, amikor látták: Zsolt képes fallabdázni, kötelet mászni, és súlyzóval is edzeni.

Kanyó Zsolt ma már hatalmas akaraterejének köszönhetően képes kinyújtani a bal lábát, illetve a jobb lábát is tudja már mozgatni – minimálisan. Nem véletlenül zárta előadását a következő szavakkal: „Szeressétek a testnevelés órát, mert sok embernek a sport és a mozgás adta vissza az életét. Az enyémet is a sport mentette meg!”

Az elhangzott előadásból lapunk is megállapította, hogy az ilyen jellegű előadások mindenképpen fontosak, hiszen egy ember, aki az élet mély gödréből képes volt újjá építeni egész életét, az mindenképpen példaképként szolgálhat a diákság számára.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában