Helyi közélet

2016.11.09. 08:58

Zömmel utakba „öntött” milliók

fenyvesi

Összesen több mint százhatvanmillió forint érkezett szűkebb hazánk tizenkét településére az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. A két ütemben, pályázat útján kiosztott kormányzati forrás felhasználásával a nyertes nógrádi helységek túlnyomó többsége belterületi útfelújítást valósított vagy valósít meg, de akad, amely az óvodáját korszerűsíti.

NMH-információ. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor a napokban tartott sajtótájékoztatóján – az MTI tudósítása szerint – elmondta: a tárca által kiírt, főként óvodák, iskolák, sportlétesítmények, utak felújítására szolgáló pályázat eredményeként kiosztott támogatások közül a legnagyobb 30 millió, a legkisebb 1 millió forintos volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="2841"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Érvényes pályázatot 1895 önkormányzat adott be, a teljes pályázati igény több mint 35 milliárd forint volt. A hétmilliárd forintos keretből az első, ötmilliárdos ütemben 311, a második, kétmilliárdos ütemben 130 kapott támogatást – közölte az államtitkár.

Az odaítélés fő szempontjai között szerepelt a felújítandó intézmények kihasználtsága, energiahatékonysága, továbbá, hogy hátrányos helyzetű gyermekeket is ellát-e, sportlétesítmények esetében, hogy több település igénybe veszi-e, utaknál pedig, hogy tömegközlekedésre is használják-e – mondta Pogácsás Tibor.

Kiemelte: fontos, hogy belföldi támogatásról van szó, ugyanis ebben az esetben nem feltétlenül kellenek olyan speciális pályázatírói szakismeretek, amelyek az uniós pályázatokon való eredményes részvételhez általában szükségesek.

[caption id="" align="aligncenter" width="2439"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Ez a pályázati forma évről évre megújuló, bővülő támogatást nyújt a kistelepülések számára annak érdekében, hogy csökkentse hátrányaikat – tette hozzá az államtitkár.

A kormany.hu internetes oldalon közzétett lista szerint Nógrád megyéből tizenkét település nyújtott be sikeres pályázatot az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Intézményfejlesztésre, illetve -felújításra szűkebb hazánkból egyedül Mátraszőlős nyert pénzt, több mint 28 millió forintot. A község vezetője, Tóth Gyula megkeresésünkre elmondta: a támogatás felhasználásával az óvodát korszerűsítik majd, a fűtéstől kezdve egészen a hőszigetelésig. Egyébiránt az intézményben hozzávetőleg ötven gyermek nevelkedik, két csoportban.

Belterületi utak, járdák, hidak felújítása címén Bátonyterenye (hozzávetőleg 25,4 millió), Berkenye (3,5 millió), Érsekvadkert (12,1 millió), Hollókő (13,8 millió), Karancsság (15 millió), Magyargéc (14,9 millió), Magyarnándor ( 9,1 millió), Mátraszele (10,7 millió), Mátraterenye (12,5 millió), Mátraverebély (15 millió) és Ősagárd (5,6 millió) részesült támogatásban.

Érsekvadkerten már meg is történt a Zrínyi út felújítása, mintegy nyolcszáz méteres szakaszon – tudatta Kovácsné dr. Nagy Mária polgármester. Mint mondta, bár kétmillió forintnyi önerőt biztosítaniuk kellett, az önkormányzat önmagában, a kormányzati segítség nélkül nem tudta volna elvégezni ezt a munkát – Érsekvadkert viszonylag nagy település, sok kiadással és kevés bevétellel. Fejleszteni csak pályázati források felhasználásával tudunk – fűzte hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="2699"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Karancsságon a Jókai és az Újtelepi utak felújítására fordítják az elnyert támogatást – mondta megkeresésünkre Tóth Tihamér, a község első embere. Hozzátette: a településvezetés önerőből – közel hétmillió forintból – már megkezdte a kátyúzást, tekintve az utak áldatlan állapotát. A folytatáshoz azonban jól jön a pályázati támogatás.

Mátraszelén – Vincze László polgármester tájékoztatása szerint – a Szabadság és a Táncsics utak rendbe tétele történt meg, hozzávetőleg két kilométeren, az említett pályázati forrás felhasználásával.

– Egy ekkora volumenű beruházás meghaladta volna az önkormányzat költségvetési lehetőségeit. Önerőből képtelenek voltunk elvégezni ezt a munkát, kellett hozzá a pályázati támogatás, ezért is húzódott évek óta az útfelújítás kérdése – fejtette ki a faluvezető.

Schveiczer K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában