Helyi közélet

2016.11.19. 09:53

Támogatások Kelet-Nógrádnak

fenyvesi

Több százmillió forintnyi támogatás érkezett a közelmúltban Kelet-Nógrádba. Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására kilenc község, szociális tüzelőanyag támogatásra huszonhét település kapott támogatást. Salgótarján Megyei Jogú Város rendkívüli szociális és önkormányzati támogatás címen rövid időn belül összesen 169 millió 410 ezer forint támogatást kapott a kormánytól. Mindezekről Becsó Zsolt országgyűlési képviselő tájékoztatta lapunkat.

Az adósságkonszolidáció idején 2014-ig bezárólag milliárdos nagyságrendben érkezett kormányzati külön támogatás nehéz gazdasági helyzetben lévő, kifizetetlen számlákat felhalmozó kelet-nógrádi településeknek. Akkor az adóssággal nem küzdő, így sok támogatástól eleső önkormányzatok még kétkedve fogadták Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését, miszerint ezek a települések külön fejlesztési támogatásokra pályázhatnak majd. Azóta immár második ízben volt erre lehetőségük. Most országosan 29 milliárd forintot osztott ki a kormány közöttük. Nógrád megyében harminc település kapott ilyen támogatást, ebből kilenc kelet-nógrádi. Lakosságszámtól függ, hogy milyen értékhatárig pályázhattak az önkormányzatok – tudtuk meg Becsó Zsolt országgyűlési képviselőtől.

Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására az alábbi összegek érkeztek Kelet-Nógrád településeire:

Szociális fűtőanyag támogatás kis településeknek

Szociális tűzi fára és szénre pályáztak és nyertek támogatást az alábbi táblázatban felsorolt települések. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: azt tanácsolja a polgármestereknek, hogy éljenek minden ilyen lehetőséggel. A térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy ez lényegében a kistelepüléseknek nyújtott rezsitámogatás. A nagyvárosokban ugyanis erősen érződik az országos rezsicsökkentés például a távhő számlákon, míg egy faluban ez nyújthat ilyen típusú támogatást az embereknek.

A helyi önkormányzatok 2016. évi szociális tüzelőanyag támogatásai Kelet-Nógrádban:

 

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Becsó Zsolt (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Csődtől mentheti meg Salgótarjánt a kormányzati támogatás

– Sem fejlesztési, sem működési oldalról nem állja meg a helyét az a vád, miszerint a Fidesz kormányzat nem támogatja Salgótarjánt azért, mert szocialista vezetése van – hangsúlyozta Becsó Zsolt a Salgótarjánba nemrégiben érkezett kormányzati támogatások kapcsán. Hozzátette: a kormány nem a szocialista vezetést, hanem a várost támogatja, annak a fejlődését és működését próbálják ezzel is segíteni. - Odafigyelünk a városra, hogy adott keretek között a működés feltételei biztosítottak legyenek. Természetesen másik oldalon ezért a városvezetésnek is tennie kell. A Salgótarjánt vezető párt vonatkozásában ezt sajnos nem látom, de Fekete Zsolt polgármester esetében tapasztalom, hogy megvan a szándék és az akarat arra, hogy korrekt együttműködésünk legyen. Amennyire lehet, pártok fölé emelkedve, ténylegesen a várost képviselve, a város ügyeivel foglalkozzon. Ez azt is jelenti, hogy a amióta idén február végén megválasztották az új polgármestert, szerintem egy nagyon korrekt munkakapcsolat alakult ki közöttünk, amely nem volt elmondható az azt megelőző tizennégy hónapra. Az ilyen korrekt hozzáállás elősegíti azt, hogy ha felmerül a város támogatási lehetősége, akkor azt közbenjárásommal segítsem. Erőteljes érdekérvényesítést kellett eszközölnöm, hogy Salgótarján ilyen nagyságrendű támogatásban részesüljön, mint ez a közel százhetven millió forint. Örülök, hogy ilyen nagyságrendben tudtunk segíteni és bízom abban, hogy lesz még hasonló idén. Természetes, hogy szeretnénk elkerülni, hogy a városnak visszafordíthatatlan anyagi nehézségei adódjanak – mondta el Becsó Zsolt.

 

Három önkormányzat ráadás öröme

Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztéseken belül három település esetében számolhatunk be örömhírről. Bátonyterenye 25 406 311 Ft, Mátraterenye 12 509 778 Ft, Mátraszőlős 28 289 744 Ft támogatást kapott. Erről Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a következőket mondta lapunknak: – Megnyílt a lehetőség, s örültem, hogy ennek a három településnek tudtam ismét segíteni. Korábban Hollókő, Mátraverebély és Mátraszele kapott ebből a forrásból támogatást. A mostani érintettek nem számítottak arra, hogy még idén jut pénz erre a támogatásra. Ez valóban nagy öröm, mert így jövőre három másik településnek, három másik problémáját fogjuk tudni kezelni.

LK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában