Helyi közélet

2016.11.16. 09:00

„Szent Márton megérkezett lóháton”

fenyvesi

Egy év kihagyás után ismét megrendezték a Márton-napi rendezvényt Mátranovákon, amelynek a Berek Fogadó, illetve a Május 1. Művelődési Ház adott otthont. Két helyszínen, egymás után zajlottak az események.

 

Mátranovák. A fogadó hátsó udvarán megrendezett Márton-napi műsornak az időjárás nem kedvezett, ugyanis a szakadó esőben köszöntötték a gyerekek a lovon érkező Szent Mártont, szerencsére mindezt fedett terasz alatt tették.

A helyi Fülesmackó Óvoda kisovisai, illetve a Fekete István Általános Iskola diákjai készültek ünnepi műsorral, akik énekszóval, zenével üdvözölték a kísérettel érkező vendéget. Szent Márton érkezésekor cukorkákat szórt a gyerekeknek, majd a tiszteletére rendezett műsort követően minden gyermek kapott egy tábla csokoládét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Énekszóval, zenével üdvözölték a kísérettel érkező vendéget[/caption]

Miután elállt az eső, a vendégek és az érdeklődők forró tea és forralt bor társaságában, a sikeresen begyújtott Márton-napi tűz mellett melegedhettek, természetesen a libazsíros kenyér sem maradhatott ki a repertoárból. Az előzetesen meghirdetett töklámpásfaragó versenyre kilenc nagyszerű pályamű is érkezett. Igen nehéz dolga volt a zsűrinek kiválasztani az öt legfrappánsabb munkát, a szebbnél szebb alkotások közül.

A következő állomás a tíz alkalomból álló táncház sorozat harmadik rendezvénye, a Márton-napi táncház volt a település művelődési házában. Az egyes táncházak állandó részei a kézműves foglalkozások, amelyek keretein belül ezúttal mécsestartókat és libás dolgokat készíthettek a gyerekek és az érdeklődők. Ezek a népművészeti események ugyanis minden korosztályt megszólító programokkal állnak a rendelkezésre.

A táncoktatók megérkezéséig a BEB zenekar – a mátranováki Mátraalja Néptáncegyüttes tagjaival közreműködve – szórakoztatta és vonta be a jelenlévőket az általuk kiválóan ismert táncok rejtelmeibe.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A BEB zenekar szórakoztatta a jelenlévőket[/caption]

A táncoktatók, a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Paluch Norbert és táncos párja ezúttal a szászcsávási cigány táncokat, illetve gömöri csárdást oktatott az érdeklődőknek, akikkel ebben a táncházban is megtelt a művelődési ház színházterme.

Az elmúlt három táncház kiválóan prezentálta, hogy a kisovisoktól a nyugdíjas korosztályig minden generációt megszólít a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott program. Együtt, közösséget alkotva, játszva és tanulva, szórakozással egybekötve tölthetnek el a vendégek egy kiváló hangulatú estét.

Az érdeklődés és a résztvevők száma folyamatosan nő, újabb és újabb népművészeti elemekkel, táncokkal, zenékkel és népviselettel ismerkedhetnek meg a gyerekek és felnőttek, hozzájárulva a hagyományaink megőrzéséhez, a népművészetek megéléséhez.

Köszönjük a támogatóknak a hozzájárulásokat! A megvalósulást az NKA támogatta.

Torjákné Nyegota Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában