Helyi közélet

2016.11.14. 06:51

Rászorulunk Isten irgalmára

fenyvesi

 

Második alkalommal rendeztek Szent Márton-napi jótékonysági estet Mátraverebély-Szentkúton. Tavaly a ferences misszió támogatására ajánlották fel a befolyó adományokat, Kárpátalja igencsak hálás volt érte, mert nagyon is rászorult a támogatásra. Az idei „pártfogolt” is így van ezzel: láthatjuk, hallhatjuk a hírekben, hogy Aleppó városa évek óta ütközőzóna, a véres keresztényüldözés, továbbá a napjainkban is fokozódó harcok színhelye. A jótékonyságból befolyt összeggel az aleppói ferenceseket segítik, hogy fel tudják karolni – élelmiszerosztással, egészségügyi szolgálattal, az oktatás, valamint a hitélet fenntartásával – az ott élőket.

Gerhát Karina

Mátraverebély-Szentkút. A ferencesek ebben a szörnyű helyzetben is azok között maradtak, akik nem akarják elhagyni hitüket, szülőföldjüket, akik emberségre szorulnak az embertelenség közepette. Sokan szeretnének a rászorulóknak segíteni, ezért a Szent Márton ünnepére meghirdetett jótékonysági vacsora adományait eljuttatják, ehhez a sokat szenvedő keresztény közösséghez.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Az esetebéd előtt ünnepi vesperást tartottak a templomban. Ezen a zsolozsmán– az előzően hirdetettek alapján – Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius is jelen lett volna, de hirtelen megváltozott egészségi állapota miatt nem tudott együtt lenni, imádkozni a hívekkel. Ennek ellenére leírta gondolatait, és eljuttatta a kegyhelyre. Szavait Kálmán Peregrin ferences szerzetes, történész, a mátraverebélyi Szentkút őre tolmácsolta a testvéreknek. Az apostoli nuncius gondolataiban kifejtette: az egyház nagy erőforrásának tartja, hogy a kisgyermekek, gimnazisták, továbbá a felnőttek együtt tudnak imádkozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ezek után arról is elmélkedett, a szolidaritás, az Istenbe vetett bizalom legyőzi a távolságot, és közelebb hozza az embereket egymáshoz. Hiszi, hogy amiért áldozatot, fáradtságot hozunk, az fontos számunkra, közel áll a szívünkhöz. Alberto Bottari de Castello is ezzel az érzülettel van a Szentföld, de különösen Szíria és Aleppó városáért áll ki. Üzenetéből megtudtuk, az utóbbit személyesen is jól ismeri, hiszen évekkel ezelőtt ott végzett szentszéki szolgálatot.

Az apostoli nuncius megköszönte, hogy adományokkal, imádságokkal segítik a rászorulókat. Reméli, a jótékonykodás hathatós segítséget nyújt az ott élő ferences testvéreknek abban, hogy a lakosság számára közvetíteni tudják az Úr közelségét a segítő szeretet által – zárta gondolatait.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ezt követően Kálmán Peregrin is szólt néhány szót a jelenlévőkhöz.

Mondandójában hangsúlyozta, rászorulunk mások szeretetére, irgalmára, de leginkább az Úristenére. A keresztény jótékonykodás forrása is ez a tapasztalat, hogy rászorulunk a Teremtő irgalmára. Mindez a mértéke továbbá annak is, hogy meg kell nyitni a szívünket a másik ember felé. Életünk során sokan megtapasztaltuk már, hogy olyan Istenünk van, aki az ember segítségére siet, és felkarolja, amikor elesett. A ferences szerzetes kiemelte, le kell győzni azt a távolságot, ami elválasztja Istent az embertől. Felhívta a figyelmet: a jótékonykodásnak a módja, hogy legyőzzük azt a távolságot, ami elválaszt a másik embertől.

– Aleppói testvéreink távol vannak tőlünk, mégis a hit által összetartozunk. Fontosnak látjuk azt, hogy támogatással, imádsággal egyfajta közelséget teremtsünk velük. Az adományainkon, valamint a fohászainkon keresztül is megéreztessük a világgal, hogy az egyház valóban katolikus és egyetemes – mondta Kálmán Peregrin. Ezzel arra akart rámutatni, hogyha a föld egyik pontján valamelyik közösség pártfogásra szorul, a föld másik pontján lévő csoport a maga módján segíti őket. Mindez azt is jelzi, hogy a gazdagságnál, az egyéni érdekeknél létezik sokkal erősebb is, méghozzá a Krisztusban való összetartozás, az a törekvés, hogy mi is hasonlóvá váljunk Jézushoz, az irgalomban – zárta elmélkedését a szerzetes.

[caption id="" align="aligncenter" width="1412"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ezek után pedig kezdetét vette a Szent Márton-napi körmenet. A keresztet a diákok mécsesekkel, lámpásokkal követték, utánuk haladt az asszisztencia, végül a hívek is a kivilágított szabadtéri oltárhoz vonultak. Ott közösen elmondták azt az imát, amelyet a szentföldi keresztények kértek, hogy ezekkel a szavakkal könyörögjenek érettük.

A szertartást jótékonysági vacsora követte, amelynek elején Kálmán Peregrin azt kérte a résztvevőktől, hogy a közös együttlétnek a jó gondolatok legyenek a gyümölcsei. Az emberi összetartozásunk szálai ne csak a távol lévő testvéreink iránt, hanem helyben, egymás között is erősödjenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában