Helyi közélet

2016.11.14. 06:47

Príma-díjas kiválóságok

fenyvesi

Szűkebb hazánk szakmai kiválóságait díjazták szombaton este Balassagyarmaton, a régi vármegyeháza történelmi hangulatot árasztó környezetében. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Nógrád Megyei Szervezete gáláján a Prima-díjak mellett több más kitüntetés is gazdára talált.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmat. A szervezők az esemény felvezetésén a szó szoros értelmében megadták az alaphangot, hiszen az épület emeleti díszterméhez érkezőket Lengyelné Zsoldos Emőke hárfajátéka fogadta. Miután a szépen kialakított, kör alakú asztaloknál minden vendégek elfoglalta helyét, a figyelem a színpad feletti kivetítőre szegeződött, ahol a bejátszáson az összes eddigi nógrádi Príma-díjas személyiség alakja felbukkant. Kisvártatva Csernák János színművész lépett elő, aki mély baritonján Petőfi Sándor örökbecsű költeményét a „Szeptember végén” című verset szavalta el.

A hivatalos köszöntők sorában először Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester járult a mikrofonhoz. Mikszáth Kálmán lokálpatrióta gondolataival nyitott, majd azt ecsetelte, milyen büszke a házigazda város közössége, hogy e történelmi falak között tartják meg ezt a magas színvonalú, rangos rendezvényt. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sok érték teremtődött és teremtődik a mi kis megyénkben, amiket joggal ismernek el a kitüntetésekkel.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Czékmánné Kelecsény Ágnes, a VOSZ megyei szervezetének elnöke következett, aki előbb röviden visszatekintett a díjátadások tizenkét esztendős hátterére, kiemelve, hogy ez is bizonyíték arra: a vállalkozók összefogása és együttműködése igen gyümölcsöző lett. Hozzátette, az előző év díjazottjait rendre meghívják a Prima-gálára, de most egy olyan különleges pillanat jött el, amikor Antal András keramikusművész előre jelentkezett, és gyönyörű alkotásait ajánlotta fel az elismerések mellé.

Végezetül az elnök asszony kifejtette: a legkisebb falvakban végzett példaértékű tevékenységeket és a nagyvárosokban a jelentősebb közérdeklődésre számot tartó értékteremtést egyaránt elismerés illeti, ami az idei jutalmazottak esetében is kitűnik.

Elsőként a vállalkozások díjazottjai kerültek sorra. Az év vendéglőse a béri Malom Udvar étterem tulajdonosa, a Fülöp-szigeteki származású Bánfi-Sales Ruth-Ann lett, míg az év kereskedőjének a balassagyarmati Fini-Plusz Kft. vezetőjét, Bérci Lászlót választotta a bíráló bizottság. Az év közgazdásza díjat Szűcs Borbála, a Toldi-98 Kft., Szátokon és Mohorán fafeldolgozással és fűrészáru-gyártással foglalkozó cég vezetője kapta, míg az év vállalkozója kitüntetést ketten érdemelték ki: Véghné dr. Szabó Judit, Mátraterenye több évtizede tevékenykedő háziorvosa, illetve Malomhegyi Nándor, a Professional Computer Kft. ügyvezető igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A VOSZ újabb két szakmai elismerésének átadása előtt a sztárénekesnő, Radics Gigi szórakoztatta a közönséget. A Csillik Zoltán Innovációs Díj Srancsik Bálint kezébe került, aki a balassagyarmati Delta Tech Kft. munkatársa, a T. Németh László Partneri Nívódíjat pedig Pierog Ferenc, a nograd24.hu hírportál tulajdonosa kapta meg.

A megyei Príma-díjaknál három kategóriában – művészet, tudomány-oktatás és sport – érkeztek be a különböző jelölések, és az értékelő zsűri hosszú tanakodás után választotta ki a jelöltek közül a legalkalmasabbakat. A művészeknél a salgótarjáni Bányász-Kohász Fúvószenekart illeti meg ez a rangos elismerés. Az együttes nevében Morvai Máté vette át a díjat, s mellé Dombi Lívia iparművész alkotását. Ő rövid köszönőbeszédében a zenekar közel száznegyven éves múltját emelte ki, hangoztatva, hogy a két fúvós csoport összeolvadása után is mindig képesek voltak a megújulásra.

A tudomány területén Balassagyarmat közismert helytörténészét, Majdán Bélát illeti az idei Prima-díj, aki szakmájához illően a régi vármegyeháza épületének történetéből három mozzanatot emelt ki: Madách Imre és Fráter Erzsébet megismerkedését a megyebálon, amikor egy elejtett és felvett keszkenővel kezdődött voltaképpen „Az ember tragédiája”. Másodszor az 1919-es csehkiverésre utalt: éppen ebben a díszteremben kötötték meg az egyezséget a város lakói, vasutasok, polgárok, helyi vezetők, hogy a betolakodó légionáriusokat közös akarattal „takarítják ki” innen. Végül Madách Imre 1861-es kortesbeszédét emlegette, ekkor a nagy drámaíró az egyik ablakon kihajolva „tót” nyelven köszöntötte csesztvei és balassagyarmati választóit.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A harmadik Prima-díjas, a Salgótarjánban jól felszerelt, korszerű gépekkel berendezett edzőtermet működtető testépítő és életmód-tanácsadó fiatalember, Kirschner Krisztián lett. Ő arra emlékezett, milyen izzadtságos munka révén jutottak el egy negyven négyzetméteres kis helyiségből a hatszáz négyzetméteres, tágas teremig, és igyekeznek minél tökéletesebben alkalmazkodni a vendégkör, a látogató sportolni vágyók igényeihez, menet közbeni ingyenes tanácsadásokkal.

A gála utolsó szakmai hozzászólója Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója volt, aki hangsúlyozta, hogy a Príma Primissima kitüntetések mára nem csupán komoly rangra emelkedtek, hanem a kezdeményezés egyfajta mozgalommá vált, hiszen évről-évre minden megye aktívan bekapcsolódik a díjátadási folyamatba, a jutalmazottak pedig a Kossuth – vagy Széchenyi-díjaik mellett előszeretettel tüntetik fel a Príma-elismeréseiket is.

A bő két órás rendezvényen Radics Gigin és Csernák Jánoson kívül közreműködtek még a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei: Tóth Miklós és tanítványai trombitán, Balázs Réka és Ember Csaba zongorán, Ember Dániel fuvolán, valamint a Gitarinas gitáregyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában