Helyi közélet

2016.11.25. 07:22

Palóc séf: Nagylóc fogásai

fenyvesi

Sorozatunk első részében a Nagylóci Idősek Klubjába járók receptjeit olvashatják. Nógrád megye a palóc népi kultúra központjaként sok értéket rejt. Ezeket most gasztronómiával fűszerezett sorozatunkban ismerheti meg olvasóközönségünk. Szándékaink szerint Oláh Gergely séf közreműködésével felkutatjuk és bemutatjuk mind szűkebb hazánk gasztronómiáját, mind a hagyományőrzés területén jeleskedő nógrádi települések kulturális értékeit.

 

Bableves

(Négy személyre)

50 dkg fehérbab;

25 dkg sárgarépa;

25 dkg petrezselyemgyökér;

50 dkg krumpli

1 fej zeller;

1 fej vöröshagyma;

1 fej fokhagyma;

25 dkg füstölt házikolbász darabolva;

só és bors ízlés szerint.

A hozzávalókat 3 liter vízben feltesszük főzni. Amikor a bab megpuhult, beletesszük a fél kiló összevágott krumplit, majd rántást készítünk 6 deka zsír, a vöröshagyma, a fokhagyma, a pirospaprika és egy kanál liszt felhasználásával. Amikor készen van, beleöntjük a levesbe. Egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz, kemény tésztát készítünk, majd a bablevesbe szaggatjuk, beletesszük a füstölt házikolbászt és az egészet összefőzzük.

 

Bárányfüle haluska

(Négy személyre)

4 darab közepes nagyságú krumpli;

30 dkg liszt;

só ízlés szerint.

A megfőzött krumplit lereszeljük, összetörjük, hagyjuk kiülni. Majd a 30 deka liszttel és a sóval összegyúrjuk, ezután fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és forró vízbe szaggatjuk. Addig főzzük, amíg a víz tetejére feljön,majd a vízből kiszedve juhtúróval, vagy pirított káposztával összekeverve tálaljuk.

 

Herőke

(Négy személyre)

4 tojássárgája;

2 deci tejföl;

1 kávéskanál sütőpor;

1 kávéskanál ecet;

1 teáskanál cukor;

1 csipetnyi só.

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük zsírral, majd összehajtogatjuk. Pihentetjük egy fél órát, majd újra fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Derelyevágóval négyszögletes alakúra elvagdossuk, végül kisütjük zsírban. Porcukrozva tálaljuk.

 

Káposztás lepény

(Négy személyre)

50 dkg liszt;

3 dkg élesztő;

12 dkg zsír;

ízlés szerint só;

10 dkg cukor;

50 dkg káposzta;

2 evőkanál sertészsír

1 tojás;

tej.

Az élesztőt, tejet és cukrot fel futtatjuk, majd összedagasztjuk, a lisztel, sóval, tojással és kevés zsírral. Egy órán át kelesztjük. Közben kevés zsíron az apró kockára vágott káposztát a cukorral jól összepároljuk. Ezután a tésztát kinyújtjuk, a sült, kihűtött káposztát rárakjuk az egyik felére, majd a tészta másik felét ráhajtjuk. A káposztával töltött tésztát tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ízlés szerint el lehet készíteni édesen és sósan is.

Bukta

(Négy személyre)

1 kiló krumpli

25 dkg liszt

só ízlés szerint.

A meghámozott krumplit feltesszük főzni annyi sós vízben, hogy ellepje. A főtt krumplit törővel péppé törjük, beletesszük a negyed kilólisztet. Finomra keverjük, majd pár percig tovább főzzük. A kész tésztát tálba kiszaggatjuk. Tálalásnál túróval, sült paprikás hagymával ízesítjük, ha szeretjük, zsírral is meglocsolhatjuk.

[box type="custom" color="#686868" bg="#aed691" border="#00821c">

Nagylóc fekvése, természeti adottságai Nagylóc Nógrád megye közepén, a Cserhát szelíd dombjai között található, különleges szépségű, természeti értékekben, néprajzi hagyományokban gazdag vidék. A település völgyben helyezkedik el, környezete dombos-völgyes, hegyes, erdős, igazi nógrádi táj. A községet körülvevő erdő nagyvadas terület, kiváló vadászati lehetőségekkel, 512 hektár a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzethez tartozik. A jellemző növénytakaró a cseres és tölgyes erdő, az alkalmas termőhelyen megtalálható a gyertyán, a juhar, a kőris és a hárs is. A települést északról és keletről nagy kiterjedésű akácos határolja. A községet átszeli a Bükk-főből eredő Lóci-patak. A természeti értékek védelmét segíti, hogy ezen a tájon nincsenek nagyobb ipari üzemek, bányák. A környék levegője tiszta, egészséges, a vidék kiválóan alkalmas a kerékpáros és a gyógyturizmus céljaira, környezete érintetlen. Nagylóc közigazgatási területéhez tartozik Zsunypuszta is, Nagylóc és Felsőtold között. A településrész határában andezitbánya működik. [/box> Falutörténet

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Gyurgyalag - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Nagylóc neve egykor csak Lóc volt; a kutatók az ószláv „lovci” , vadászok, vadfogók jelentésű szóból vezetik le a nevét. A szőlőhegyen a középkorban vár állt, Hollókő egyik őrhelye volt. Valószínű még az Árpád-házi királyok uralkodási idején építették. Az őrtorony helyét úgy alakították ki, hogy a domb gerincét egy mély árokkal átvágva mintegy tíz méter átmérőjű, kör alakú udvart hoztak létre a magaslat végében. Ennek szintjét további feltöltéssel megemelték és valószínűleg palánkkal is megerősítették.

[caption id="" align="alignright" width="231"] Bíboros kosbor, egy mérsékeltövi orchideafaj - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Nagylóc főútja mellett áll a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt római katolikus templom. A XV. században épült, a XIX. században jelentősen átalakították, mégis megőrizte eredeti stílusjegyeit, a támpilléreket, a középkori ajtó- és ablaknyílásokat. Két mellékhajója neogótikus stílusú, 1888-ban épült. Orgonája is ebből az időből származik. A község fölé magasodó Őrhegyen egy sziklában lábnyomszerű bemélyedések láthatók, a legenda szerint ezek Jézus és szamarának lábnyomai. A Nagylóchoz tartozó Zsunypuszta a főút mentén, a Zsunyi patak és Kelet-Cserhát által körülölelt völgyben helyezkedik el. Nevét már 1347-ben Zsunyalmás néven jegyezték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában