Helyi közélet

2016.11.07. 06:57

Otthon, jövő, ösztöndíj

fenyvesi

Salgótarján önkormányzata múlt hét szombaton hat felsőoktatásban tanuló, helybeli, tehetséges, továbbá nehéz szociális helyzetben élő hallgatóval kötött ösztöndíjszerződést. Ennek összege diákonként havonta ötvenezer forint, – félévente öt hónap – a képzési- és kimeneti követelményekben meghatározott időtartam alatt. Az ünnepélyes aláíráson mások mellett jelen volt Fekete Zsolt polgármester, Huszár Máté alpolgármester, a támogató szervezetek képviselői, természetesen maguk a növendékek, valamint szüleik és hozzátartozóik is.

Salgótarján. A város önkormányzata évek óta támogatja a felsőoktatási intézménybe járó, nehéz szociális helyzetben lévő diákokat, ezzel is hozzájárulva tanulmányaik sikeres folytatásához, valamint befejezéséhez. Évekkel ezelőtt e célból jött létre a Salgótarján Jövőjéért Közalapítvány, amely többek között vállalta, hogy biztosítja a város jövőjét megalapozó értelmiségek képzésének támogatását. Az alapítvány célja, hogy támogatásban részesítse a salgótarjáni állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatókat. Mindezek mellett az önkormányzat évente csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez is. A város költségvetésében erre elkülönített összeggel szintén támogatja a felsőoktatásban részt vevő tanulókat. Salgótarján vezetése folyamatosan keresi az újabb lehetőségeket mindarra, hogy a szakképzett, diplomás fiatalokat megyeszékhelyünkön tartsa, annak fejlődése, jövője szempontjából. Fontosnak tartja továbbá, hogy hallgatók a megszerzett szellemi tőkét Salgótarjánban kamatoztassák. Éppen ezért az önkormányzat ösztöndíj formájában pénzbeli támogatást nyújt azon diákok részére, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezését követően salgótarjáni székhelyű, vagy telephelyű munkáltatóval foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek.

Az „Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!”elnevezésű szerződés aláírását megelőzően Fekete Zsolt néhány gondolatot intézett a jelenlévőkhöz. Elmondta: ünnepélyes alkalom ez a város részére, mert ismételten hat fiatallal köthetnek megegyezést, amely Salgótarján jövőjére nézve nagyon fontos. Hozzátette, az önkormányzat 2013-ban indította el ezt az ösztöndíjprogramot,azóta már több mint 25 fiatallal kötöttek megállapodást. Kifejtette, tizennégyen pályáztak, de sajnos csak hattal tudják megkötni a szerződést.

Ugyanis csak nekik adatott meg az, hogy a munkáltatói oldalról is támogatást kaptak. A polgármester külön köszöntötte Nyuli Ferenc Gábort, a WAMSLER SE képviselőjét, hiszen most csatlakozott először a programban résztvevő munkáltatók közé. Fekete Zsolt azt gondolja, látva a város helyzetét, nagyon hiányoznak a műszaki értelmiségek, valamint az ipari területről azok a szakemberek, akik a fejlesztések, befektetések megindulását segíthetnék. Zárásként a városvezető hangsúlyozta, nagy felelősség hárul a diákokra is, hiszen a támogatást az önkormányzat nem önzetlenül adja. Ez az ő részükről a jövőbe való befektetés, ugyanis a tanulók lesznek Salgótarján szellemi tőkéi. A megyeszékhelyet pedig mindez abban fogja segíteni, hogy a fejlődés útján – amin már néhány évvel ezelőtt elindult – töretlenül haladjon tovább. Ezeket a gondolatokat a háromoldalú – a támogató szervezetek képviselői, a hallgatók és Fekete Zsolt – ösztöndíjszerződések ünnepélyes aláírása, valamint átadása követte.

„Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” ösztöndíjszerződést írt alá: Bencsik Alexandra, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója dr. Tőzsér Zsolttal, a Nógrád Megyei Kormányhivatal igazgatójával – dr. Szabó Sándor kormánymegbízott megbízásából. Bíró Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem tanulója dr. Fényszarusy Zsuzsannával, a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja gazdasági igazgatójával. Puskás Viktória Dalma, az Eszterházy Károly Egyetem diákja szintén dr. Fényszarusy Zsuzsannával. Földi Viktória, a Miskolci Egyetem hallgatója dr. Gaál Zoltánnal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatójával. Molnár Alexandra, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Campusának tanulója Nyuli Ferenc Gáborral, a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság elnök-vezérigazgatójával. Nagy Zsófia, a Semmelweis Egyetem diákja dr. Bercsényi Lajossal, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató-főorvosával.

A hallgatókkal, valamint a támogató szervezetek két képviselőjével készített rövid interjúkat a későbbi lapszámunkban olvashatják!

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában