Helyi közélet

2016.11.19. 10:14

Megváltozott a táj a Mátra lábánál

fenyvesi

Pásztó egyik városrésze, Hasznos fölé magasodik az azonos nevű vár; a festői fekvésű rom másik neve: Cserter, aminek a jelentéséről nem tudunk semmit. Az feltételezhető, hogy a közelben  – Hasznos szomszédjaként – volt esetleg egy Cserter nevű falu is, amiről a vár a nevét kapta.

NMH-Információ. Az 1932-ben készült képen jól látni, hogy a Kövicses-patak még szabadon kanyarog a völgy aljában, de Mátrakeresztes felé már villanypóznák sorakoznak mellette. A háttérben jól felismerhető az Ágasvár és az Óvár. Ezeken szintén állt egykor erődítmény, de ma már nyomukat is alig leli a túrázó. A színes képen látható, az 1980-as évekre megépített gát nagy jelentőségű, hiszen Nógrád megye jelentős része innen kapja az ivóvizet.

[caption id="" align="aligncenter" width="1269"] A hasznosi tározó és gátja a Kövicses-patakon - Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

A két fotó kereken nyolcvan év eltéréssel készült, a fekete-fehér kép valamivel magasabbról, amit 1932-ben a növényzet még megengedett: ezt a kép előterében látható, majdnem függőleges kis sziklaletörés bizonyítja.

[caption id="" align="aligncenter" width="787"] A Kövicses-patak völgye a várról - Forrás: Fortepan, 1932, fotó: Schermann Ákos[/caption]

A várhegyet az elmúlt évtizedekben benőtte a növényzet, továbbá a Kövicses-patak völgyében is jelentős mértékű erdősítések voltak, főleg lucfenyőt telepítettek.

Az másik régi képen az is látható, hogy több mint nyolcvan éve még szinte kopasz volt a hegy, az 1970-es évekig a hasznosi szőlőket és gyümölcsösöket is egészen a várig megművelték a gazdák.

[caption id="" align="aligncenter" width="787"] A hasznosi vár - Forrás: Fortepan, 1932, fotó: Schermann Ákos[/caption]

Egy apró emlék érdemel még említést: régi pásztóiak tájékoztatása szerint egykor, úgy a ’70-es évek végéig, a Kövicsesben a vártól felfelé megélt a pettyes hasú, hegyvidékeinken őshonos, sebes pisztráng is.

Faragó Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában