Helyi közélet

2016.11.17. 06:21

Megértés és tolerancia jegyében

fenyvesi

A tolerancia nemzetközi napján, november 16-án Nógrád Megye Önkormányzata, valamint a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház díjakat adott át olyan megyei kiválóságoknak, akik sokat tesznek az elfogadás, a megértés, a segítségnyújtás területén. Salgótarjánban, az Új Nemzedék Irodában megrendezett ünnepségen egyéni kategóriában Sipos Ákosné, a Szent Lázár Lovagrend Salgótarjáni Szent Ilona Jószolgálati Alapítvány kuratóriumának vezetője, közösségi kategóriában pedig a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete vehette át az elismerést dr. Bablena Ferenctől, a megyei közgyűlés alelnökétől.

Salgótarján. Földi Márk gyönyörű előadásával vette kezdetét november 16-án az Új Nemzedék Irodában a „Nógrád Megyei Megértés és Tolerancia Díj” átadási ünnepsége. A rendezvény házigazdája Szabó Péter volt, aki köszöntőjében elmondta: ez a nap a tolerancia nemzetközi napja, amely 1995 óta évenkénti alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az elfogadásra az oktatásban, a társadalmi színtereken vagy a politikában, illetve megvitassuk ennek helyi vagy globális problémáit. Nógrád Megye Önkormányzata, valamint a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház három éve díjat alapított azért, hogy egyéni és kollektív szinten is elismerjék azokat, akik segítségükkel mások felé fordulnak.

[caption id="" align="alignleft" width="1414"] Földi Márk gyönyörű előadása színesítette a tolerancia nemzetközi napján tartott ünnepséget (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

– A díjat olyanoknak ítéljük oda, akik munkájukkal sokat tettek megyénkben az elfogadásért és a rasszizmus legyőzéséért, a társadalmi válság következtében kialakult félelemből, gyűlöletből fakadó intolerancia ellen. Olyanoknak, akik a megértésben, az elfogadásban, a toleranciában legkiemelkedőbbek – fejtette ki Szabó Péter.

Ez után dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke mondta el ünnepi gondolatait. Hangsúlyozta: a tolerancia szó tartalmának, jelentőségének és jellemzőjének megfogalmazása egyetlen szóval nem is fejezhető ki.

–  Szószerinti fordításban a latin eredetű szó türelmet, tűrőképességet jelent, ennél azonban e fogalom jegyében sokkal többet ünneplünk. Mindenekelőtt azt a szívünkben, lelkünkben élő belső parancsot, amely egyszerűen a körülöttünk élők elfogadására szólít, mindazok védelmére, akiket valamilyen emberi joguktól megfosztottak. A mai világunkban egyre nehezebb, egyre nagyobb áldozatot kell hozni ennek a belső parancsnak a teljesítéséhez. Befelé fordulókká, önzőkké váltunk. Anyagias világszemléletünk, nem kedvező irányba megváltozott értékrendünk egyre távolabb helyezi gondolkodásunkban, cselekvéseinkben a másokra, embertársainkra való odafigyelést, a velük való törődést. Pedig a tolerancia türelmességet, odafigyelést és elfogadást jelent mások véleménye, leginkább világnézeti, vallási, politikai meggyőződése iránt, nemzeti- és etnikai hovatartozásában, illetve egyéb személyes jegyei, tulajdonságai – mint például a bőre színe, iskolázottsága, netán fogyatékossága – vonatkozásábanfejtette ki dr. Bablena Ferenc.

A megyei közgyűlés alelnöke szólt a világnap tanító jellegéről is, miszerint mindenki méltó ugyanazon egyetemes emberi jogokra.

– Bátran álljunk ki azok mellett és emeljünk szót azok védelmében, akiket megfosztottak emberi méltóságuktól, alapvető jogaiktól, netalán szabadságuktól, a szó szellemi és anyagi jelentésében egyaránt! – hívta fel a figyelmet, s hozzátette: a tolerancia gyakorlása nem kell, hogy elveink feladásával járjon. Attól, hogy nyitottak vagyunk mások elveire, értékeire, még nem kell egyetértenünk velük, magunkévá tenni azokat.

A díjazottakat méltatva így fogalmazott a megyei közgyűlés alelnöke: őket nemcsak az önös célok, érdekek vezérlik, hanem sokszor személyes gondjaikat félretéve munkájukkal, cselekedeteikkel embertársaik felé tudnak fordulni segítséggel, megértéssel, szeretettel.

[caption id="" align="aligncenter" width="2121"] Díjátadó és díjazottak: dr. Bablena Ferenc, Sipos Ákosné, Juhászné Kincses Helén és Szilágyi Leonóra (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

– Kívánom mindannyiunknak, hogy tanuljunk példájukból, tegyük szebbé saját magunk és embertársaink mindennapi életét! – hívta fel a hallgatóság figyelmét beszéde zárásaként dr. Bablena Ferenc.

A „Türelem-Tolerancia-Támogatás” elnevezésű rendezvényen ezután kihirdették az idei díjazottakat. Az elismerést munkacsoport vagy közösség és egy személy kaphatja meg.  Idén a „Nógrád Megyei Megértés és Tolerancia Díjat” egyéni kategóriában Sipos Ákosné, a Szent Lázár Lovagrend Salgótarjáni Szent Ilona Jószolgálati Alapítvány kuratóriumának vezetője kapta.

A díjazott köszönő hozzászólásában elmondta, hogy ez a díj a teljes rendtagságnak köszönhető. – Külön öröm, hogy ez a megtiszteltetés épp a lovagrend 25. jubileumi évében érte a szervezetet – fogalmazott.

Közösségi kategóriában a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete vehette át az elismerést. Szilágyi Leonóra nyáron kinevezett megyei igazgató a díj átvételéhez felkérte Juhászné Kincses Helént, aki évtizedekig vezette a megyei szervezetet.

– Én nemrégiben csatlakoztam a Vöröskereszthez és úgy gondolom, hogy a tevékenység oroszlánrésze Helénhez fűződik és őt dicséri. Ezt a díjat én a bizalom megelőlegezéseként veszem Nógrád megye részéről és köszönöm az elődömnek, hogy rám hagyta ezt a szép feladatot – fejtette ki Szilágyi Leonóra. Juhászné Kincses Helén elmondta: „örülök, hogy ilyen formán is méltányolják azt a munkát, amit a teljes civil társadalom és a Megyei Vöröskereszt tagsága végez. Azért fontos ez, mert ezzel is van módunk felhívni sok ember figyelmét a segítségnyújtás és a tolerancia fontosságára”.

A rendezvény, mintegy keretbe foglalva, Földi Márk előadásával zárult.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában