Helyi közélet

2016.11.23. 07:31

Magyar történelem és költészet

fenyvesi

Nagy Lajosné Bereczki Mária ságújfalui nyugalmazott tanárnő első könyve négy éve jelent meg, címe Szegény emberek királysága. Azóta 12 kötete került az olvasók kezébe. Valamennyi könyvét verses formában írta. A köteteket valamennyi korosztály jó szívvel veszi a kezébe.

Ságújfalu. Az összegyűjtött témáit jó érzékkel rendezi, azokat a magyar nyelv gazdag szóhasználatával adja közzé. Nagy Lajosné Bereczki Mária, sajátos, egyéni műfajt teremtett azzal, hogy versben írja le gondolatait. Könyveinek az olvasmányosság, a gazdag szókincs mellett erénye a történelmi hűség is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1255"] Nagy Lajosné Bereczki Mária[/caption]

A Királyok is emberek voltak című sorozatát követően a Lombos fák és csemeték című kiadványokkal jelentkezett, ezekben kiemelkedő történelmi  személyiségekről, írókról, költőkről olvashatunk. Kossuth Lajosról és gyermekéről, Vörösmarty Mihályról, Deák Ferencről, Madách Imréről és családjáról. A legújabb kötetében Petőfi Sándort és családját mutatja be. Csakúgy, mint a többi könyvét, illetve ahogy Petőfi Sándor a János vitézt, ő is 12 ütemhangsúlyos versben írta meg művét.

A könyvben az író betekintést nyújt Petőfi nehéz életébe, megismerheti az olvasó a költő elszántságát, kitartását, akaraterejét. Mint minden könyvének, ennek is igen gazdag, színes és változatos a szóhasználata. Az írónő Petőfi Sándort helyezi a középpontba, de ír a családja elszegényedéséről, Petőfi soproni katonáskodásáról, a költőt ért támadásokról, arról, hogy milyen nehezen indult a költői pályán, mert kortársai féltékenységből nem ismerték el munkásságát. Lírai hangon mutatja be Szendrey Júliával való megismerkedését, házasságkötésüket. Olvashatunk az 1848-as forradalomban betöltött szerepéről, a szabadságharcban való részvételéről. Az írónő igen részletesen ír Petőfi Sándor halála után, Szendrey Júlia és gyermekeinek az életéről.

A fotókkal igen gazdagan illusztrált kötet előszavában, Kőrösi Mihály mezőberényi helytörténész, többek között ezt írja: „Vegye kezébe Nagy Lajosné Bereczki Mária verses formában megírt Petőfi családtörténetét! Olvassa el! Olvassa fel gyermekének, unokájának, akár részletekben is a tragikus sorsú költő és családja történetét, Nagy Lajosné Bereczki Mária megfogalmazásában! Beszéljenek róla, mondják el, mi tetszett az írásban. Meglátják, hogy érdemes, akár csak egy kevés időre is kilépni a bitek, fájlok világából az élő beszéd világába!”

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában