Helyi közélet

2016.11.16. 09:14

Lapunk is segít a rászorulókon

fenyvesi

Tegnap, amikor az első komolyabb hideg reggel beköszöntött, a Nógrád Megyei Hírlap több kartondoboznyi ruhaadománnyal támogatta a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ által üzemeltetett átmeneti szállókban élőket, illetve az oda melegedni járókat. Lapunk régebben is próbált már segíteni különböző események kapcsán, de az ilyen típusú, nagyobb szociális támogatás idén valósulhatott meg először.

Salgótarján. Délelőtt elsőként a női szállóra, majd a férfira is vittünk több doboznyi meleg, téli ruhát. A helyszínen Szőllős Józsefné intézményegység-vezetőtől megtudtuk, hogy a női átmeneti szálló 20 férőhelyes, a férfi 42, a nappali melegedőn, valamint az éjjeli menedéken pedig 15-en férnek el. Ezek krízis időszaka november 1. és április 30. között van. Hozzátette, akit csak tudnak, befogadnak, még ha fekvőhely nincs is a számukra, akkor is melegen legyenek. November 1-től indult a közalapítvány által meghirdetett pályázat, amit igénybe vettek, továbbá meg is nyertek. Ezáltal utcai szociális munkát tudnak végezni, ami annyit takar, hogy hétköznaponként kijárnak a hajléktalanokhoz, akik nem akarnak bemenni a szállókra, mert képtelenek alkalmazkodni a többiekhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="1414"] Salgótarjánban mintegy száz hajléktalanról tudnak, de sajnos akadnak olyanok is, akikről még nem… – fejtette ki Szőllős Józsefné. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Az intézményegység-vezető kifejtette, az Élelmiszerbankokon keresztül sikerült pályázniuk, ennek keretében a program október 27-vel indult. A polcokról előző este leszedett pékárukat zsákokba rakják, reggelente pedig elhozzák és elosztják az intézmények között. Hangsúlyozta, évek óta, főleg karácsony előtt nagyon sokszor kapnak ruhaneműt, aminek mindenki örül. Szőllős Józsefné kérdésünkre elmondta: Salgótarjánban mintegy száz hajléktalanról tudnak, de sajnos akadnak olyanok is, akikről még nem, így segíteni sem tudnak rajtuk.

Ezt követően lapunk nevében Fenyvesi Gábor főmunkatárs is nyilatkozott. Gondolatait az alábbi szavakkal kezdte: lassan beköszönt a tél, a híradások is elsősorban arról szólnak, hogy elindult a szociális hajléktalan-ellátási szezon. A Nógrád Megyei Hírlap fontosnak tartja, hogy részt vegyen a társadalmi szerepvállalásokban is, és amiben csak tud, segítsen. Ennek egy része most az, hogy a városban működő női-, illetve férfi átmeneti szállóknak ruhákat vittünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1414"] A Nógrád Megyei Hírlap fontosnak tartja, hogy amiben csak tud, segítsen– hangsúlyozta Fenyvesi Gábor főmunkatárs. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Kifejtette: azért Salgótarjánba tettük mindezt, mert alapvetően a szociális ellátórendszernek Nógrád megyében itt van a súlypontja. Itt jelenik meg célzottan a legtöbb olyan probléma, amely a hajléktalan-kérdéssel kapcsolatos. Terveink között szerepel továbbá, hogy 1-2 héten belül téli gyermekruhákat viszünk a Magyar Vöröskereszt által fenntartott anyaotthonba is, amely a baglyasaljai városrészen található.

Pontosan ezzel a célzattal indítottuk el az úgynevezett cipősdoboz-, illetve szaloncukor-akciónkat is, azért, hogy a rászoruló gyerekeket támogassuk. Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk, továbbá mindenkit arra buzdítsunk: aki csak teheti, az próbáljon meg szerepet vállalni ezekben a szociális kérdésekben, mert van mit tenni a városban, a környező településeken, valamint a megyénkben! Olvasóinkat is arra kérjük, csatlakozzanak lapunk kezdeményezéseihez! – zárta szavait Fenyvesi Gábor.

A Nógrád Megyei Hírlap kezdeményezése mellé állt továbbá, valamint a megvalósításban is rengeteget segített dr. Bablena Ferenc, a Nógrád megyei közgyűlés alelnöke, aki két dolgot emelt ki. Az egyik: ahogy a kormányzat is bejelentette, megkezdődött a téli időszakra való felkészülés. Meghirdették, hogy senkit nem hagynak az utcán, és e szerint is cselekednek. Hajléktalan szállásokat, melegedőket biztosítanak az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került emberek megmentésére, ebben a hideg időszakban.

[caption id="" align="aligncenter" width="2121"] Dr. Bablena Ferenc szerint feladatunk, hogy embertársainkat óvjuk és védjük. (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Elmondása szerint – másodszorra ezt emelte ki – nagy örömmel csatlakozik lapunk szándékához, miszerint különböző ajándékokkal, elsősorban meleg ruhákkal segítjük a rászorulókat. Nagyon helyesnek és bölcsnek tartja, hogy pont abban a térségben, valamint ott veszi észre szerkesztőségünk, hogy segítségre van szükség, ahol élünk. Feladatunk, hogy embertársainkat – akikkel nap, mint nap találkozunk az utcán – óvjuk és védjük. Azon kívül, hogy beköszöntött a hideg idő, lassan elkezdődik az adventi időszak is, amikor készülünk a szeretet ünnepére, a karácsonyra.

Dr. Bablena Ferenc úgy gondolja, az emberbaráti szeretetnek ez az igazi megnyilvánulása, amikor nem csak beszélünk arról, hanem konkrétan és kézzel foghatóan segítünk másokon, akik erre rászorulnak.

Gerhát Karina

[images type="carousel" cols="three" auto_duration="5000" auto_slide="true" lightbox="true"> [image link="14052" image="14052"> [image link="14053" image="14053"> [image link="14054" image="14054"> [image link="14051" image="14051"> [image link="14050" image="14050"> [image link="14049" image="14049"> [image link="14048" image="14048"> [/images>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában