Helyi közélet

2016.11.30. 13:37

Konferencia a „víz jegyében”

fenyvesi

A tudomány ünnepe alkalmából „Közös vizeink” címmel rendeztek konferenciát nemrég Salgótarjánban, a Megyeháza dísztermében. Két ország – Magyarország és Szlovákia – egyetemeinek, különféle kutatási intézményeinek képviselői a határon átnyúló természetes vizek együttműködéssel végzett kutatási eredményeiről számoltak be. A tanácskozáson megjelent hallgatóság nyolc prezentációt tekinthetett meg, mindezt szakképzett és hozzáértő előadók bemutatásában.

Salgótarján. Megnyitó beszédében Dr. Kalocsai Péter, a megyei kormányhivatal főigazgatója üdvözölte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak a Magyarország felszín alatti vizeivel kapcsolatos kutató munkák, állapotfelmérések, az ezeken alapuló víz- és környezetgazdálkodás, valamint az együttműködés.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A tiszta víz fenntartásában rendkívül nagy felelőssége és szerepe van az emberiségnek. Képünk illusztráció! - Fotó: NBA[/caption]

Az első áttekintő előadást a két ország földtani intézeteinek közös kutatócsoportja tartotta, a határon átnyúló víztestek közös kutatásáról. A további előadásokban Délkelet-Szlovákia felszín alatti vizeinek gazdálkodási témái, a Sajó-völgy árvízvédelmi kérdéseinek távérzékeléses vizsgálata, a Haragistya- Szilicei karsztterület víznyomjelzéses vizsgálata került bemutatásra. A jelenlévők láthatták a Miskolci Egyetem felszín alatti vizekkel kapcsolatos kutatássorozatát és a Novohrad-Nógrád Geopark területén előforduló vízföldtani érdekességeket, majd beszámolót hallhattak Nógrád megye felszíni víztesteiről.   A konferenciát az oktatási-kutatási tevékenységekben kiépített magyar-szlovák kapcsolatokról szóló összegzés zárta.

Földessy János, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földtan-Teleptani Tanszék professzora kérdésünkre elmondta: ma Magyarországon nagy hangsúlyt kap az egészséges ivóvíz biztosítása, a felszín alatti vízbázisaink védelme.

– Azzal, hogy óvjuk környezetünket biztosítjuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők is élvezhessék a természet adta lehetőségeket és kincseket. A tiszta víz fenntartásában rendkívül nagy felelőssége és szerepe van az emberiségnek, hiszen a környezet védelme minden ember érdeke. A környezettudatos életmód, a vízzel való takarékosság nem csak pénzügyi kérdés, hanem egy szemlélet is, mivel a tiszta ivóvíz életünk elengedhetetlen része – fejtette ki Földessy János.

Dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád megyei közgyűlés alelnöke, a Nógrádi Energetikai Klaszter vezetője is üdvözölte a konferenciát. Elmondta, hogy a tudományos tanácskozás nívós szakmai előadásokkal új megvilágításba állította az együttműködés fontosságát. Hangsúlyozta, hogy az ásványi kincsek gazdálkodása mellett, az energetika vonatkozásában a geotermikus energiát is közös erővel szükséges kiaknázni. A ma társadalmának élnie kell ezekkel a természeti erőforrásokkal, hasznosítani, kutatni, ellenőrizni és legfőképp óvni kell azokat. Öröm és elismerés, hogy megyénkben tarthattuk az észak- magyarországi régió e fontos rendezvényét.

A résztvevők és témáik jól példázták természeti értékeink megőrzésének határokon átnyúló, közös igényét és az ezzel kapcsolatos, évtizedes hagyományokra épülő kutatási együttműködést.

NBA- PK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában