Helyi közélet

2016.11.08. 08:40

Kétszer két sáv, két év múlva

fenyvesi

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 2007. február óta látja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából kivitelezési és előkészítési feladatait gyorsforgalmi utak, közutak és vasútfejlesztés területén. Az ország egyik legnagyobb állami beruházó cégeként a NIF Zrt. a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban 340 kilométer autópályát, 1100 kilométer közutat és 540 kilométer vasútvonalat épített vagy újított fel. Napjainkban Nógrád megye területén is jelentős beruházások történtek és vannak folyamatban a közlekedéskorszerűsítés területén. A folyamatban lévő közúti infrastruktúra fejlesztésekről beszélgettünk Loppert Dániellel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatójával.

[caption id="" align="aligncenter" width="984"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

 

Budapest/Salgótarján.

– Kommunikációs igazgatóként az utóbbi években sokat járt Nógrád megyében, elsősorban azért mert egy fejlesztés elkezdését jelentették be, vagy éppen egy elkészült beruházás átadására került sor. Melyek az elmúlt időszak legjelentősebb beruházásai Nógrád megyében?

– Korábban két újjáépített Ipoly-hidat is átadtunk a forgalomnak, de jelenleg a megyében a legjelentősebb beruházásunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a 21-es számú főút fejlesztéshez kötődik. Első ütemben tavaly szeptemberben átadtuk a közel 10 kilométer hosszan kibővített szakaszt Jobbágyi és Szurdokpüspöki, valamint Lőrinci és Zagyvaszántó között. Idén nyáron pedig további 15 kilométeren kezdtük meg a munkálatokat Heves és Nógrád megyében. A kivitelezőink mindhárom szakaszon ütemterv szerint haladnak. Amennyiben az időjárás továbbra is kedvező lesz, december második felében megtörténhet az átterelés az újonnan kiépített bal pályára. A Tar-Mátraverebély és Mátraverebély-Bátonyterenye között épülő kétszer két sávos út kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás még folyamatban van.

[caption id="" align="aligncenter" width="2738"] Loppert Dániel (Fotó: Szecsődi Balázs)[/caption]

– Országosan melyek a kormányzat által meghatározott közlekedésfejlesztési irányok? Hogyan illeszkedik ebbe a komplex elképzelésbe Nógrád megye?

– A kormány egyik célja, hogy megvalósuljon a megyei jogú városok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba. Ehhez kapcsolódik a 21-es sz. főút fejlesztése is, hiszen itt is az a cél, hogy 2x2 sávos úton elérhető legyen Salgótarján és Nógrád megye az M3-as autópályáról.

[caption id="" align="aligncenter" width="787"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Mikorra várható a befejezése és mikor ér fel Salgótarjánig a kétszer kétsávos út?

– A beruházás 2018 tavaszára befejeződik, így Salgótarján már 15-20 perccel gyorsabban és biztonságosabban lehet majd megközelíteni az autópályától.

[caption id="" align="aligncenter" width="787"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

– Melyek a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus nagy útfejlesztési beruházásai?

– Múlt héten adtuk át az M85-M86 gyorsforgalmi út utolsó 33 km hosszú befejező szakaszát. A több ütemben, 90 kilométer hosszan kiépített gyorsforgalmi út Győr és Szombathely között az egyik legnagyobb közúti beruházása volt a NIF Zrt.-nek. Jelenleg pedig több mint 50 kilométeren folynak gyorsforgalmi úton kivitelezési munkálatok. Épül többek között az M35-ös autópálya Berettyóújfaluig, a Várpalotát, a Győrt és a Csornát elkerülő utak második üteme, a 471-es számú főút 11,5 tonnás burkolat-megerősítése.

[caption id="" align="aligncenter" width="787"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Több régóta várt útfejlesztés kivitelezési közbeszerzési eljárásának pályázati értékelése még zajlik. Eredményes eljárás esetén megkezdődhetnek a munkálatok többek között az M44 Tiszakürt-Kondoros, az M4-M0-Cegléd, az M2 Budapest-Vác között is.

Fenyvesi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában