Helyi közélet

2016.11.30. 07:03

Jön a lakossági építményadó

fenyvesi

Rendkívüli közgyűlést tartottak tegnap Salgótarjánban. A képviselő-testület három napirendi pontot tárgyalt, amelyek közül kettő megszorításról szólt, s mindkettőt a baloldali frakció nyolc igen szavazatával fogadták el. Jövőre jön a lakosságra kiterjesztett építményadó és létszámleépítéssel járó átszervezés lesz a városháza hivatalában. Arról is döntöttek, hogy kiszélesítik a szociális lakhatási támogatásra jogosultak körét.

[caption id="" align="aligncenter" width="8128"] Ránézésre is sejthető, hogy ezekre a lakóingatlanokra a tulajdonosoknak fizetniük kell majd Salgótarjánban[/caption]

Salgótarján. A baloldal azzal indokolta a 140 négyzetméternél nagyobb hasznos területű ingatlanokra történő lakossági építményadó bevezetésének szükségességét, hogy ez egy hosszú távú stratégia része, amely ráadásul a differenciálás elve mentén lesz kiszabva: nem fizetnek az egyedül élő nyugdíjasok és a kis lakásban élők sem.

Az adónem azokat sújtja, akiknek az ingatlanja nagyobb, mint 140 négyzetméter hasznos alapterületű, vagy akinek több ingatlanja van. Ez utóbbi esetben mindegy, hogy mekkora lakásokról van szó, az után, amelyiket nem életvitelszerűen használ a tulajdonos, fizetnie kell. S hogy mennyit? Ezt sávosan határozzák meg, a nagyobb lakással rendelkezők magasabb négyzetméter-tarifába esnek majd.

[caption id="" align="aligncenter" width="2849"] Dániel Zoltán és Huszár Máté alpolgármesterek, Fekete Zsolt polgármester és dr. Varga Tamás aljegyző (balról jobbra) a november 29-i testületi ülésen (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Tehát a fizetők táborát ketté lehet osztani: lesz, aki azért fizet, mert nagyobb ingatlanban él, mint 140 négyzetméter és lesz, aki azért fizet, mert több lakása van. Aki a lakóingatlana után fog fizetni, annak a tarifa (lakásmérettől függően) 15-20 ezer forint lesz éves szinten. Kirívó esetek persze akadnak majd, a lakásokra, házakra vonatkozó pontos összeget mindenki az önbevallás után kapja majd kézhez. Az adónemet két részletben, március 15. és szeptember 15. határidőig kell majd befizetni.

Aradszki László, a salgótarjáni polgármesteri hivatal adóhatósági irodájának vezetője a közgyűlésen elmondta, hogy a megyeszékhelyen tizenegyezer lakás van, amelyből a rendelkezésre álló adatok alapján mindössze tizenkettő nagyobb, mint 140 négyzetméter. A házakra vonatkozóan elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 5762 lakóház van a megyeszékhelyen, amelyből ezer körüli lehet 140 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű.

[caption id="" align="aligncenter" width="2620"] Az ellenzéki pártok képviselői nem támogatták a lakossági építményadó bevezetését. Képünkön: Pataki Csaba, Turcsány László, Tolnai Sándor és Szabó Csaba (balról jobbra). (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ellenzéki képviselői kérdésre válaszolva Fekete Zsolt polgármester elmondta, hogy az adónemből 25-30 millió forint bevételt vár az önkormányzat jövőre, amely a jelenleg érzékelhető 200 millió forintos hiány átmeneti kezelésére lesz felhasználva. Kiderült, hogy elkötelezett a baloldali frakció amellett, hogy a bevétel egyharmadát a helyi buszközlekedésre fordítsák. A közgyűlésen elhangzott, hogy a kormány által megítélt külön támogatások (170 millió forint) nagyban hozzájárultak a tartható költségvetéshez, de hogy ez továbbra is biztosított legyen, kénytelenek a lakosságot érintő nehéz döntést meghozni. A baloldal egyöntetűen támogatta a javaslat elfogadását, míg a Jobbik képviselője, Pataki Csaba a társadalmasítás hiányát hangsúlyozva elutasította azt.

A Fidesz-KDNP frakció több hozzászólásban is felvetette aggályait a felől, hogy ez az adónem nehéz sorsú személyeket is érint majd, valamint azt is nehezményezte, hogy az ebből származó alacsony bevétel „nem ér annyit”, hogy megsarcolják a még Salgótarjánban lévő középosztályt. Szabó Csaba képviselő azt a félelmét is kifejtette, miszerint számára az előterjesztés hatástanulmányából felsejlik, hogy ha ebből az adónemből nem fut be megfelelő mennyiségű pénz, akkor a közszolgáltatások tömegét és minőségét fogja majd a baloldali városvezetés csökkenteni. Turcsány László, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője nehezményezte, hogy hatalomra kerülésekor, 2014 őszén, a baloldali frakció eltörölte a városban a fizetős parkolást, amely évi 30 millió forintot hozott az önkormányzat büdzséjébe, most pedig nagyságrendileg ugyanilyen összegért sarcolják meg a háztulajdonosokat. Javasolta, hogy ehelyett az önkormányzati cégek kintlévőségeit próbálják  inkább behajtani, amely csak a Salgó Vagyon Kft esetében évi 200 millió forintot jelentene. Tolnai Sándor fideszes képviselő szerint ez az új lakossági adó kárt okoz, negatív üzenetű, azt erősíti, hogy a városvezetés és a baloldali frakció nem tud másban gondolkodni, csak adóemelésben.

Minden egyes fillért össze kell raknunk – foglalta össze röviden a helyzetet Salgótarján polgármestere, aki hozzászólásában hangsúlyozta a miniszterelnök majdani látogatásának fontosságát, az ezzel elinduló modern városok programot és a már megítélt milliárdos célzott fejlesztési támogatási összegek megérkezését. Véleménye szerint ezek mind bevétel-növekedést jelentenek majd Salgótarján számára.

Molnár Károly, a baloldali pártok frakciójának vezetője azt hangsúlyozta, hogy adóterhet növelni nem kényelmes helyzet, s halogatták is, ameddig lehetett, most azonban a pénzügyi helyzet ezt a lépést indokolttá teszi. Azt is elmondta, hogy a kormányzat erre presszionálja az önkormányzatokat, a törvényi és költségvetési környezet nem ad más lehetőséget. Hozzátette, hogy nem egyedüli Salgótarján ezzel, többek között Somoskőújfalun is életbe lépett már hasonló helyi rendelet, ahol ráadásul minden lakóingatlan után kötelesek fizetni a tulajdonosok. Hozzátette: akinek nem kell adót fizetnie, annak bevallania sem kell, valamint természetesen mint minden adónál, itt is vizsgálják szociális alapon az adókedvezményt, amely igényelhető lesz.

A kétórás vita után végül az ellenzék név szerinti szavazást kért, így a jelenlévők hallhatták, hogy a baloldali frakció nyolc tagja támogatta a már meglévő építményadóról szóló rendelet lakosságra történő kibővítését, a Jobbik és a Fidesz-KDNP pedig nem.

[images type="carousel" cols="three" auto_duration="5000" auto_slide="true" lightbox="true"> [image link="14512" image="14512"> [image link="14513" image="14513"> [image link="14514" image="14514"> [image link="14515" image="14515"> [image link="14516" image="14516"> [image link="14517" image="14517"> [/images>

Második napirendi pontként tárgyalta a közgyűlés az önkormányzat szociális rendeletének lakhatási támogatással kapcsolatos módosításának tárgyalását. Eszerint mostantól magasabb per főre eső jövedelem mellett lehet pályázni lakhatási támogatásra: 51 ezer forintról 72 ezer forintra emelték a határt. Ezt a napirendet is elfogadta a közgyűlés.

Harmadik pontban a polgármesteri hivatal apparátusát érintő eseményeket tárgyalta meg a képviselő-testület. 2017 januárjától alacsonyabb létszámmal fogják ellátni a feladatokat a salgótarjáni városházán: 119-ről 100-ra csökkentik a hivatali dolgozók számát. Arról, hogy ezt pontosan mit jelent, vagyis, hogy milyen pozíciókat szüntetnek meg, hányan tudnak nyugdíjba menni, s hányan kényszerülnek új munkahelyet keresni, milyen megtakarítást jelent ez a jövő évi bérkifizetésekre nézve, a következő közgyűlésen kapunk választ – hangzott el.

Emellett Fekete Zsolt polgármester elmondta, hogy az apparátus nagyon jól végzi a munkáját, miközben bérük több mint egy évtizede nem emelkedett. A környező hivatalok a jobb anyagi körülmények miatt csábítóak a jó szakemberek számára, ezért a megtartásuk és az elismerésük címén év végi jutalmat kívánnak kiosztani. A városi képviselő-testület ellenzéke ezt nem tartja elfogadhatónak, mivel a közgyűlés „éppen az előbb” vetett ki adót a lakosságra.

– A kettő együtt vállalhatatlan – mondta el Tolnai Sándor képviselő, aki szerint ez is azt mutatja, hogy van még tartalék a rendszerben, így az építményadó lakosságra történő kiterjesztése felesleges lépés. Jelezte, mostantól egy fehér lapra föl fogja jegyezni azokat a pénzmaradványokat, amelyek a 2016-os költségvetésben jelentkeznek, mert szerinte azok biztosan meg fogják haladni a lakosságra kirótt adóbevételt. Ezért kérte, hogy jelöljék meg azt az összeget is, amit ez a jutalom jelent.

A közgazdasági irodavezető válasza szerint decemberben 23,8 millió forintot költenek jutalomra Salgótarján önkormányzatánál. A hivatal szervezeti átalakításáról és a jutalomról szóló napirendet is a baloldali frakció igen szavazataival fogadta el a közgyűlés, az ellenzéki pártok képviselői tartózkodtak.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában