Helyi közélet

2016.11.10. 14:21

Jogásznap: változó jogszabályok

fenyvesi

A Magyar Jogász Egylet Nógrád Megyei Szervezetének rendezésében tartották meg a napokban az év egyik kiemelt, immár hagyománnyá vált rendezvényét, a jogásznapot a Megyeháza nagytermében. A tanácskozáson dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és dr. Frech Ágnes bíró tartott előadást. Előbbi a közigazgatás aktuális kérdéseire, míg utóbbi a büntetőeljárásban bekövetkező változásokra hívta fel a szakmai hallgatóság figyelmét.

Salgótarján. Lapunk munkatársa a jogásznap helyszínén egy szinte teltházas, ügyészekből, ügyvédekből, közigazgatási jogászokból és bírákból álló teremben érkezhetett, a szakma kiválóságai közé. A jogásznapi előadásokra érkező hallgatóság többsége tollal és jegyzetfüzettel jelent meg, hogy az elhangzottakkal is frissíthesse addigi ismereteit.

A Magyar Jogász Egylet (MJE) Nógrád Megyei Szervezete elnökének, dr. Vízler Edinának köszöntőjével vette kezdetét a jogi ismeretekben gazdag konferencia. Beszédében üdvözölte a jelenlévő jogász kollégákat és az esemény iránt érdeklődő vendégeket, majd bemutatta e tradícióvá vált nap kiemelkedő előadóit: dr. Darák Pétert, a Kúria elnökét, illetve dr. Frech Ágnes bírót, az Országos Bírósági Hivatal munkacsoportjának elnökét. A köszöntő után megtudtuk azt is, hogy a jogász egylet minden évben változatos és érdekes programokkal színesíti meg a keményen dolgozó kollégák életét. Nem történt ez másképpen idén sem, hiszen egy eseményekkel teli évet zárhatnak a jogi szakma dolgozói. Az elnök visszatekintett az elmúlt hónapokra, és felidézett néhány jelentős rendezvényt is.

Januárban egy cégjogi konferencián vehettek részt a gyakorló szakemberek, amelynek kézben tartásáért Kissné dr. Juhász Edit, a Balassagyarmati Törvényszék cégbírája felel minden évben. Az ilyen jellegű tanácskozásokon az ügyvédek rendszeres tájékoztatást kapnak hivatásuk aktuális kérdéseiről, illetve most januárban, a Polgári Törvénykönyv új szabályozásával kapcsolatban a 2016. évi módosításokra is felhívták a megjelentek figyelmét. A rendezvény mindig nagyon sikeres – szinte már oktatási jellegű –, sokszor az ügyvédek vetik fel, hogy szükség lenne a program megszervezésére – derült ki a nyitóbeszédből.

A február sem telt el szórakoztató esemény nélkül, ugyanis ilyenkor tartják rendszeresen a már szintén hagyománnyá vált megyei jogász bált. Ez évben immár 25. alkalommal sikerült megrendezni ezt a táncos, nagy érdeklődésre számot tartó összejövetelt a Balassagyarmati Törvényszék dísztermében.

Dr. Vízler Edina beszédében azzal folytatta, hogy májusban a Magyar Jogász Egylet az Igazságügyi Minisztérium támogatásával kiadott  egy könyvet „Kései főhajtás” címmel. E művel kívántak tisztelegni a holokauszt jogász áldozatainak emléke előtt. A Nógrád Megyei Szervezet úgy csatlakozott ehhez a rendezvényhez, hogy Balassagyarmaton egy kirándulás keretében meglátogatták a zsidó temetőt, a kápolnát és az áldozatok emlékhelyét is, hogy így emlékezzenek a Nógrád megyei zsidó származású jogászokra. A túra alatt Majdán Béla helytörténész kalauzolta a szakmabelieket, aki még a helyi jogászok számára is tudott újdonságokat feltárni – hangsúlyozta az elnök.

Az év egyik kiemelkedő rendezvénye pedig a most megrendezett jogásznap, amelyen a köszöntő után dr. Darák Péter „A közigazgatás aktuális kérdései” címmel tartotta meg előadását, majd dr. Frech Ágnes a büntetőeljárásban bekövetkezendő változásokba próbálta bevezetni az érdeklődő közönségét.

A Kúria elnöke előadásában szót ejtett a közigazgatási (hatósági ) eljárás  legalapvetőbb törvényének megújítási tervezetéről, valamint arról, hogy önálló törvény készül  a közigazgatási perrendtartásról. Ezzel a korszakos változással összefüggő új elképzeléseket ismertette.

Kiemelte, hogy bár tudja, a jelenlévők között sok a magán jogász, illetve az olyan, akit inkább a büntetőjogi kérdések érintenek, ennek ellenére azonban bizonyos közigazgatási tendenciákkal nekik is tisztában kell lenniük. Előadásában azt vázolta fel, hogy a közigazgatásban gyakorlatilag rendszer szintű változtatásokra lehet majd számítani. A tervezet megalkotása egy komoly szakmai folyamat, a felvetődő jogi álláspontokra pro és kontra érveket hozott fel a hozzáértő publikum előtt. Kiemelt célja a közigazgatási eljárás ésszerű időn belül történő befejezése, többek között ennek eléréséért a jogorvoslati rendszer változtatása is megtörténik. Ennek a tervezetnek egyébként a konferencia napján, november 4-én kellett a jogalkotók elé kerülnie.

A közigazgatási előadást követően dr. Frech Ágnes vette át a szót, és beavatta hallgatóságát abba, vajon milyen gyökeres változásokra lehet számítani a büntetőeljárásban.  A bíró kiemelte, hogy mindig örömmel tesz eleget a szakmai jellegű felkéréseknek, hiszen itt hivatásbeli gyakorló jogászoknak beszélhet. Dr. Frech Ágnes is egy tervezetet tárt fel közönsége előtt csakúgy, mint dr. Darák Péter. Elmondása szerint várhatóan decemberben nyújtják be a büntetőeljárási tervezetet a Parlamentbe, és a módosítások elfogadása 2017 márciusára várható.

Amennyiben a tervezetet elfogadják, a változtatások 2018 márciusától lépnek hatályba a szabályok értelmében. A bírónő kiemelte a legfontosabb szabályokat érintő változásokat: például megváltozik a sértett eljárásjogi helyzete, a nyomozás két részre oszlik, a bizonyítás új alapokra kerül, a konszenzusnak az eljárásban jelentős szerepe lesz. Dr. Frech Ágnes hangsúlyozta, hogy minden szereplő számára kielégítő rendszerezése történne meg az eljárási szabályoknak.

Az előadások kiváló szakmai hozzáértésről árulkodtak és a jelenlévők szinte lélegzet- visszafojtva hallgatták, és dolgozták fel az elhangzottakat. A szakemberek előadásaikkal rávilágítottak a közigazgatási és a büntetőeljárás elvi szintű hasonlóságaira. Mindkét szakember kiemelte ugyanis a változások célkitűzései között, hogy professzionális bíró előtt, konszenzusra törekvő eljárás folyhasson, a  jogorvoslati formák és  a bizonyítási rend szabályainak eddigitől eltérő szabályainak megalkotásával. A hozzáértő füleknek minden bizonnyal érdekes volt felfedezni a párhuzamokat e két terület között.

Az előadások után dr. Vízler Edina szólt a szakmai szervezet jövőbeni tervei között arról, hogy 2017. évben mindenképpen megszervezik az újabb kerékpár túrájukat is. A szakmabeliek Balassagyarmatról Horpácson át tekernek el a palóc író – és persze jogász –, Mikszáth Kálmán szülőhelyére, Szklabonyára.

A tanácskozás zárszavaként dr. Vízler Edina megköszönte a három vezetőségi tagnak – dr. Szabó Ritának, dr. Szabó Sándornak és dr. Mótyán Jánosnak – a közreműködést, hiszen az ő odaadó tevékenységük nélkül a jogásznap programja sem valósulhatott volna meg.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában