Helyi közélet

2016.11.12. 08:02

Fejlesztések a világörökség falujában, út, vár, fal

fenyvesi

Augusztusban több mint 25 milliós támogatásról született döntés a község javára. Ebből a támogatásból elsősorban megépül a Szállások út második üteme. Az erre benyújtott pályázat – bár hetedik próbálkozásra – az idén végre célba talált.

Hollókő. A siker érdekében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is közreműködött. A Belügyminisztérium „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések” pályázatán a falu 13 millió 365 ezer forint támogatást nyert el. Az útépítés megvalósulásához szükséges önrészt az önkormányzat ki tudja egészíteni, köszönhetően a falu sikeres és eredményes turisztikai tevékenységének. A támogatásból a teljes útburkolat, a kétoldali vízelvezető folyóka és a járda is elkészül.

A támogatásnak hála megszüntetésre kerül a hollókői vár beomlása a külső falszorosnál. A szorost tavaly kénytelenek voltak lezárni, mert megközelítése életveszélyessé vált. A költségbecslés szerint tíz millió forint kellett volna a helyreállításhoz. Szabó Csaba polgármester ekkor fordult levélben Lázár János miniszterhez anyagi segítségért. Az ügy a kulturális államtitkárság elé került. A Miniszterelnökség kulturális örökség védelméért felelős helyettes államtitkára, dr. Puskás Imre pedig ezúttal is segítséget nyújtott a községnek. Ennek köszönhetően a vár újra teljes egészében bejárhatóvá válik.

Hollókő mindezek mellett támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaphoz, az Ófaluban lévő műemlék házainak felújításához is. A ház alap megerősítése, a vályogfalon keletkező – süllyedésből adódó – repedések javítása szerepel a kiemelt célok között. A Petőfi út 22. számú épület rekonstrukciós, állagmegóvó munkáit pedig mielőbb szeretnék elindítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában