Helyi közélet

2016.11.25. 06:32

Elismerés tűzoltóknak, buszközlekedés kérdőjellel

fenyvesi

Tegnap tartotta soros közgyűlését a salgótarjáni közgyűlés. Napirend előtt, néma felállással búcsúztak dr. Romsics Lajostól, majd Fekete Zsolt polgármester Salgótarján Emlékéremben részesítette a november 10-ei Pécskő úti lakástűznél helytálló tűzoltókat. A napirendi pontok többek között érintették a városi költségvetést, a jövő évi helyi buszközlekedést, városi cégek jövő évi hiteleit és döntöttek arról, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók megkapják egy összegben év végén a teljes évi Erzsébet-utalványokat.

Salgótarján. Egy perces néma tiszteletadással kezdődött a megyeszékhely közgyűlésének november 24-ei ülése. Fekete Zsolt polgármester bejelentette: elhunyt dr. Romsics Lajos, aki Salgótarján és környéke fogászati ellátásának 1996-tól volt megbízható, kiváló szakmai felkészültségű, meghatározó személyisége. A városvezető így emlékezett dr. Romsics Lajosra. „Két évtizeden át dolgozott az ötös számú körzet vállalkozó fogorvosaként. Pályája során legjobb tudásaként végezte fogorvosi, gyógyító munkáját. A betegellátás érdekében sokat vállalt. Nagy teherbírással, személyes példamutatással, elismerést vívott ki magának kollégái és betegei körében egyaránt. A család tagjai, a rokonok és a pályatársak gyászában, fájdalmában osztozva önkormányzatunk nevében búcsúzom dr. Romsics Lajostól.”

Ezután a polgármester Salgótarján Emlékéremben részesítette a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság három tűzoltóját.

– November 10-én éjjel egy sajnálatos káresemény következett be Salgótarjánban, a Pécskő úton. Egy nyolcemeletes ház egyik lakásában tűz keletkezett, amelyhez nagyerőkkel vonultak ki a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltói. Gyors és szakszerű beavatkozásuk eredményeként, emberi életet nem követelt a tűz – emlékeztetett Fekete Zsolt, majd nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki az önkormányzat nevében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak és munkatársainak a rendkívüli helytállásáért, amellyel védték az emberi életet és az anyagi javakat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1414"] A kitüntetett tűzoltók és parancsnokaik (Fotó: Kerényi Tamás)[/caption]

Berecz György tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója felterjesztését figyelembe véve a következő három tűzoltó vehetett át kitüntetést a polgármestertől a tűzeset során tanúsított kiemelkedő munkája valamint a város közbiztonsága érdekében kifejtett, huzamosabb időn át végzett, kimagasló tűzoltási és műszaki mentési tevékenysége elismerésként: Hordós Dániel főhadnagy, szolgálatparancsnok; Hegedűs Károly címzetes zászlós, különlegesszer-kezelő; Godó Szilárd címzetes főtörzsőrmester, gépjárművezető. A tűzoltóság nevében Angyal Tibor alezredes, a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszönte meg az elismerést.

Első napirendként a városi közösségi autóbusz-közlekedés jövő évi ellátásával foglalkozott a testület. A korábban kiírt pályázatra egy szolgáltató jelentkezett, aki azonban a rendelkezésre álló 180 millió forintos önkormányzati keretet jócskán túlszárnyalva, 380 millió forintban jelölte meg az önkormányzattól várt éves támogatási összeget. Emiatt a pályázatot most a testület érvénytelennek nyilvánította, felhatalmazva ezzel a polgármestert arra, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a szolgáltatóval az álláspontok és az anyagiak egymás felé történő közelítése érdekében. Turcsány Lászlónak, a helyi Fidesz frakcióvezetőjének a közgyűlésen feltett kérdései a bizonytalanságra utaltak: lesz-e legalább a mostanival megegyező busz-szolgáltatás a városban januártól? Mi lesz azokkal a jogos kérésekkel, amelyet be kellene illeszteni a menetrendbe a városlakók érdekében? A napirend tárgyalásából az derült ki, hogy a kérdések jogosak, de válaszokat csak az év utolsó közgyűlésén várhatunk.

Tájékoztató hangzott el a megyei jogú város 2016. évi költségvetésének háromnegyedévi teljesítéséről. Ebből az derült ki, hogy az anyagi helyzet stabil, ami épp’ a szoros és átgondolt, sőt sokszor megszorításokkal teli gazdálkodásnak, valamint a kormány külön támogatásainak köszönhető. A képviselők vitája alapján leszögezhetjük: végleges értékelést a teljes évet látva, s a jövő évi költségvetést tervezve lehet majd megfogalmazni a város gazdálkodásáról.

Molnár Károly, a helyi baloldali frakció vezetője kifejtette: ennyire volt képes a város segítség nélkül. A jövőben tovább kell lépni, s készülnek egy olyan csomaggal, amely a jómódú salgótarjániak komolyabb anyagi szerepvállalására építene. Ehhez kérte a képviselőket, hogy vegyenek részt az általa összehívott egyeztetésen, s még a tervezési szakaszban ismerjék és vitassák meg a baloldali frakció elképzeléseit.

Fejlesztés jövőbeli megvalósulása érdekében előzetes megállapodást fogadott el a közgyűlés, így elindulhat a Besztercéig tartó kerékpárút-építéssel kapcsolatos tulajdonjog-rendezés. Támogatták a „Salgótarján 95 éve város” emlékév megrendezésével kapcsolatos napirendet, s döntöttek az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő tanulók támogatásáról, valamint a Beszterce Kosárlabda Klub jövő évi bajnoki szezonra vonatkozó támogatásáról is.

Salgótarjánban évek óta az esztendő végén dönt a közgyűlés arról, hogy mennyi forrás jut az önkormányzati intézményekben dolgozók kiegészítő járandóságára, az Erzsébet utalványokra. Ezzel kapcsolatban a tavalyitól sokkal jobb hírt kapnak a dolgozók most, ugyanis a teljes évi Erzsébet utalványok megvásárlására van fedezet a városi költségvetésben. Ez most személyenként 96 ezer forintot jelent, szemben a tavalyi 30 ezer forinttal.

Több városi cég kényszerül folyószámlahitelt felvenni 2017-ben. Hitelkeret szerződéseket hagyott jóvá a testület a VGÜ Salgótarjáni hulladékgazdálkodási és városüzemeltetési Nonprofit Kft. esetében 60 millió forint, a Salgó Vagyon Kft. esetében 130 millió forint, a Salgótarjáni Városfejlesztő Zrt. esetében 15 millió forint, a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. esetében pedig 20 millió forint összegben.

L.K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában