Helyi közélet

2016.11.16. 08:53

„Borzasztó nehéz elviselni Mozart nagyfokú zsenialitását”

fenyvesi

A közelmúltban tartotta meg koncertjét Rákász Gergely orgonista a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hangversenytermében. Mi is a nézők között foglaltunk helyet, és onnan hallgattuk lélegzet-visszafojtva a közkedvelt művész előadását.

 

Salgótarján. Büszkeség töltött el, amikor a látványkoncert kezdete előtt pár perccel körbe pillantottam a hangversenyteremben helyet foglaló közönségen. Örömmel tapasztaltam – teltház van. Éppen csak felocsúdtam az ámulatból, Rákász Gergely szertelen és üde stílusával fellépett a pódiumra, és köszöntötte lelkes közönségét az eseményen.

A koncert alatt – a látványt „felturbózva” – az érdeklődők széles vásznon követhették az orgonista játékát. Arcának rezdüléseit, kezeinek és lábainak csodálatos összhangját így egyszerre tárta közönsége elé, ezzel is közelebb hozva publikumát a klasszikus darabhoz. Koncertjeinek különlegességei közé tartozik az is, hogy egy kis zenetörténettel is kiegészíti muzsikáját, hogy a nézők jobban megérthessék egy-egy mű lényegét.

[caption id="" align="aligncenter" width="1414"] Rákász Gergely szertelen és üde stílussal lépett a pódiumra (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

Ezzel pedig igazi „beszélőshowt” varázsol fellépéseiből. A közönség ennek köszönhetően bepillanthatott péntek este is egy-egy előadott zenemű története mögé, mindezt az orgonista humoros stílusával átszőve. A művész minden egyes történeti bevezetése után laza könnyedséggel és természetességgel ült vissza az orgona billentyűi mögé, ahol örömmel és alázattal játszotta el a zeneszámokat.

A közel másfél órás műsor alatt elsőnek csendült fel Mozarttól a „Variációk egy francia gyermekdalra”, majd az orgonista a „Kis éji zenével” folytatta modern előadását. A közönség – tetszését kifejezve – már az első darab után vastapssal méltatta a tehetséges művész játékát. Wolfgang Amadeus Mozart szerzeményei után ízelítőt kaptunk Bach munkásságából is, illetve Beethoven „Holdfény szonátájának” magával ragadó dallamai is betöltötték a zeneiskola épületét. A művész stílusosan foglalta keretbe előadását, ugyanis az utolsó szerzemény szintén Mozart kottáiból származott. Ez volt az „F-moll fantázia”.

A zeneértő hallgatóságnak a zenedarabok közötti beszédeiben egyébként számtalan érdekességre világított rá a művész. Kiderült többek között az, hogy Mozart munkáiban az utolsó pont is mindig tökéletesen a helyére került. Fejben kigondolt valamit, és azt egyszerűen leírta. Erre mondta azt Rákász Gergely egyik felvezető beszédében, hogy számára borzasztó nehéz elviselni Mozartnak ezt a nagyfokú zsenialitását. Mozarton túlmenően persze Bachról és Beethovenről is megtudtunk érdekességeket, de a hangsúly a 260 éve született Mozart munkásságán volt.

A látványkoncerten kiválóan működött Mozart évszázados alkímiája is, és a hallgatóság minden bizonnyal lélekben nemesebben térhetett haza az orgonakoncert után. A látványművész Mozart művein keresztül a Szépség, Bach darabjaival a Bölcsesség, Beethoven szerzeményeivel pedig az Erő lépcsőjén kalauzolta publikumát az emlékezetes estén. A közönségnek a koncert után lehetősége volt aláírást kérni, és lemezt vásárolni is.

A látványos és dallamokban gazdag este után pedig remélhetőleg jövő ősszel, egy új darabbal, Rákász Gergely újra ellátogat majd megyeszékhelyünkre és megörvendezteti hűséges hallgatóságát.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában