Helyi közélet

2016.11.12. 07:56

Bontják az Acélgyári úti kolóniákat

fenyvesi

Salgótarján iparvárosi léte idején büszke volt az Acélgyári városrészre. Most a megyeszékhely egyik szociálisan legelmaradottabb területeként tartja számon mindenki. Ennek megváltoztatásáért ciklusokon átívelően dolgozik a mindenkori városvezetés. Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármestersége idején a fideszes többségű testület megalkotta a hosszú távú bérlakás gazdálkodási koncepciót, a szociális városrehabilitációban 2014 tavaszára megújultak a Kolduspaloták és az egykori evangélikus paplak, valamint felújították a Szent József plébániatemplom előtti teret. Most, a szocialista többségű testület folytatja a kolóniák felszámolását: az önkormányzat önerőből bont három épületet és pályázati forrást is próbálnak a városrész fejlesztésére elnyerni.

Salgótarján. Kettős érzés tölti el az embert az Acélgyári úton sétálva. Gyakran járok erre: van itt speciális szakiskola és gyönyörű templom, vannak cégek a környéken és lakik itt egy barátom is. Minden egyes alkalommal úgy érzem, hogy valami nagyon nincs rendben ezen a városrészen: a gyönyörű munkás múltat megidéző fáknak és házaknak, a házak falán lévő egykori időket jegyző emléktábláknak, az egykor oly csodás Kaszinónak, valamint a jelen tipródásának együttese megviselik a lelkemet. A jelen tipródása alatt értem a nélkülöző, sok gyermekes családok jelenlétét, a komfort nélküli lakásokban tengődő emberek sokaságát, a munkahelyek és a kultúra hiányát. Megviseli ez az itt élőket, ami a döntéshozókat arra készteti, hogy dolgozzanak a probléma kezelésén!

Salgótarján önkormányzata még 2008-ban alkotta meg és fogadta el azt a hosszú távú bérlakás gazdálkodási koncepciót, amelynek célja, hogy a megyeszékhelyen optimalizálják a bérlakások számát és az emberi lakhatásra alkalmatlanokat lebontsák. A benne élőknek pedig jobb lakásfeltételeket biztosítsanak. Ezt a tervet a mai városvezetés is elfogadja és kisebb-nagyobb ráfordítással, évről-évre alakítják az Acélgyári úti lakóövezetet azzal, hogy kolóniaépületeket tesznek a földdel egyenlővé, helyükön füves parkokat létesítve.

[caption id="" align="aligncenter" width="641"] Salgótarján egykori elit utcája a ferences templom felől 1948-ban (Forrás: Fortepan, Fotó: Gyöngyi)[/caption]

Salgótarján közgyűlése 2013 áprilisában fogadta el a város hosszú távú vagyongazdálkodási tervét. Azóta a közgyűlés egyedi határozatai alapján már 78 lakást bontottak le. 2013-ban huszonhetet a Salgó és a Vájár utakon, 2014-ben tizennyolcat a Somlyói, a Vasas, a Vájár, a Bereczki Máté és a Hársfa utakon, továbbá a Forgách Antal telepen, 2015-ben pedig negyvenhármat a Bereczki Máté úton és a Csille közben. A városban a Salgó Vagyon Kft. kezeli a bérlakásokat.

Méhes András ügyvezető lapunk kérdésére válaszolva elmondta:

– A város közgyűlése biztosítja a Salgó Vagyon Kft. számára az ingatlanokkal kapcsolatos költségeket. Idén tizenöt millió forint az éves keret erre, s a cég a teljes összeget az Acélgyári út 33, 51, 52. számú ingatlanok bontására fordítja. A munkálatokat három dolog tette indokolttá: fenntartásuk és felújításuk gazdaságtalan lenne, jelenlegi állapotukban nem emberhez méltó lakásokat tartalmaztak, nem illettek a környezetbe – fejtette ki Méhes András.

Hozzátette: nemcsak az Acélgyári úton, hanem máshol is van olyan épület a városban, amit bontani érdemes. A munkálatokat a meglévő koncepció alapján végzik, annak alapelvei ugyanis szerinte is helyesek. Eszerint Salgótarjánban vannak olyan önkormányzati bérlakások, amelyeket érdemes megtartani, másokat eladni, s jócskán vannak, amelyek bontásra ítéltek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Az önkormányzat pályázott a Területi Operatív Programhoz (TOP), amelyből két-háromszáz millió forintos támogatásra számítanak arra a célra, hogy a Salgó úton több bérlakásukat felújítsák – tájékoztatott az ügyvezető. Ez a beruházás nyilvánvalóan boldoggá tenné az itt élőket. Alátámasztotta ezt egy harminc éve az acélgyári városrészben élő hölgy is, aki még emlékszik az egykori szép időkre: a gesztenyefasorokra, a sok munkásra, akik belakták a területet.

– Szebb az utca így, hogy már több kolóniát lebontottak, most a héten megint egyet, és tudom, hogy hamarosan bontanak egy továbbit az óvodához közel. Épp a napokban voltak ott felmérni – mondja névtelenségét kérő riportalanyom, aki így zárja hozzászólását:

– Sajnálom, hogy így tönkrementek ezek az egykor szép épületek. Sok családnak adtak otthont, de hagyták tönkremenni. Ebben nyilván vétkesek a lakók is, hiszen láthatjuk az utcában, hogy vannak nagyon szép egykori munkásházak is.

A már lebontott Acélgyári út 33. szám alatti, 9 lakásos épület 100 százalékban önkormányzati tulajdon volt. Hét benne lévő lakást már korábban befalaztak, kettőben pedig jogcím nélküli lakók éltek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1410"] Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A bontási munkák 52-es számú ingatlanon, ami egy, a társasházak közé beékelődött, két lakásból álló, szoba-konyha, komfort nélküli épület volt, beszélgettünk a munkásokkal, akik éppen a bontott téglákat tisztogatták. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy elmondásuk szerint a két társasházban élő lakók, akik ezzel nagy zöld területet kapnak, semlegesek a bontással kapcsolatban. A bontó brigád tagjaihoz még senki nem szólt, hogy jó ez így, vagy sem – pedig a munkálatok látványos mozzanatokkal jártak.

Igaz, azt is megtudtam, hogy az alsó, egykor nagyon impozánsnak megépített társasház hátra néző lakásaiban alig laknak, így nagy felbolydulás nem is volt várható a beékelődött kolónialakás elbontásával kapcsolatban. Remélem, a parkosítás után lesz élet a szabadtéri közösségi területen.

A harmadik érintett épület az Acélgyári út 51. szám alatti, amelyben tíz lakás van, ebből hét befalazott önkormányzati tulajdonban, három lakás pedig magántulajdonban volt. A magántulajdonosnak az önkormányzat cserelakásokat ajánlott fel, amelyeket ők elfogadtak.

– Problémamentesen sikerült megoldanunk a bontásra ítélt lakásokban élők elhelyezését, mindenkivel személyes egyeztetéseken kötöttünk egyezséget a továbbiakról – közölte lapunkkal Méhes András ügyvezető. A most zajló három épületet érintő bontási munkák december közepére fejeződnek be, minden épület helyén zöld területet létesítenek majd.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában