Helyi közélet

2016.11.15. 10:16

Befejeződött az ivóvízrendszer korszerűsítése

fenyvesi

Közel másfél esztendőn keresztül dolgoztak tavaszi kikeletben, nyári hőségben, őszi levélhulláskor és még téli fagyban is a munkások a balassagyarmati ivóvízhálózat korszerűsítésén, ami egy svájci-magyar együttműködés keretében valósult meg 2015-ben és 2016-ban. A közel másfél milliárd forintos beruházás zárását Svájc magyarországi nagykövete jelenlétében tartották meg csütörtökön, a városháza nagytermében.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmat. Igen leromlott állapot jellemezte a közelmúltig Balassagyarmat ivóvízhálózatának csővezeték-rendszerét. Szinte állandóak voltak a kisebb-nagyobb meghibásodások, törések és repedések keletkeztek. A város önkormányzata nyolc évvel ezelőtt kapott az alkalmon, és az úgynevezett Svájci Alap pályázatára jelentkezett az elavult rendszer felújítása érdekében. Az elbírálás kedvező lett, mégis csak 2015-ben kezdődhettek meg a tényleges kivitelezési munkák, többek között azért, mert a közbeszerzési pályázaton vesztes fél bírósági úton támadta meg az eredeti határozatot, ezért a nyertes cég csak késve kezdhette meg a korszerűsítést. De minden jó, ha a vége jó alapon nem csupán az előre eltervezett vezetékcseréket hajthatták végre a szakemberek, hanem a felbontott útburkolatokat is újraaszfaltozták, mi több, a svájci frank árfolyamváltozásának következtében újabb források „fakadtak”, aminek köszönhetően kiegészíthették a projektet további utcák becsatlakoztatásával. Így összesen több mint 7,2 kilométer hosszan újult meg a város belterületi ivóvízvezeték-hálózata. E mellett Dejtár és Balassagyarmat között az úgynevezett tápvezetéket is kicserélték. A munkák október első napjaiban zárultak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Peter Burkhard, Svájc nagykövete (kék kabátban) Balla Mihály társaságában a városi bejárás kezdetén[/caption]

A nemrég tartott záró-beszámolón előbb Medvácz Lajos, az Ipoly-parti település polgármestere köszönte meg mindazoknak, akik közreműködtek a történelmi léptékű fejlesztés megvalósításában, illetve kifejezte háláját a svájci kormánynak és a nagykövetség munkatársainak, hogy nem csupán a pénzt adták, hanem rendszeresen nyomon követték, miként is haladnak a folyamatok. Miután túllendültek minden közbejött akadályon, immár az önkormányzat, és a város teljes lakosságának közmegelégedésére folyhat a kiváló minőségű ivóvíz a csapokból.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője hozzászólásában ugyancsak a fejlesztés fontosságára tért ki, abból a szempontból is, hogy az elkövetkező húsz-harminc esztendőben az egész világ egyik legnagyobb kihívása lesz a jó minőségű ivóvíz zökkenőmentes biztosítása, amely immár Balassagyarmaton megoldott lett. Kiemelte, hogy a szűken vett beruházáson túlmenően olyan egyéb helyreállítások is zajlottak, amely megszépítette, élhetőbbé tette a várost. A korszerűsítés tökéletes mutatja, milyen komoly érték teremtődhet egy európai, nemzetközi összefogás eredményeképpen, a helyi közösségek fejlődése érdekében. A honatya köszönetet mondott azért is, mert a lakosságot menet közben a lehető legkevesebb kellemetlenség érte.

Peter Burkhard, az alpesi állam nagykövete azzal kezdte mondandóját, hogy bár még csak egy hónapja foglalta el új állomáshelyét, mégis, már sorra járja az országot, hiszen hazánkban összesen harminchét hasonló svájci-magyar együttműködés keretében lezárult program helyszínére látogathat el, ami nemcsak a közös munka sikere miatt tölti el örömmel, hanem megismerkedhet a vidék gyönyörű tájegységeivel is. Ő is kiemelte, ugyan adódtak olyan pillanatok, amikor az egész mű megvalósítása kétségessé vált, de ma már méltán ünnepelhetnek, hiszen teljesítették a meglehetősen szűkre mért határidőket, és a többlettartalmak beillesztésén kívül ötletes, költségkímélő megoldásokat is alkalmaztak, nagy hatékonysággal. A diplomata szerint – Balla Mihály gondolataihoz kapcsolódva – a siker legjelentősebb oka a partnerek között létrejött nagyszerű összefogás. Aminek akár folytatása is lehet, hiszen a két állam vezetői között jelenleg is zajlanak a tárgyalások újabb magyar-svájci közös fejlesztésekről.

A rendezvény során a helyi önkormányzat nevében Oravecz István számolt be néhány pénzügyi-gazdasági részletről, míg a kivitelező PENTA-Boroszlán Balassagyarmat Konzorcium részéről Czeglédi Csaba tréfás közbevetésekkel elegyítve és képekkel illusztrálva idézte fel a 2015 augusztusától mostanáig végzett munkálatokat.

Zárásként a házigazdák a helvét vendégek számára bemutatták a város nevezetességeit, elsőként felkeresve a homlokzati felújítás alatt álló régi vármegyeháza patinás épületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában